Dikkatin belli bir noktaya toplanamaması ve kolayca dağılması, dağınıklık, unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatsizce hatalar yapma, çabuk sıkılma, günlük işlerle ilgili ayrıntıları gözden kaçırma şeklinde kendini gösterir.
Dikkat dağınıklığı olan kişiler bir konu üzerinde uzun süre odaklanamazlar. Dış çevreden gelen uyarılara açıktırlar. Etraftan gelen ses ile dikkatleri dağılır. Kişiler kendilerini ifade etme konusunda da zorluk yaşarlar.
DEHB tanısı koymak için uzmanlar semptomları dinler, tıbbi geçmişi öğrenir, davranışsal özellikleri ve aile geçmişi hakkında sorular sorar. Ayrıca klinik görüşme sırasında dikkat, hiperaktivite ve dürtüsellik ile ilgili bazı testler yapabilir.
Dikkat eksikliği; dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve ek olarak hiperaktivite ile kendini gösterir. Toplumdaki görülme oranı çocuklarda %8, ergenlik dönemindeki kişilerde ise %6 olarak saptanmıştır. Genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak görülmekle birlikte erişkinlerde görülme oranı %4'tür.
İlgili 28 soru bulundu
Dikkat dağınıklığı için B12 ve B6 vitaminleri büyük önem taşımaktadır. Bu vitaminlerin eksikliği dikkat eksikliğine yol açabilir. Dikkat dağınıklığı ilaçları hakkında bilgi almak isterseniz evde sağlık desteği alabilirsiniz.
DEHB olgularının yaklaşık yarısında yetişkinlikte belirtiler kaybolur. Ancak aşırı hareketlilik belirtileri yaşla daha belirgin azalırken, dikkat sorunları yetişkinlikte daha fazla devam etme eğilimindedir. Tüm yetişkinlerde yaklaşık %2,5 oranında DEHB belirtileri görülür.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), genellikle çocukluk çağında başlayan kimi zaman doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile aynı dönemde sonlanan, kimi zaman ise yetişkinlik çağına kadar devam edebilen bir problemdir.
Burdon Dikkat Testi; çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat Eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler. Bir psikolog veya danışman, DEHB'si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Tıbbi tanılama, Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri tarafından yapılır.
Dikkat Dağınıklığı Nedenleri
Bu nedenlerde kişiden kişiye farklılık görülür. Dikkat dağınıklığı nedeninin başında beyinde hasara yol açan hastalık, sebep olmuş olabilir. Ayrıca çevresel etmenlerde dikkat dağınıklığı yaşanmasına sebep olabilir. Kişinin aklının başka bir yerde olması dikkat dağınıklığına sebep olabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
DEHB teşhisi için, bozukluğa sebep olan bazı belirtiler 7 yaşından önce sergilenmiş olmalıdır.
Çalışmalara göre DEHB'nin ana belirtileri (dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik) için en etkili tedavi yöntemi ilaç tedavileridir.
Dikkat eksikliği zaman içinde net düşünmenizi de etkileyerek karar verme yeteneğinize olumsuz etkiyebilir. Bu konsantre olamama, odaklanamama durumuna birçok farklı neden sebebiyet veriyor olabilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluktan başlar ve çok sıklıkla (% 60 – 70) erişkinliğe kadar sürer (Ercan, 2012). Bu bozukluğun görüldüğü çocuklar, bir amaca yönelik olmayan aşırı hareket içindedirler.
Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise, dikkat dağınıklığı çocuğun o dönemki ruh haline, içerisinde bulunduğu gelişim dönemine, ortama ve çevresel şartlara göre değişkenlik gösterebilirken, dikkat eksikliği probleminin tedavi edilmeden ortadan kalkmaması ve yaşamın bütün dönemlerinde etkili olmasıdır.
Dikkat eksikliğinin tedavisi için genellikle bir çocuk ve ergen psikiyatristine veya klinik psikoloğa başvurmak uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri