Murad etmek, bir şeyi çok istemek, onu dilemek ya da kendine amaç edinmek gibi durumlar için kullanılır. Murad almak ise yine halk dilinde yaygın olarak kullanılır. Maksat ve merama ulaşmak, ulaşılmış durumlar için Murad almak yani elde etmek kullanılır.
Arzu, istek, dilek. maksat meram. İstenerek, ümit ederek beklenen.
İstenerek, ümid ederek beklenen.
Süredurmak, sürüp gitmek, devam etmek. Mutluluğunuz daim olsun.
Murat almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dileğine kavuşmak.
İlgili 20 soru bulundu
Murat, Kuran-ı Kerim'in herhangi bir bölümünde yer almayan bir kelimedir. Ancak buna ek olarak bazı dini kaynaklar, kişinin ahiret mutluluğu ve cennet muradında bulunduğuna dair değinmeler yapmaktadır. Osmanlı Devleti'nde de Murat ismi yaygın olarak kullanılmıştır.
Murat isminin pek çok anlamı bulunur. Arapça kökenli olan bu isim dilek, istek ve beklenti anlamı taşımaktadır.
Devri daim olsun Allah rahmet eylesin ya da Allah taksiratını affetsin şeklinde bir karşılık bulur. Bu karşılık alevi-bektaşi gelinliği kapsamında ölünün arkasından dile getirilen bir sözcük grubudur.
Doğrulanmış Cevap
→Allah razı olsun ne demek= Ben razıyım(memnunum), Allah da memnun olsun.
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre baki; devamlı, öteki ya da bir şeyden geri kalan manasına gelir. Sözlük kapsamında baki kalmak ise; kalınlı olmak, devamlı, bir şeyden artmak manalarına gelir. Baki kalmak deyimi sıklıkla kullanılan bir deyimdir.
Mürid, irade ve talep eden, isteyen, arzu eden anlamına gelir. Tasavvufta, kendisi için Allah'ın irade ettiğinden başka bir şey istemeyen, Allah'ın iradesi karşısında teslim olan; tarikate giren ve şeyhe bağlanan, derviş, bende demektir. Sözlükte anlamı, “dileyen, irade ve istek sahibi olan” diye verilmektedir.
Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır. Bu kelime, aynı zaman aralıklarında ve aynı sıklıkta yapılan ve birbirini tekrar eden faaliyetler bütünü olarak da açıklanabilmektedir.
Mürşit kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Çok uzun yıllardır Türkçede yer alan ve kullanılan, özellikle pek çok değişik sözde öne çıkan bir kelime olarak değerlendirilmektedir. TDK açısından bakıldığında bu kelimenin anlamı, 'Doğru yolu gösteren kimse ya da kılavuz' anlamı üzerinden ele alınmaktadır.
Bir erkek ismidir. Arapça kökenlidir. Arapça "murad" kökünden Türkçeye geçmiştir. Arapça rwd kökünden gelen murād (مراد), "istenen şey, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
Bu isim genellikle kraliçe anlamına gelen Ece ve Melike ismiyle birlikte kullanılır. Ayın ilk günleri manasına gelen Hilal da Miray ile birlikte kullanılan bir diğer isimdir. Miray isminin diğer anlamı ise Ay gibi parlak olan, ışık saçan ve etrafındaki kişilere örnek olan kişidir.
Muradiye TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Van iline bağlı ilçelerden biri.
Allah yolunuzu mübarek eylesin!
"namaz" kılanlara denir. allah'ın kabul edip etmeyeceğinden emin olunmayan fakat bir o kadar da kabul etmesi için istekde bulunan temenni.
Daim etmek (veya eylemek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sürekli kılmak.
alevi bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür. allah rahmet eylesin, allah taksiratını affetsin sözlerinin yerine bu sözün kullanılmasının bir sebebi de inanç farklılığıdır. alevi inancına göre bir insan, insanı kamil (kamil insan) olana kadar hakka yürümez.
Devri Daim Olsun / Devri Asan Olsun daha çok Alevi Bektaşi Kültüründe kişinin ölmediğini devrinin dönüşerek devam ettiğini anlatır.
Tam ve sürekli dönüş anlamına gelir. Bu kelime genellikle devri daim, devirdaim, devir daim şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Arapça kökenli Murat (Murad) ismi uzun yıllardır Türkiye'de kullanılan isimler arasındadır. Osmanlı Padişaları arasında da Murad ismi kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu'nda hem Güncel Türkçe Sözlük hem Kişi Adları Sözlüğü hem de Derleme Sözlüğü'nde anlamları yer alır.
Murat ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Murat adını koymak caizdir.
Tasavvuf yolunu tutmaya veya tarikata girmeye karar veren yahut bir şeyhe bağlı bulunan kişi anlamında tasavvuf terimi. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri