Masalla efsane arasında görülen en mühim fark da budur. Masal dinleyicisi, onun hakikatte cereyan etmediğini bilir, ona göre dinler. Ama, efsaneler için böyle bir şey söz konusu değildir. Onun dinleyicileri, içindeki hadiselerin mutlaka cereyan ettiğini kabul ederler.
Bir destan parçası karmaşık ve uzun soluklu anlatı bütününden kopup kendine özgü üslup niteliklerini, sanatlık süslemeleri yitirince, sadece olağanüstü yönleriyle bir kişiyi ya da bir olayı bildirme göreviyle sınırlanınca efsane olur.
Destan ve masal, birbirinden farklı bazı özellikler de taşır. Bu farklılıklar şunlardır: Destanlar, genellikle milletleri derinden etkileyen olayları konu alır. Masallar, genellikle iyinin kötüyü yenmesini konu alır.
Masalı, öykü ve destan gibi türlerden ayıran en önemli temel özellik ise gerçek dışı ögeler içermesi ve anlatılanları gerçeğe benzetme çabası içinde olmamasıdır. Masallarda olaylar bilinmeyen bir zamanda geçer.
İlgili 30 soru bulundu
Masal türleri ve özellikleri nelerdir
Masallar, gerçekleşmesi imkansız olay ve kahramanlara sahip olan ve çocuklar için özellikle önemli olan edebi eserlerdir. Masal türleri dört ana başlık altında toplanmaktadır: hayvan masalları (fabl), olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve en sonunda menkıbe masalları.
Efsane ya da söylence, hem anlatıcı hem de dinleyiciler tarafından insanlık tarihinde yer aldığına inanılan veya öyleymiş gibi algılanan insan eylemlerinin yer aldığı bir anlatıdan oluşan bir folklor türüdür.
1.1.
eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları ve olayları konu edinen hikâye, söylence. Efsaneler bir zamana, zemine ve kişiye bağlı olduğu için dinleyenler onun mutlaka yaşanmış yani gerçek yahut kutsal olduğunu kabul eder” ifadeleriyle tanımlanır (Albayrak 2004: 152).
Destanlar oluşumlarına göre iki ayrı kısımdırlar. Bunlar yapay ve doğal destan olarak adlandırılırlar.
- Anlatıma konu olarak bir şahıs, mekan veya tarihi olay seçilmektedir, - Anlatılanları kimin söylediği bilinmez, - Efsanelerin mitlerin devam olarak ortaya çıktığına inanılır, - Olayları anlatan kişi anlaştığı olayın yaşandığını düşünmektedir.
Oluşum Efsaneleri, Dinî Efsaneler, Olağanüstü Efsaneler, Tarihî Efsaneler ve Yer Adlarıyla İlgili Efsanelerdir.
Efsaneler üzerine önemli çalışmalar yapan Linda Dégh'e göre efsane “Sanatsal olarak formüle edilmiş, üçüncü bir şahsa anlatılan ve geçmişte ya da tarihsel geçmişte kurulmuş geleneksel bir hikâye ya da anlatıdır. Aslında gerçek değildir; ancak anlatıcı ve dinleyicileri tarafından gerçek olduğuna inanılır.
İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
Destan; 'bir milletin tarihinde gerçekleşmiş, unutulması mümkün olmayan bir olay üzerine söylenmeye başlayıp gelişmesini asırlarca devam ettiren millî eserlerdir.
Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş, göç, istilâ gibi) tarihî olayların (yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış, aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş, süslenmiş, değiştirilmiş söylenceleridir.
1-Efsaneler, çok eski çağlardan beri kuşaktan kuşağa aktarılagelmiş, anonim halk edebiyatı ürünleridir. 2-Efsaneler, konularını bir kişiye, bir olaya veya bir yere dayandırır. 3-Efsanelerde anlatılanlar, büyük ölçüde inandırıcılık özelliği taşırlar. 4-Efsanelerde çoğunlukla, olağanüstülük ağır basar.
Anonim Halk Edebiyatı Nesir Türü Olarak "Efsane" Terimi: Halk biliminin bir bilim dalı olmasından önce, anonim halk edebiyatı nesir türlerinden birini ifade eden "efsane" teriminin yerine Osmanlı dönemi kültür ortamlarında; "kıssa", "hikâyet" ya da "rivayet" kelimelerinin kullanıldığını yukarıda belirtmiştir.
D) Efsaneler mensur, destanlar manzum eserlerdir.
Kökeni Farsça olan efsane kelimesi Türkçede yerleşik şekilde değerlendirilen önemli sözcüklerden biridir. Özellikle taşımış olduğu anlam eşliğinde farklı amaçlar altında kullanılır.
Efsane, anlatıma dayalı bir halk edebiyatı türüdür ve sanatlı bir anlatıma sahip olmayışıyla destandan ayrılır. Efsaneler çoğunlukla olağanüstü olayları, insanüstü güçleri ele alır, olayları gerçekten uzaklaştırarak anlatır ve konusu bir kişi, bir yer veya bir olaydır.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Masallar gerçekleşmesi olanaksız olan olayların doğaüstü karakterlerle işlenmesiyle oluşan bir edebi türdür. Masal türünün ilk örneklerine milattan önceki dönemlerde rastlıyoruz. Masallar 5 bölümden oluşur ve masalların 3 türü vardır.
Tanımı Kelime, Arapçadaki "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anadolu'da masalın yerine "metel, mesele, matal, hekâ, hikâ, hikiya, hekeya, oranlama, ozanlama ve nagıl" şeklinde kulanımları da vardır. Türk edebiyatında masalın birçok tanımı yapılmıştır.
İlk Türk Destanı
Türklerin en eski destanı Yaratılış Destanı'dır. Bu destan Tanrı Kayra Han'ın ilk insanı ve dünyayı yaratmasını konu edinir. Türklerin yaradılış ile ilgili olan düşünceleri yansıtması bakımından son derece önemli olan bir eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri