Çiçeklerde eşey dağılımı Eğer
Erselik (Hermafrodit) Çiçekli Sebzeler
Kültür sebzelerinin çoğunda çiçek erselik yapıdadır. Bu grup sebzelerde erkek ve dişi organlar aynı bitkide ve aynı çiçek üzerinde bulunur (Erselik çiçek). Çiçek yapılan bakımından domates, biber, patlıcan, bamya, bezelye, fasulye gibi bir çok sebze bu grup içinde yer almaktadır.
Aynı fert üzerinde erdişi çiçeklerle beraber tek eşeyli çiçekler taşıyan bitkiye poligam bitki denir.
Yani bir ağaçta sadece erkek çiçekler bulunurken bir diğer ağaçta ise sadece dişi çiçekler mevcuttur. Erkek ağaç, dişi ağaç. İşte bu duruma dioik denir. Dioik özellikteki bitkilere örnek olarak; incir ağacı, hurma ağacı, kavak ağacı, söğüt ağacı, defne ağacı, fıstık ağacı verilebilir.
Dorsiventral simetri: Çiçeğin merkezinden yalnız bir simetri ekseni geçer.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer stamen ve pistil aynı çiçekte bulunursa böyle çiçeklere monoklin veya hermafrodit (biseksüel, erdişi, ikieşeyli) çiçek denir. Eğer stamen ve pistil ayrı ayrı çiçeklerde bulunursa böyle çiçeklere diklin (tek eşeyli, üniseksüel) çiçek denir.
1- Panikula (Bileşik Salkım): Yan dalları tekrar dallanmış bir rasemozdur. Örnek: Ligustrum (Kurt Bağrı), Aesculus (atkestanesi) Page 13 2- Bileşik Umbella (Bileşik Şemsiye): Çiçek kümesi sapında ikinci derecede sapların bulunduğu ve bu sapların üzerinde umbella durumunda çiçeklerin bulunduğu infloresens şeklidir.
[1] (bitki bilimi) değişken eksenli çiçeklere verilen ad.
Gymnospermlerde çiçekler bir cinslidir. Oysa Angiospermlerde ise erselik- erdişi, hermafrotid, perfect çiçekler bulunmaktadır. Gymnosperm çiçekleri sade yapılı olup, tozlaşma rüzgarla (anemogami), Angiospermae lerde anemogami ve entomogami (böcekler) ile gerçekleşmektedir.
Egzotik bitkiler asıl yaşam ortamının dışına bilerek ya da bilmeyerek getirilmiş ve burada yaşamını devam ettirmeye başlamış türlere verilen isimdir. Yerel olmayan bitki çeşitleri girmiş oldukları ekosistemler üzerinde farklı etkiler sergileyebilirler.
Tek eşlilik ya da monogami, bir kişinin hayatı boyunca ya da belirli bir zaman süresince tek eşli olması durumudur.
Kapsül, koruncak olarak da bilinir, bileşik (sinkarp) bir yumurtalıktan oluşmuş en az iki karpelden (meyve yaprağı) meydana gelmiş, kendiliğinden açılan çok tohumlu kuru bir meyve.
karpel, dişi organın içinde tohum taslaklarını taşıyan bölümlerden her biri; bir karpelli dişi organda karpel dişi organın kendisidir. kısa havlı, havlıya nazaran daha az tüyle kaplı yüzey.
Eşeysiz (Aseksüel üreme):
Bitkilerden bir hücrenin veya belirli bir kısmın ana bitkiden ayrılarak gelişmesidir. Yani bir döllenme olayı söz konusu değildir.
Yabancı Döllenen (Allogam) Bitkiler
(1) kendi çiçektozlarıyla tozlanmanın mekanik olarak engellenmesi, (2) çiçektozları ve tepeciğin farklı zamanda olgunlaşması, (3) kendine kısırlık ya da uyuşmazlık bulunması ve (4) bitkilerin tek ya da iki evcikli olmalarıdır.
Aynı çiçeğin anter ve stigması arasındaki döllenmedir: Homogami: Çiçek açık veya chasmogamous (kazmogam) dır. Anter ve stigma eş zamanlı olgunlaşır.
Bitkiler özellikle karasal yaşamın oksijen ve besin kaynağıdırlar. Bitkiler Damarsız/Tohumsuz Bitkiler, Damarlı/Tohumsuz Bitkiler, Damarlı/Tohumlu Bitkiler olmak üzere 3 ana başlık altında incelenir.
Damarsız Tohumsuz Bitkiler : İletim demetleri bulunmayan bu bitki grubu üreme ve gelişim evrelerinde çiçek ve tohum oluşturamazlar. Ciğer otları, boynuzlu ciğer otları, kara yosunları bu grup atındaki bitkilere örnek olarak gösterilebilir.
Tohumlu bitkiler (Latince: Spermatophyta, Yunanca: Σπερματόφυτα) ya da fanerogamlar, bir bitki kladıdır. Gymnospermae şubesinde "açık tohumlu" bitkiler, Angiospermae şubesinde de "kapalı tohumlu" bitkiler toplanır.
Aslında ismi çok şey anlatıyor… Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor…
A-BASİT RASEMOZ DURUMLAR (Yan eksenleri basit olan rasemoz durumlar): Rasemus (salkım): Ana eksen uzundur, çiçekler saplıdır ve eksen üzerinde teker teker bulunur. çiçek sapları hemen hemen aynı uzunluktadır. Spika (başak): Ana eksen uzundur, çiçekler saplıdır ve eksen üzerinde teker teker bulunur.
Çanak yaprakların oluşturduğu topluluğa kaliks veya kaliks halkası adı verilir. Özellikle çiçeğin iç bölümündeki diğer organları korumakla görevli olan çanak yapraklar birbirleriyle bitişik ya da ayrı olabilir. Hücreleri kloroplast taşıdığından dolayı fotosentez yaparak çiçeğin beslenmesini sağlarlar.
Bir diğer adı Midi Ponsetya olan bu güzel çiçek Mustafa Kemal Atatürk'ün bir yurtdışı seyahati sonrası Türkiye'ye getirdiği bir çiçek olup, daha sonraları onun adı ile anılmıştır. Kolay bakımı ve şık görünümü ile ev ve işyerlerine göndermek için seçebileceğiniz, favori saksı çiçeklerindendir.
Fidanlarımız yurt dışından getirtilen tohumlardan üretilerek elde edilmiştir. Çarkıfelek meyvesinin anavatanı Tropikal Amerika olup ülkemizde de ılıman iklim bölgelerine yetiştirilmektedir. Koyu yeşil yapraklara sahip olup, ya boyunca mor renkli çiçek açmaktadır.
Birçok kültürde kutsal olarak kabul edilen bitkiler arasında ağlayan gelin çiçekleri de yer almaktadır. Ağlayan gelin çiçeği tropik bitkilere dahil bir türdür. Şekil olarak ters laleye benzemektedir. Kök kısımları soğanlı olan bu bitki pek çok yetiştirici tarafından tercih edilen bir bitki türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri