Müzelerde kullanılan ışık kaynağının atmosfere uygun olması, mekanı ziyaretçiler için daha etkili bir alan haline getirir. Kullanılan ışık kaynaklarının seviyesi sergilenen ürünün önüne geçmeyecek yoğunlukta ve renk sıcaklığında olmalıdır.
Sergi salonlarının mevcut aydınlatması, genel aydınlatma ve vitrin aydınlatması olmak üzere tasarlanmıştır.
Aydınlatma kolayca görmeyi sağlayacak derecede parlak ve yayılma yönü de göz(ü) kamaştırmayacak şekilde olmalıdır. Aynı zamanda aydınlatma düzeyi kolay görmeyi sağlayacak derecede yüksek olmalıdır. (Göz kamaşması görmeyi güçleştirip çalışma kapasitesini düşürmekle kalmayıp kazaların artmasına da neden olur.
Aydınlatma çeşitleri genel olarak üç ana başlık altında incelenmektedir. Bunlar; doğal aydınlatma, yapay aydınlatma ve karma aydınlatmadır.
İlgili 17 soru bulundu
* Görevlilerin uyarılarına ve müze içerisinde asılı olan ziyaret kurallarına uymak. * Eserlere zarar vermemek ve hiçbir şekilde dokunmamak. * Gezi sırasında başkalarını rahatsız edici davranışlardan kaçınmak. Yüksek sesle konuşmamak, yiyecek içecek ile müzeye girmemek.
Müzeler, kiralanan ürünlerin telif haklarına sahip değildir. Bu yüzden ürünlerin fotoğrafının çekilmesi, telif hakkının ihlal edilmesi anlamına gelebilir.
Yapılan ışıklandırma gözü yormamalı, uzun sürelerde dahi gözü yormamalıdır. Işık doğrudan göze gelmemeli, aydınlatılacak yüzeye doğru yönlendirilmelidir. Doğal gün ışığına yakın ışık renkleri tercih edilmelidir. İyi bir aydınlatma uygulamasında ışık sadece aydınlatılması gereken yeri aydınlatmalıdır.
İnsan gözü kızılötesi ve ultraviyole ışınları göremez. Optik verimlilik ise görüş enerjisinin lamba tüketimine oranını belirler. Bu nedenle, en yüksek ışık verimi, tüm lamba çıkış radyasyonu 400 ila 780 nm aralığında olduğunda elde edilir. Maksimum verimlilik watt başına 680 lümendir.
En Az Aydınlatma Şiddeti Lux
en az 100 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır. Normal montaj, kaba işler yapılan tezgahlar, konserve ve kutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerler, en az 200 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır.
Sol elimizle yazıyorsak ışık sağdan,sağ elimizle yazıyorsak ışık soldan gelmelidir.Ders çalışırken,yazı yazarken ışık ne çok fazla ne de çok az olmalıdır.
Ofisler, ticari ve endüstriyel kuruluşlar, hastaneler, showroomlar gibi iş yapılan yerlerde direkt aydınlatmaya sahip olmak iş güvenliği, çalışanların performansı ve konforu açısından önemlidir.
Özetle, yaşam ve dinlenme alanlarında sarı ışık, çalışma ortamlarında beyaz ışık tercih edilmelidir.
En temel ışıklandırma tekniği olan 3 noktalı aydınlatmada, 3 farklı açıdan objeyi ya da kişiyi aydınlatmak, onları arka plandan ayırarak duruşlarına ve şekillerine netlik kazandırmayı sağlar. Bunu yapabilmek için ışıkların genelde önden, yandan ve arkadan özneyi aydınlatması gerekir.
Doğru aydınlatma, ışığın hedeflenen şekilde, minimum enerji harcayarak maksimum verimde, istenilen etkiyi yaratacak şekilde kullanılmasıdır. Açık ve kapalı alanlarda ihtiyaca ve özelliklere uygun şekilde kullanılan aydınlatma ürünleri ile rahat ve kullanışlı bir atmosfer yaratmak hedeflenir.
Temel aydınlatma: üç noktalı aydınlatma kurulumu
Filmdeki en temel aydınlatma, üç noktalı aydınlatma düzeneğidir. Üç yönden ışıklandırma konunuzu şekillendirerek arka plandan ayırır. Bunu başarmak için, film ışıklandırma ekipmanınızın konunuza genellikle üç yönden bakması gerekir: ön, arka ve yan.
Flaşlı fotoğraf çekmek sanat eserlerinin zarar görmesine neden olabilir. Müzelerde fotoğraf çekilmesine izin verilememesinin diğer bir nedeni ise telif hakkı problemleri. Müzelerin bazıları sergiledikleri tüm sanat eserlerinin telif haklarına sahip olmayabiliyor.
Madde 15- 15 Mart 1974 gün ve 14828 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Müzeler ve Müzelere Bağlı Kuruluşlarda Kopya Alınması, Fotoğraf ve Film Çekilmesi ile ilgili Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır.
Müzeler, kiralanan ürünlerin telif haklarına sahip değildir. Bu yüzden ürünlerin fotoğrafının çekilmesi, telif hakkının ihlal edilmesi anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri