Saklama: Yıkadıktan ve kuruladıktan sonra marulu saklamaya hazırsınız. Plastik bir torbaya koyup buzdolabının sebze bölmesine yerleştirebilirsiniz. Yine de, marulu mümkün olduğunca çabuk tüketmek en iyisidir.
Sirkeli suda bekletip yıkadığınız marulları havlu kağıtlarla kurulayıp kilitli poşet içerisine yerleştirin. Ve kilitli poşetin havasını alarak kilitleyin. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin. Kağıt havlu marulun sert kalmasına yardımcı olacaktır.
Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz yeşillikleri buzdolabı poşetlerinde paketleyerek, cam kavanozlarda veya ağzı kapalı bir saklama kabında buzdolabına kaldırarak muhafaza edebilirsiniz. * Yeşillikleri buzdolabına kaldırırken önemli olan nokta bir kâğıt havluya sararak nemlenerek ıslanmasını engellemektir.
Marul dolapta yaklaşık bir hafta dayanır. En iyi tazelik için, yemeden önce marulu yıkamalısınız. Sebzeler rengi solmadıkça ya da yumuşamadıkça yenilebilirler. Satış tarihinden itibaren yedi ila 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
Marulu kesmeden saklayın. Buzdolabında serin ve kuru bir yerde saklayın bu şekilde 10 güne kadar dayanabilir. Bozulan yapraklarını kontrol ederek atın, kalan kısmı havlu kağıtlara sararak saklayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Gevrek marulları bir cam kavanozda vakumlayın. Vakum paketleme makineniz varsa, iki haftaya kadar taze kalması için bir kavanoz marul üzerinde kullanabilirsiniz.
Buzdolabında saklama: Marulu buzdolabının sebze bölmesinde saklamak en iyisidir. Yapraklarına zarar vermeden marulu plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulu yıkamadan saklamak daha iyidir, çünkü nemli ortamlarda daha hızlı bozulabilir.
Marullar donlara karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Açıkta yapılan yetiştiricilikte bitkiler -4 -5 ºC'lik düşük sıcaklıklara fazla bir zarar görmeden dayanabilmektedirler. Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu tın ve killi tın arasında kalan topraklardır.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır. Buzdolabı sıcaklık ayarının 2-4 derece arasında olması yeterlidir.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Yıkadıktan sonra salata kurutucuları ile veya havlu kağıt ile fazla suyu uzaklaştır. Kritik nokta hiç su kalmaması ve sonrasında da hava almayacak şekilde saklamak. Çünkü yeşil sebzeler ıslak ve açıkta kalırsa solunum hızı arttığı için bozulmaya başlar.
Maydanoz buzdolabında nasıl saklanır? Maydanozların saplarının ucunu kesin. Yarım su dolu bardağa yerleştirip üzerini Koroplast Kilitli Poşet ile hava alacak şekilde kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Roka ve maydanoz saklamak için daha uygun olan bu yöntemde nemli kağıt havluya yeşillikleri sarıp hava almayacak kilitli poşet ya da buzdolabı poşetine koymak gerekiyor. Bu şekilde buzdolabında taze bir şekilde birkaç gün muhafaza edilebiliyor.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Marulları (zarar görmüş olsalar da) sebze çorbasına ekleyebilirsiniz. Omlet,tatlı ve sandviç için yaprakları kullanabileceğiniz gibi kızartarak pesto sosuna ilave de edebilirsiniz. Solmuş marulları 15-20 dakika buz gibi suda bekleterek canlandırabilirsiniz.
Verilere göre özellikle kırmızı marullardaki fenolik bileşikler, yeşil marullara oranla daha yüksektir. Bu nedenle kırmızı marul günlük beslenmede iyi bir antioksidan sağlar. Göbek marul olarak bilinen 'iceberg' marulu genellikle besin değeri en düşük marul çeşididir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz.
Kavanozda hava almayan maydanozlar buzdolabında çok daha uzun süre taze kalacaklardır. ·İsterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacak kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaklardır.
Bütün salatalıkları havlu kağıda sarın ve koroplast Büyük kilitli poşete koyun ve buzdolabının üst kısmına yerleştirin. Kağıt havluya sardığınız dilim veya tüm salatalıkları kilitli poşete koyup havasını alarak kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Dereotu, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilir. Daha sonra canlılığını kaybetmeye başlayabilir. Buzdolabında ise 3-4 gün saklayabilirsiniz. Dereotunu uzun süre saklamak için buzlukta saklama yöntemini kullanabilirsiniz.
Maydanozlar geniş bir tepside bol bol yıkanır suyu süzdürülür. Tek tek yaprakları saplarından ayrılır ve kilitli poşetin içine doldurulur, poşetin havası alınır ve poşetin kilidi kapatılır. Bu yöntemle maydanozları ister buzlukta isterseniz buzdolabının normal kısmında saklayabilirsiniz.
Benzoik Asit / Sodyum Benzoat: Meyve suları, turşular veya salça gibi yüksek asitli besinlerde küf ve maya çoğalmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri