Dijital ateş ölçer, cıva içermeyen ve dijital bir ekranı olan modern termometrelerdir. Kullanımı oldukça basittir: Dijital termometrenin üzerindeki tuşa basarak cihazı açın. Ölçüm yapılacak bölgeyi seçin (ağız, koltuk altı veya makat).
Dijital termometreler ısı değişimini daha hızlı algılayacaktır, zira civanın sıcaklığa göre genleşmesi anlık olmuyor. Doğruluk konusunda ise civalı daha iyidir demek eldeki veriler ile pek mümkün değil.
Yapısı En çok rastlananı cıvalı termometredir. Bu çok küçük kesite sahip ve üst ucu kapalı bir tüpten ibarettir. Alt ucundaysa içinde cıva bulunan küresel veya silindirik bir hazne bulunur.
Civalı ve alkollü ateş ölçer kullanımı direk vücuda temas yoluyla yapılır. Koltuk altı veya dil altı gibi bölgelerde termometre bir süre bekletilerek ölçüm yapılır. Bu klasik ateş ölçer çeşitlerinin yanında bir de dijital termometre modelleri mevcuttur.
Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum. Kulaktan ölçerler hem klinikte hem de evde en rahat kullanılabilecek ve güvenilir sonuç veren yöntemdir. Bunda evde kullanımdaki handikap ise dış kulak yolu ve orta kulak yolu enfeksiyonunun değerlendirilememesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Kontrollü koşullar altında kullanılması durumunda çoğu dijital termometre oldukça doğru sonuçlar vermektedir. Ancak, okunan değerler, çevre koşullarından etkilenebilmektedir. Örneğin, ölçüm ağızdan alınacaksa, ancak ölçüm alınacak kişi kısa bir süre önce bir şeyler yedi içtiyse okunan değer etkilenecektir.
Dijital çok amaçlı termometre
Çocuk 4 yaş ve üstü olana kadar ağızdan kullanım tavsiye edilmez. Termometrenin ucunda bulunan sensör vücudun o kısmına dokunduğunda vücut ısısını okur. Her iki yerde de kullanılmaması için termometreyi "oral" veya "rektal" olarak etiketlemek önemlidir.
Termometrelerdeki cıva birbirinin tersi yönde hareket ederek ortam sıcaklığını gösterir. Buna göre soldaki minimum termometresi ısı azaldıkça aşağı iner, sağdaki maksimum termometresi de ısı arttıkça yukarı yükselir. Cıva tüplerinin içinde cıva tarafından hareket ettirilebilen mavi renkli parçalar bulunur.
Termometrede 1 ml cıva var desek 13 gram eder ki tüm termometre o kadar ağırlığa sahip değildir. Mutlaka dipte cıva olur, suya karışmaz. Cıva kokmaz, metaldir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, vücut sıcaklığını ölçmede kullanılan cıvalı termometrelerin dağı Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, vücut sıcaklığını ölçmede kullanılan cıvalı termometrelerin piyasaya arzını "sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle durdurdu.
Bir civalı ateş ölçerin amacı, uygulaması veya uygulaması ne olursa olsun, vücut sıcaklığındaki ani değişiklikleri tespit eder. Akut hastalığı tespit etmek için bir termometre kullanılır. Bu, tıbbi civalı ateş ölçer olarak kullanılan ve su teleskopu olarak adlandırılan ilk cihazdır.
Termometre dil altında 3-5 dk bekletilir. Hastanın kişisel termometresinin olması gerekir. Ağızdan ısı ölçülmeden yarım saat önce sıcak veya soğuk sıvı alınmamalıdır. Termometrenin civalı haznesi dil altına konmalıdır.
Dijital ateş ölçerler, hastalık belirtileri arasında bulunan vücut ısısının ölçümünü kolay ve hızlı bir şekilde yapmak için tasarlandı. Bu ateş ölçerler, cıvalı ateş ölçerlere göre daha hızlı ölçüm yapma kapasitesine sahiptir ve hijyen açısından daha etkilidir.
Dijital termometreler sayısal ekranlarla sıcaklık değerini gösterirken, civalı termometreler genellikle cam tüplerdeki civa seviyesini okuyarak sıcaklığı belirtir. Civalı termometreler, sıcaklık ölçümünde yaygın olarak kullanılan güvenilir ölçüm araçlarıdır.
Cıvalı Ateş Ölçer Nedir? Vücut sıcaklığını ölçmek için kullanılan cıvalı ateş ölçerler 25 santigrat derece ile 42 santigrat derece arasındaki sıcaklığı 1/10 incelikle ölçen aletlere denilmektedir.
Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. İnhibitör yani enzimlerin çalışmasına olumsuz etkisi olduğu için dikkat edilmediğinde oldukça tehlikelidir. Cıva'nın başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir: Termometre ve barometre gibi bilimsel aygıtlarda kullanılır.
Civa'nın donma noktasının çok yüksek olması nedeniyle sıvı halde bulunur. Cıva ayrıca, iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. Civa, doğada sülfür halinde bulunurken, daha çok Meksika, İspanya, İtalya, Kaliforniya ve Peru'da görülür.
Cıva, periyodik tablonun 6. periyodunun 12. grubunda yer alan bir elementtir. Cıvanın atom numarası 80'dir. Cıva, Hg sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Termometre sıcaklık ölçer maddelerin sıcaklıklarını ölçmemizi sağlayan cihazlardır. Sıcaklık ölçü birimlerinden en çok kullanılanları (°C) Santigrat, (°F)Fahrenhayt ve (K)Kelvin'dir. Günlük hayatta en çok kullanılanlar, civalı ve santigrat derece cinsinden gösterim sağlayan termometrelerdir.
Kişi rahat bir pozisyonda oturmalı veya yatmalıdır. Ateş ölçer dilin altına yerleştirilmeli ve ağız tamamen kapatılmalıdır. Ateş ölçer bip sesi çıkarana veya ekranındaki değer sabitlenene kadar beklenmelidir. Ölçüm tamamlandığında, değer ekrandan okunmalı ve cihaz temizlenerek saklanmalıdır.
Dijital Termometre Kaç Dereceye Kadar Ölçer? Dijital termometrelerdeki ölçüm aralığı, ürün özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bazı cihazlar 40 dereceye kadar ölçüm yaparken bazılarında ise bu değer daha yüksek seviyelere çıkabilir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Ateş ölçümünde, vücut öz sıcaklığına (hipotalamustaki kanın sıcaklığı) en yakın sıcaklık makattan ölçülür. Fakat özellikle yenidoğanlar olmak üzere dört yaşından büyük çocuklarda önerilmez. Makatın yaralanmasına neden olabilir, ölçümü zordur ve aynı derecenin başkasına kullanılması hastalık bulaştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri