Araştırmacılar, aç kalmanın birçok yan etkisinin yorgunluk ve depresyon gibi zararlı olabileceğini fark etti. Bir gece önce aç kalır, düşük enerji ve kötü bir ruh haliyle uyanırsak, bu durum iş yerinde bizim zararımıza olacaktır.
Aç Yatmak Uyku Kalitesini Bozabilir
Yapılan araştırmalara göre, bozulan uyku kalitesi ise metabolizmanın yavaşlaması, iştah artışı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu da kimi kanser türleri ve diyabet için risk teşkil ediyor.
Uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeyip aç bir şekilde yatarsak, kan şekerimiz düşüş gösterir ve yatma sırasında açlık hissiyle karşılaşırız. Uyurken kan şekerimiz belli bir seviyeye düştüğünde depolanan glikojenler parçalanarak vücudumuza gerekli enerjiyi sağlar.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Açlık, büyüme hormonunun seviyesinin yükselmesini sağlar. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bir kasenin içine yoğurt, nane, kekik, pul biber ve yarım limon suyunu alıp güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketip üzerine en az 3 barak su için. Bu kürü 15 gün uygulayıp 1 hafta ara verin. Pul biber kürü sayesinde vücudunuzdaki farkı göreceksiniz.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
İkindi vakti, ticari hayatın yoğun geçtiği, günlük mahsulatın kaldırıldığı, dar ama çok verimli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimini uyku ile geçirmek maddî açıdan tam bir ziyan ve kayıptır. Böyle bir zaman diliminde uyumak, dini açıdan uygun görülmemiştir.
Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar. Bu yağ yakımı sırasında vücuttaki birçok doku, özellikle de beyin için büyük bir enerji kaynağı olan ketonlar orta çıkar.
1- Sabahları kahvaltı yapmadan önce 1 veya 2 bardak su içmek, toksinlerden kurtulmanızı ve metabolizmanızı hızlandırmayı sağlayacaktır. 2- Atık maddelerin idrar yoluyla dışarı çıkmasını sağlar. 3- Cildin kuruluğunu alarak, nemlenmesini sağlar. 4- İç organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz.
16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Yağ yakımı sayesinde trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Vücuttan hücre yenilenmesinden kaynaklı, somatotropin (gençlik hormonu) salgılanır. Oksidatif stres belirtilerinde azalma olur. 16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri