Kısaca Atasözü Açıklaması Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir. Buna göre mutlulukta da başarıda da bu olumsuzluklar ile başa çıkmak önemlidir.
Dikensiz gül üretimi hakkında bilgi veren Canlı, ilk olarak doğada çeşitli rotasyondan geçen güllerin dikensiz bölümlerinden doku aldıklarını ve doku kültürlerinde yaptıkları mutasyon sonucunda laboratuvar ortamında dikensiz gül üretmeye başladıklarını vurguladı.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
[1] Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
[1] Başkasının uğradığı bir yıkımın ne kadar acı olduğunu, başımıza böyle bir felaket gelmeyince, gereği gibi anlayamayız.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Dolu Küpün Sesi Çıkmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bilgili, ahlaklı ve saygılı insanlar çok fazla konuşmaz. Sadece gerektiği yerde ve doğru şekilde konuşurlar. Fakat bu davranışlardan yoksun olan insanlar çok fazla konuşur, bilgiçlik taslar ve gereksiz yere gevezelik ederek etrafındaki insanları rahatsız eder.
[1] “durum ne olursa olsun, doğru olan, gerçek olan söylenmeli” anlamında kullanılır.
Baş olan boş olmaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir yerde önder olan kimse taşıdığı değer dolayısıyla o yere gelmiştir anlamında kullanılan bir söz. işbaşındaki kişinin işi çoktur anlamında kullanılan bir söz.
[1] Çalışmayanın gelir beklemeye hakkı yoktur.
[1] "açıkça belli olan bir durumu açıklamak gerekmez" anlamında kullanılan bir sözdür.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını taşır. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri