Başvuru koşulları nelerdir? Kurumlararası Yatay Geçiş başvurusu yapabilmek için GANO'nuzun 4 ,00 üzerinden en az 3,00 olması ve yatay geçiş yapacağınız yarıyıla kadar müfredatınızda bulunan tüm dersleri almış ve başarmış olma şartı yer almaktadır.
Yatay geçiş yapmak istediğiniz dönem öncesinde kendi bölümünüzde/programınızda tüm dersleri almış, ağırlıklı genel not ortalamanızın (Üniversite tarafından belirlenen not sistemine göre) Önlisans programında GANO 4.00 üzerinden 2.50 ve üzeri olması gerekir.
Ortalama İle Yatay Geçiş (AGNO): Ortalama ile yatay geçiş sadece aynı düzeydeki programlar arasında yapılır. Ortalama ile yatay geçiş yapmak isteyen adayların DEP puanlarının 3,25 ve üzeri olması gerekmektedir.
(2) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.
GANO ile yatay geçiş yapabilmek için bulunduğunuz bölümde 1 yılı bitirmiş olmanız gerekmektedir. Yani en erken 2. Sınıfta başvuru yapabilirsiniz. Kesin bir koşul bulunmamakla beraber, birçok üniversite GANO ile yatay geçişte alttan dersin kalmamış olması gerektiğini şart koşar.
İlgili 32 soru bulundu
6-Yatay Geçiş yapmak için nasıl bir ortalamamın olması lazım ? Yatay geçiş başvurusunda bulunabilmeniz için , sene sonu ağırlıklı not ortalamanızın 4/2.4 ya da 100/60 olması gerekmektedir.
Ön lisans/Lisans programlarına yatay geçiş için başvuran öğrencilerin Üniversiteye Giriş Puanının 4'lük sisteme dönüştürülmüş şeklinin %70'i ile Genel Akademik Not Ortalamasının (GANO) 4'lük sistem dönüştürülmüş şeklinin %30'u toplanarak, Yatay Geçiş Puanı belirlenir.
Yatay geçiş değerlendirmelerinde puanları eşit olan adaylardan Genel Not Ortalaması (GNO) yüksek olanlara öncelik verilir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
12)Yatay geçiş başvuruları için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının yüz üzerinden 60 veya 4 üzerinden 2,29 olması gerekir.
2- Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği yarıyıla kadar geldiği yükseköğretim programında almakla yükümlü olduğu tüm derslerden başarılı olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO)'sunun 100 tam puan üzerinden en az 75 olması şarttır.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu döneme ait genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,50 veya merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır. Önlisans okuyanlar ise 1. dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.
Öğrencinin başvurduğu yıldaki puan türünün tavanı(TYT-AYT) 500 puan olarak sayılacak ve yüzlük sistemdeki karşılığı bulunacak. Bu puanın %50 ile öğrencinin GANO(Genel Not Ortalamasının) %50'i toplanarak yatay geçiş yerleştirmesine esas başarı puanı hesaplanacaktır.
Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalaması. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir.
Yatay geçiş nedir? Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin farklı ya da eşdeğer diploma programına, genel not ortalaması veya merkezi yerleştirme puanı ile kurumiçi/kurumlararası yatay geçiş yapma imkânı sağlanmasıdır.
b) Devam etmekte olduğu programa ait not ortalamasının en az 4,00 üzerinden 2,50 ya da 100 üzerinden 65 olması ve bu zaman dilimine ait başarısız dersinin olmaması (Her iki not sisteminin de bulunduğu öğrenci durum belgelerinde (transkript) 4'lük sistemdeki not değeri dikkate alınır.) gerekir.
Örneğin 2021 yılında A üniversitesindeki İşletme programına 455 puan ile giren kişi, B üniversitesindeki taban puanı 440 olan Ekonomi bölümüne yatay geçiş yapabilmektedir (puan karşılaştırması yapılırken üniversiteye girilen ilk yıl baz alınır).
➖3) Açık konuşalım, ortalama ile yatay geçiş kontenjanları düşük olduğu için ortalamanızın yüksek olması gerekmekte. İyi bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızın 3.50 civarı olması gerekir.
Merkezi sınavdaki başarı sıralaması şartını sağlayan öğrencilerimiz dönem veya sınıf sınırlamasına tabi olmaksızın yatay geçiş yapabilecektir.
Yatay geçiş başvurularında genellikle ücret talep edilmezken; bu durum başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı bilgi, yatay geçiş yapılmak istenen kurumun internet sitesinde yayınlanan “yatay geçiş başvuru şartları” duyurusundan öğrenilebilir.
Dörtlük not sisteminde eğitim almış öğrenciler için 4,00 puan üzerinden en az 3,00; yüzlük not sisteminde eğitim almış olanlar için ise 100 puan üzerinden en az 75 genel not ortalaması şartı aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri