Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi protein kaynağı yumurta tekrar ısıtılmaması gereken besinler arasında yer almaktadır. Yumurta, yumurta içeren yemekler ve sosların tekrar ısıtılmasıyla yumurtanın protein yapısı parçalanır ve içerisindeki su miktarı azalmaktadır bununla birlikte gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedir.
Omleti tekrar ısıtmanın en hızlı yöntemi mikrodalgayken haşlanmış yumurtalar ise üzerine kaynar su dökülerek ısıtılır. Sahanda yumurtaları ise üzerine biraz tereyağı veya sıvı yağ ile bir tavada ısıtmak gerekir.
Pişmiş yumurta buzdolabında rahatlıkla 3-4 gün durduğu için, bu tarifi hafta başından yaparsanız hafta boyunca hızlı bir kahvaltılık seçeneğini buzdolabında bulundurabilirsiniz.
Bu sebeple dışarıda duran haşlanmış yumurtalar birkaç saat içerisinde bozulmaya başlayabilirler. Haşlanmış yumurtanın kabukları soyulmuşsa en geç iki saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Kabukları soyulmamışsa bu süre 3 güne çıkmaktadır. Dolapta ise haşlanmış yumurtayı üç gün kadar bekletebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Yumurtalar esansiyel amino asitler içeren protein kaynağıdır ve yediğiniz an hızlı bir şekilde tok hissettirir. Gece acıktığınız da en iyi seçim haşlanmış yumurta olacaktır.
Kayısı Kıvamı – 4.5 Dakika
Kayısı kıvamında haşlanan yumurta adeta bir sanat eseridir. Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir. Eğer tavuğu tekrar ısıtacaksanız, her tarafının ısındığından emin olun. Tavuk dumanı tütecek kadar fazla sıcaklığa ulaşmalıdır.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin.
Haşlanmış yumurtaların dondurulması önerilmez, yumurtaların yalnızca sarıları donabilir. Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
Haşlanmış Yumurta kabuklarından ayrıldıktan sonra iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda ve sıcak ortamda 2 saatten fazla saklanan yumurta bakteri üretmeye müsaittir. Haşlanmış lakin kabukları soyulmamış veya deforme olmamış yumurta buzdolabında 1 hafta kadar saklanıp kullanılabilir.
Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir” şeklinde konuştu. Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı çok yüksek.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer. Faydadan çok zararı vardır yani…
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir.
Tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğesini kaybeder. Yüksek ısıda pişmiş yemekler buzdolabında düşük ısılarda bekletilmesi sonucu sahip olduğu çoğu besinsel içerikleri kaybeder. Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler histaminden zengindir.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı. 1.Beyniniz kolinin koruması altındadır.
Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri