mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Taktik: Fiil soylu bir sözcüğe gelen “-dık, -dik, -duk, -dük” eki, “-dığı, -diği, -duğu, -düğü” şekline dönüşmüşse sıfat fiil eki olarak kabul ederiz.
3) Zarf-Fiil (Ulaç, Bağ-Fiil): Fiillere getirilen “-ken, -alı (-eli), -madan (-meden), -ince (-ınca / -unca / -ünce), -ip (-ıp / -up / -üp), -arak (-erek), -dıkça (-dikçe / -dukça / -dükçe / -tıkça /-tikçe / tukça / -tükçe), -e… -e (-a…
Yani lisanımızdaki “-ında, -inde, -unda, -ünde” hatta “-anda, -ende” ekleri zarf olan inde ile birebir aynı ses; ve kelimeye verdiği şekil bakımından ayniyet arzetmektedir. Yani bizim isimlerin ve fiillerin ya da zarfların sonuna ek olarak getirdiğimiz -inde Arapçanın inde عند zarfıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Zarf Fiil Ekleri: -AcAğI için/ -DIğI için / -AcAğIndAn / -DIğIndAn.
Haydar Ediskun) -diği (zaman), -diğim (zaman), -diğin (zaman), -diğimiz (zaman) şekline zarf fiil eki demektedir.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
-mez, -diğinde, -e ... -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
-DIK veya -(y)AcAK üzerine gelen iyelik ekleri, eklendikleri fiilin öznesiyle ilişki kurarlar. Cümlede kendilerinden önce yer alan bu öznelerde ilgi eki bazen kullanılır, bazen kullanılmaz: Gizem+in giy-diğ+i elbiseyi çok beğendim. / Gizem, giy-diğ+i elbiseyi kendisi dikmiş.
Bu zarf fiil yan cümledeki eyleme gelerek temel cümledeki eylemin gerçekleşme zamanını, ne zaman gerçekleştiğini ya da gerçekleşeceğini belirtir. Cümleye zaman anlamı verir. “-dığında” ve “-dığı zaman” ekleri eşanlamlıdır.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Bu ekler eklendikleri zarf fiilerde sebep anlamı oluşturmaktadır. Zarf fiillerin zaman zarf fiilleri olarak kullanılmasında ise eyleme -dikçe, -dığında, -eli, -ir -mez, -inceye -dek, -ken ekleri eklemek gerekmektedir.
Zarf-fiiller isim çekim ekleri almazlar.
Sıfat-Fiil (Ortaç)
Fiillere getirilen “-an (-en), -ası (-esi), -maz (- mez), -ar (-er / -ır / -ir / -r), -dık (-dik / -duk /- dük), -acak (-ecek), -mış (-miş / -muş / -müş)” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,- miş“ şeklinde kodlayabiliriz.
Fiilden türetilen bu sözcükler cümlede; isim, sıfat ya da zarf olmak gibi çeşitli görevler üstlenebilirler. Fiilimsiler; tıpkı fiiller gibi olumsuzluk belirtebilirler, ancak bir fiilin çekimlendiği gibi çekimlenemezler. Fiilimsiler; isim fiil, sıfat fiil ve zarf fiil olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır.
-dıkça zarf fiil eki var fakat -diğince diye bir zarf fiil eki kaynaklarda geçmiyor.-dik sıfat fiil eki olarak değerlendirildiğinde devamindaki -ince eki artık bir fiilimsiye geldiği için zarf fiil eki olamaz.Fakat olabildiğince küçük dediğimizde sıfatı miktar bakımından tamamlayan bir zarf olur.Buradaki sorulardan ...
Türkiye Türkçesi ağızlarında çok sayıda eskicil öge yaşamaktadır. Bunların bir bölümü eski şekillerini yapı ve anlam olarak yaşatırken, bir kısmı da başka eklerle birleşerek tanınmayacak hâle gelmişlerdir. Bu eklerden biri de {-dIklIğIn} zarf-fiil ekidir.
Zarf-fiili meydana getiren ek (-A, -AlI, -ArAk, -IncA, -Ip, -ken, -mAdAn, -mAksIzIn …) ise zarf-fiil ekidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri