Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Öğretici amacı ile kaleme alınan didaktik şiirler bellin bir konuyu okuyucuya öğüt verme amacı edinmiştir. Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan didaktik şiir özellikleri ise şunlardır: - Eğitici ve öğretici nitelik taşıyan bir şiir türüdür.
DİDAKTİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Didaktik şiirler, eğitici ve öğretici nitelik taşımaktadırlar. Yapısal olarak şiire benzese de işlediği konu bakımından şiirle benzerlik göstermemektedir. Türün ilk örneklerine Yunan Edebiyatında rastlanmaktadır. Öğretici niteliğin ön planda olduğu eserlerde sanatsal kaygı yoktur.
Belli bir düşünceyi aşılamak ya da belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, ahlaki bir ders çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan duygu yönü az olan şiir türüdür. Manzum hikayeler ve fabllar bu türe girer.
Didaktik şiirin ortaya çıkışı birinci dönemin; bu şiirin gelişme göstermesi de ikinci dönemin önemli edebî özelliklerinden biridir. Fabl, dil, edebiyat, din, astronomi, tarih ve ahlâk gibi değişik konuların ezberlenmesini kolaylaştırmak için nazmedilen öğretici şiirlere didaktik şiir denir.
İlgili 38 soru bulundu
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Bu kelime daha ziyade edebiyat alanında kendini göstermektedir. Ahlak, din, teknik vb. gibi bilgi vermek amacıyla yazılan bütün edebiyat eserleri didaktik türüne girmektedir. Yusuf Has Hacib'in, Kutadgu Bilig'i ahlâk, ideal hayat ve devlet yönetimi anlatması bakımından bu türe en ideal örnektir.
Genel bakış Bu terimin kökeni "eğitim ve öğretime ilişkin" anlamına gelen Eski Yunanca'daki διδακτικός (didaktikos) sözcüğündenden gelmektedir ve büyüleyici ve merak uyandırıcı biçimde öğrenmeyi temsil etmektedir. Didaktik sanat, eğlendirmek ve eğitmek anlamına gelirdi.
öğretici yaklaşım. didaktik bir tavır takınmak. genellikle günlük hayatta çok sevilen bir yaklaşım değildir. didaktik didaktik konusma sikerim yaklaşımı ile karşılanır sıklıkla.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
Öğretici anlatım olarak da isimlendirilebilen didaktik anlatım, bir konu hakkında bilgi vermeyi, yönlendirmeyi, kişiyi o bilgiye inanmaya ikna etmeyi, haber vermeyi, bir konu hakkında uyarmayı, bir şeyi tanıtmayı amaçlayan anlatım şeklidir. Genelde açıklama türündeki yazılarda didaktik anlatımı sıklıkla görürüz.
Kökeni eski Yunan edebiyatına dayanan didaktik şiirin ilk örnekleri Hesiodos tarafından verilmiştir. Türk edebiyatında ise özellikle dini ve ahlaki konularda yazılmış başarılı didaktik şiirler bulunmaktadır.
Türk Edebiyatında İlk Didaktik Şiir
Karahanlılar 11 ile 13. yy arasında yaşamış bir Türk devletidir. Kutadgu Bilig, 11.asırda yazılmış Türk edebiyatının ilk didaktik eseridir.
Didaktik sözcüğü Yunanca öğretme anlamına gelen didaktikos sözcüğünden gelir. Didaktik amaçla yazılmış şiirlerin çoğu, manzum öykü ya da manzum metin olarak değerlendirilir. Estetik yönden bir şiirin taşıdığı özellikleri bu şiir türünde görmek olanaklı değildir. Manzum fabllar da didaktik şiir örnekleridir.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
230 matematikleştirildiğini daha sonra formal sisteme geçildiğini ileri sürerek, önce formal matematik bilgiyi verip arkasından uygulamaya geçme şeklindeki öğrenmenin anti didaktik olduğunu belirtmiştir.
Edebi eserlerde öğretme amacı güdülmesi anlatım şeklinin didaktik olması demektir. Kısacası eğitici ve öğreten metinlere denir.
Bu bağlamda öğretmenin rolü öğrencilerin ön bilgileri ve hazır bulunuşluklarını göz önünde bulundurarak öğretimi tasarlamasıdır. Aksi takdirde düzenlenen ortamlar öğrenciyi zorlamayacağı için AÖO değil didaktik öğrenme ortamı olur.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Didaktik yönteme aynı zamada örneklerle öğretme (ya da öğrenme), keşfetme yöntemine ise yaparak öğretme ( ya da öğrenme) de denir.
"kommunikative didaktik " denilen bir yabancı dil öğretim methodunun kısaltılmışı.
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez.
Epik sözcüğü, efsanelerle değişikliğe uğramış tarihî bir olayın izlerini taşıyan destan, bir milletin hayal gücünü en çok doyurabilecek en eski edebiyat biçiminin adıdır. Yunanca bir kelime olarak karşımıza çıkan epik; konuşma, hikâye, şarkı, kahramanlık şiiri anlamına gelen ''epos'' sözcüğünden türemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri