Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Dikkat eksikliği bulunan kişilerde ortak olarak, genetik geçiş(ebeveyn veya kardeşte bulunması), beyin hasarına neden olan travma, anne karnında ya da erken yaşlarda çeşitli çevresel risklere maruz kalma, hamilelik sürecinde alkol ile sigara kullanımı ve erken doğum gibi bulgular tespit edilmiştir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yaklaşık %60-80'inde belirtiler ergenlik döneminde de görülürken, %40-60'ında ise erişkinliğe kadar devam etmektedir.
Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak, puzzle yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
Vitamin C daha iyi odaklanma ve uzun süreli yoğunlaşma için gereklidir. Direkt etkisi yoktur ancak Norepinefrin üretimi için gereklidir. Norepinefrin dikkati kontrol eder ve eylemden sorumludur.
Yapılan bazı çalışmalar dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu ile B12 vitamini düzeyi arasında ters orantı olduğunu göstermiştir. [9] B12 vitamini yeterli düzeyde olmadığında da unutkanlık görülebilir.
Odaklanma noktasında hayal gücümüzün ve zihnimizin sürekli açık olarak işlemesi, düşünce dünyamızın çalışma konusunda fazla mesai yapması anlamlarına gelen okuma eylemi, uzun vadede sürekli hale getirildiğinde dikkat eksikliği ve odaklanma problemlerimize olumlu yönde etki edecektir.
DEHB'li çocukların genel olarak takım sporlarından çok yüzme, jimnastik ve dövüş sporları gibi bireysel sporlardan daha fazla fayda sağlayabildiğini kaydeden Dr. Gökçe Vogt, tekvando ve karate gibi dövüş sanatlarının ideal bir branş olduğunu, jimnastiğin odaklanmayı geliştirdiğini söyledi.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Konsantrasyonunuzu attıracak ve dikkatinizi toplamanızı sağlayacak Portakal, Biberiye ve Nane yağlarından oluşan yağ setiyle hiçbir şeyi kaçırmayacak ve unutmayacaksınız.
Odaklanma egzersizleri, kosantrasyon yeteneğinizi geliştirmek için yapabileceğiniz aktivitelerdendir. Bazı egzersizler bir görevi tamamlamak için harcadığınız zamanı optimize etmeyi öğrenmenize yardım ederken, bazıları gerekli ve faydalı bilgileri hatırlamanıza yardımcı olabilir (1).
Düzenli beyin egzersizleri yapın, bulmaca çözün, zekâ oyunları oynayın. Bunların tamamı güçlü bir şekilde konsantrasyonunuzu arttırabilir. Düzenli olarak egzersiz veya yürüyüş yapın. Çalışma ortamınızdaki dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), genellikle çocukluk çağında başlayan kimi zaman doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile aynı dönemde sonlanan, kimi zaman ise yetişkinlik çağına kadar devam edebilen bir problemdir.
Dikkatin belli bir noktaya toplanamaması ve kolayca dağılması, dağınıklık, unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatsizce hatalar yapma, çabuk sıkılma, günlük işlerle ilgili ayrıntıları gözden kaçırma şeklinde kendini gösterir.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri arasında dikkatin çabuk dağılması, unutkanlık, organizasyon güçlükleri, görevleri tamamlamada zorluk, sürekli ertelemeler ve dikkatsiz hatalar yapma eğilimi bulunabilir.
Dikkat eksikliği tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız yöntemler 3'e ayrılır. Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Hayır. DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.
Beyindeki Kimyasal Maddeler
Beynin ön bölümündeki çalışmayı düzenleyen kimyasal maddeler olan Dopamin ve Noradrenalin DEHB olanlarda normalden daha az aktivite gösterir ve bunun sonucunda DEHB belirtileri görülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri