Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin. IP ayarlarını düzenle'nin altında Otomatik (DHCP) veya El ile'yi seçin.
DHCP kullanmak, bir ağı yönetmeyi kolaylaştırır. Yönetim açısından bakarsak, ağdaki her cihaz, varsayılan ağ ayarlarından başka bir şeye gerek duymadan özgün bir IP adresi alabilir. Zira bu ağın ayarları, protokol sayesinde otomatik olarak bir adres almak üzere ayarlanmıştır.
DHCP etkin istemciler, bir ağa bağlandıklarında DHCP sunucusuna bir istek gönderir ve bağlı oldukları yerel ağ için ağ yapılandırma bilgilerini ister. Bir istemci, genellikle, ön yüklemeden hemen sonra bu bilgi için bir sorgulama yapar.
İstemci Bağımlılığı
DHCP, ağdaki istemcilerin ağ yapılandırmasını otomatik olarak atar. Ancak bir istemcinin DHCP sunucusuna bağlı olması gereklidir. DHCP sunucusu kapanırsa veya kullanılamaz hale gelirse, DHCP istemcileri IP adreslerini veya diğer ağ yapılandırma bilgilerini alamaz.
İlgili 29 soru bulundu
DHCP sunucusunu Devre dışı bırak / Etkinleştir: DHCP sunucusu, DHCP istemcisinden (örneğin bilgisayarınızdan) istek gelmesi durumunda önceden ayarlanmış adresler havuzundan bir IP adresi atar. Başka bir aygıtın yerel ağdaki IP adresi işlemlerini gerçekleştirmesini istemiyorsanız DHCP sunucusunu devre dışı bırakmayın.
DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
VPN'ler IP adresinizi değiştirir mi? Evet. VPN, internet trafiğinizi uzak bir sunucu üzerinden yönlendirir. Ziyaret ettiğiniz web siteleri ve kullandığınız çevrimiçi hizmetler yalnızca VPN sunucusunun IP adresini görecektir.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
DHCP bir hizmet olduğundan DHCP Server hizmeti sadece Windows ile sağlanmamakla birlikte Linux/Unix tabanlı işletim sistemleri veya modem, router ve access point gibi çeşitli ağ cihazları aracılığıyla da sağlanabilir.
DHCP kullanımı, bir ağdaki IP adreslerinin daha kolay yönetilmesine olanak tanır ve IP adreslerinin benzersiz ve düzgün yapılandırılmış olmasını sağlar. DHCP artık kullanılmayan IP adreslerini otomatik olarak geri dönüştürebildiğinden, IP adreslerinin daha verimli kullanılmasına da olanak tanır.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
Kısaca nasıl bağlanacağınız özetlemek gerekirse; tarayıcınızın adres satırına 192.168.1.1 yazın, buradan çıkacak ilk sayfa size modem kullanıcı adı ve şifrenizi girmenizi isteyecektir. Eğer Turktelekom modemine sahipseniz genellike kullanıcı adı : Admin şifre: turktelekom.
Çalışma prensibi ise son derece basittir; cihaz, ağa bağlanma isteği gönderir. DHCP sunucusu bu mesajı alır ve havuzdan bir IP adresi seçilir. Seçilen IP adresi istemciye yani ağa bağlanmak isteyen cihaza gönderilir. DHCP sunucu protokolünün sağladığı IP adresi, cihaz ağa bağlı olduğu sürece geçerlidir.
Modem, ağa erişecek olan cihazları seçebilmek için bu IP adreslerini kullanır. Çalışma biçiminden ötürü bir ağdaki iki ya da daha fazla cihazın aynı IP adresine sahip olmaması gerekiyor. Birden fazla cihaz aynı IP adresini paylaşırsa bu durumda bir çakışma söz konusu olur.
Paketlerimizde görüldüğü üzere DHCP Sunucusuyla iletişim kurulurken UDP kullanılıyor ve 67. ile 68. port olmak üzere iki adet port kullanılıyor.
Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz. DHCP'yi WiFi bağlantıları için kullanıyorsanız veya elinizde yalnızca birkaç IP kaldıysa bu süreyi en fazla 2 gün olarak ayarlamalısınız.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri