Akciğerlerde var olan gaz alış-verişi yüzey alanını ölçen bu test solunum teknisyeni tarafından yapılır ve doktor tarafından yorumlanır. Test sırasında helyum içeren bir gaz karışımı inhale edilir, soluk 10 saniye kadar tutulur ve daha sonra soluk verilir. Kaybolan gaz miktarı cihaz tarafından hesaplanır.
KARBONMONOKSİT DİFÜZYON TESTİ
Amfizem kistik fibrozis gibi hava yollarında daralmaya yol açan durumlarda, akciğerin parankim hastalıklarında, romotoit artrit, SLE (Sistemik Lupus erimatozus) gibi akciğer tutulumu olan hastalıklardan, sarkoidozlarda ve bazı kardiyovasküler hastalıklarda yapılan bir testtir.
Akciğerlerde gaz alışverişi difüzyon mekanizması ile gerçekleşir. Difüzyon, oksijen ve karbondioksit gazlarının alveollerden kılcal kan damarlarına karşılıklı olarak birim zamanda belirli bir basınç farkı altındaki geçişidir. Bu geçişin gerçekleşme derecesi akciğerin difüzyon geçirgenliği ile belirlenir.
Göğüs Hastalıkları bölümünde hastalıkların tanı ve tedavisinde, gerekli hallerde laboratuvar testleri, ileri radyolojik görüntüleme tetkikleri, solunum fonksiyon testleri, alerji testleri, difüzyon testi gibi pek çok farklı tanı yöntemi kullanılır.
Sigara maruziyeti ile ya da karbonmonoksite maruz kalınması sonucu akciğerde biriken karbonmonoksit ve karboksihemoglobin değerinin ölçülmesi işlemidir. Derin nefes vermeyle kolaylıkla ölçülmektedir. Sıklıkla sigara bırakmada kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Altı Dakika Yürüme Testi
Teste başlarken ve test sonunda tansiyon, parmaktan oksijen satürasyonu, nabız ve nefes darlığı düzeyi takip edilir. Gerektiğinde optimum oksijen ihtiyacını da saptamak için hasta oksijen desteği ile yürütülür. Test bitiminde, elde edilen veriler ve yürünen mesafe raporlanarak test tamamlanır.
DLCO değeri normalden düşük olan olgu- larda alveol ventilasyonu (VA) da değerlendirilmeli, DLCO/VA oranı hesaplanmalıdır. Bu oranın normal olması (>%80) parankim destrüksiyonunu, düşük ol- ması hava yolu obstrüksiyonunu, yüksek olması ise ekstraparankimal restriksiyonu gösterir.
Akciğer tutulumu olduğunda öksürük, göğüs ağrısı ve ileri dönemde nefes darlığı yapabilir. Gözler etkilenirse; yanma, kızarma, kuruluk, ağrı, kaşıntı yapabilir; konjonktivit ve üveit sebebi olabilir. Cilt lezyonları yapabilir. Kemik ve eklem tutulumu, dalak ve karaciğer tutulumu olabilir.
Teste gireceğiniz gün rahat ve bol giysiler giyinin, test öncesi egzersiz yapmayın, sigara kullanıyorsanız test günü sigara tüketmeyin, test öncesinde ağır yemekler yemeyin, kahve ve çay içmeyin. Bu önlemler testten doğru sonuçlar almanıza katkıda bulunacaktır.
Moleküllerin çok yoğun oldukları ortamdan, az yoğun oldukları ortama, taşıyıcı bir proteine ihtiyaç duymadan, kendiliğinden geçmesine denir. Tüm hücrelerde (canlı ve cansız) gerçekleşir. Enerji harcanmaz. Basit difüzyonda, difüze olan maddenin yoğunluğu arttıkça difüzyon hızı da artar.
Difüzyon, doğada yaygın olarak gözlemlenen ve canlı maddeler tarafından kullanılan bir süreçtir. Ayrıca metalurji ve seramik gibi çeşitli endüstrilerdeki birçok önemli süreçte, örneğin faz dönüşümleri, sinterleme veya faz pıhtılaşması sırasında önemli bir rol oynar.
Difüzyon nedir sorusunu basitçe, maddelerin çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğru hareket etmesidir şeklinde yanıtlayabiliriz. Su buharı difüzyon geçirgenliği ise, yapı bileşeninin iki farklı yönü arasındaki buhar basınç farkı nedeniyle içinden su buharını geçirmesi olarak açıklanabilir.
ÖZET: Karbon monoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) akciğerlerde gaz alışverişinin ölçülebildiği bir yöntemdir. İnterstisiyel, obstrüktif ve pulmoner vasküler hastalıklar gibi çeşitli patolojilerin değerlendirilmesi ve izlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
✔ Hücre zarından geçebilecek büyüklükteki molekül ya da iyonların çok yoğun olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama kendiliğinden geçmesine difüzyon denir. ✔ Her iki tarafın yoğunluğu eşit olana kadar difüzyon devam eder. Yoğunluklar eşitlendiğinde madde giriş çıkışı devam eder ancak, madde yoğunlukları sabit kalır.
Katılar içerisinde akış mevcut olmadığı için kütle transferi sadece difüzyon ile meydana gelir. Malzeme mühendisliğinde en önemli kütle taşınım olayları katılarda gerçekleşmektedir. Entegre devre üretiminde silisyumun özelliklerinin empürite atomlarıyla değişitirilmesi için sıklıkla difüzyon kullanılır.
Akciğer tutulumunun tedavisi, romatizmal hastalığının tedavisi ile aynıdır. Ancak ilaçların dozları değişebilir, yeni ilaçlar eklenebilir. Romatoloji uzmanının düzenleyeceği tedavinin akciğerdeki hastalık üzerine etkili olup olmadığının Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından takibi ve yönlendirmesi gereklidir.
İyi huylu akciğer tümörleri: Akciğer tümörlerinin küçük bir kısmı iyi huyludur. Genelde küçük boyutlu ve şikayete neden olmayan tümörlerdir. Ancak bazı durumlarda öksürük, nefes darlığı, ağızdan kan gelmesi gibi durumlar görülebilmektedir.
Genellikle beyaz noktalar şeklinde görülen ve akciğerde tespit edilen pulmoner nodüller, tıp literatüründe akciğer nodülleri olarak adlandırılır. Şekil olarak bozuk para ya da oval eğriye benzetilen akciğer nodülleri, boyut olarak 3 santimetre ve daha küçük çapa sahiptir.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Akciğer kanseri ilk evre belirtileri; ses kısıklığı, iştahsızlık, nefes darlığı, öksürük, öksürük sırasında gelişen omuz ağrısı, halsizlik şeklinde hissedilir. 1A evresinde kanser 3 cm'den küçüktür (T1) ve lenf bezlerine yayılmamıştır (N0). Bu evrede cerrahi, en iyi tedavi yöntemidir.
Akciğerlerde var olan gaz alış-verişi yüzey alanını ölçen bu test solunum teknisyeni tarafından yapılır ve doktor tarafından yorumlanır. Test sırasında helyum içeren bir gaz karışımı inhale edilir, soluk 10 saniye kadar tutulur ve daha sonra soluk verilir. Kaybolan gaz miktarı cihaz tarafından hesaplanır.
Orta ve küçük çaplı bronşlardaki obstrüksiyon hakkında bilgi verir. Obstrüktif hastalığın erken dö- nemlerinde azalmaya başlar. FEV1/FVC oranının sınırda olduğu bir dönemde FEF25-75 hava yolu obstrüksiyonunu göstermede yardımcı olur.
Karbonmonoksit difüzyon testi (DLCO); başlıca intersitisyel akciğer hastalıkları gibi alveolokapiller membran hastalıklarında ve amfizem, bül, pnömonektomide alveol kaybına bağlı olarak alveolokapiller membran alanının küçüldüğü durumlarda azalır. Alveolar hemoraji durumlarında artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri