Bireyin kendi değerini keşfetmesi için özünde doğuştan var olan vicdan olgusunu eğitmesi ve kendine rehber edinmesi gerekmektedir. Bireyde içkin olarak var olan değerler ancak kişinin kulak verdiği iç sesi, aklı ve iradesiyle ortaya çıkabilir. Vicdan ahlak eğitiminin en etkili araçlarındandır.
Gerçek bir mümin veya insan olmanın temeli, vicdanın her zaman canlı ve aktif durumda olmasıdır (Güler,2010). Birçok dini otorite, vicdanı Allah'a açılan bir pencere olarak görür. İnsanın her zaman mükemmeli bulma arayışı bu düşünceyi doğrular niteliktedir. Düşünceler akılda, duygular da vicdanda vücut bulur.
Vicdan geni, Kalbin sesi olarak bilinen vicdanın kaynağının beyinde olduğu ortaya çıktı.
Vicdan sözcüğü Arapça bir ifadedir ve (v-c-d) kökünden türetilmiştir. Sözlükte “bulmak, zenginleşmek, sevmek, üzülmek, öfkelenmek” anlamlarındaki vecd kökünden mastar olan vicdan ve aynı kökten vücdân, cide gibi sözcükler “bolluk, rahatlık, zenginlik”, vecd ise üzüntü ve sevgi manasına gelmektedir.
"İradesi kuvvetli insan" demek, maksadını gerçekleştirmede azimli ve kararlı insan demektir. Vicdan burada devreye girer.
İlgili 36 soru bulundu
Belli bir süreç sonunda çocuğun yaşam deneyimi, ruhunda yer eder ve bu deneyimler çocuğun soyut düşünmeye başladığı dönemde hızla gelişir. 5 yaşından itibaren vicdan gelişimi çocukta aktifleşmeye başlar ve hız kazanır.
Din, felsefe ve psikoloji alanındaki literatürde vicdan, kişide iyiyi kötüden ayırt etmeye yarayan içsel bir parametre, kişiden kişiye değişen ve geliştirilebilir soyut bir kavram olarak değerlendirilmektedir.
Kuran'da “vicdan” ifadesi yer almamakla birlikte Said Nursi, onu insan ile Allah arasın- daki iletişimin alt ucu olarak görmektedir. Allah insana peygamber ile hitap ettiği gibi ona vicdanından da seslenmektedir. Bu nedenle bozulmamış vicdanın mazhar olduğu her ilham/bilgi, ilahi bir kelamdır.
Vicdan olarak, doğru ve yanlış duygularımızı içerir; çocuğun ebeveyn kültürünün içselleştirilmesini sürdürücü kendine has tabuları korur. Yeni doğan bir bebek günah, ayıp, yasak, haksızlık gibi kavramlara sahip değildir, yalnızca ilkel güdüler (id) ile hareket eder.
Eğer insan, özündeki yaratılıştan var olan vicdanıyla buluştuysa vicdanı ne körelir ne de ölür. Aksine yıllar içinde daha vicdanlı bir insan olur. Öğrenilen vicdan zamanla körelir ama kişi özünde var olan vicdanla bir kez buluştu mu zamanla kalbinin derinliklerine kök salan bir vicdana sahip olur.
Doğum öncesinde genetik tarama testlerinde 24 ila 48 saat içerisinde sonuç alınıyor! Amnion sıvısından ya da karyonik hücrelerinden alınan örneklerin kültüre edilmesiyle yapılan kromozom taraması yaklaşık olarak 3 haftalık bir zaman gerektirir.
Genler kader mi sorusuna cevap vermek gerekiyor. Genlerin kader olmadığı artık bir de epigenetik olduğu genlerin aslında kişilik yapısında yüzde otuz, kırk rolü olduğu, yüzde altmış yetmiş plasebo ve nosebo etkilerinin olduğu genlerde yaptığımız epigenetik değişimler var.” Dedi.
Kalıtım, fiziksel ve psikolojik gen karakterlerinin ebeveynlerden çocuklara aktarılmasıdır. Kalıtım birimi olan genler aracılığıyla içgüdüsel davranışlar dahi kalıtsal yolla nesilden nesile nakledilir. Halk arasında “aynı annesi, babasına çekmiş” gibi tabirler aslında kalıtıma işaret eder.
Vicdanın Düşünsel ve Ahlaki Kaynakları
Peki, doğru veya iyi olan öğretilebilir mi? Kuşkusuz vicdani tutum, en kaba hatlarıyla veya kaba ölçüler içinde dış etkiyle edinilebilir veya eğitimle öğrenilebilir.
Vicdan azabı, kişinin geçmişteki bir eyleminden kaynaklanabildiği gibi eylemsizlikten (parmağını bile kaldırmamak) de kaynaklanabilir. Vicdan sahibi olmayan (vicdanı olmayan) insanlara genellikle sosyopat veya psikopat denilmektedir.
Terim olarak vicdan insanın içinde bulunan ahlâkî otorite, ahlâkî değerler ve eylemler hakkında hüküm verme ve yargılama yeteneğini ifade eder. Yine aynı kökten vâcid (zengin) hadislerde esmâ-i hüsnâ arasında zikredilir (Tirmizî, “Daʿavât”, 82; İbn Mâce, “Duʿâʾ”, 10).
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Ego (Benlik)
Kişiliğin gerçekle ilgilenen kısmını içerir. Freud'a göre ego, id'den gelişir ve id'in dürtülerini gerçek dünyada kabul edilir şekilde ifade eder. Yeni doğan bir bebek dış dünya ile tanışması sonrası id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir.
Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir.
Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını ve yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, kalbî merkezlidir; güzel ahlakla iç içedir. Vicdansız bir insan yaratılan tüm canlılara karşı merhamet ve sevgiden yoksundur.
Beled 17''deki “summe”, vicdan olmadan iman olamayacağını ifade eder. İmanın sonradan vicdanınsa önceden oluşuna delalet eder.
İnsan evvela kendi kendisinden utanır gibi olur ama, bilir misin, bizim en büyük maharetimiz nefsimizden beraat kararı almaktır. Vicdan azabı dedikleri şey, ancak bir hafta sürer.
Vicdan kişinin kendi davranışları, kendi ahlaki değerlerini değerlendirmesini sağlayan birçok felsefi akımda, birçok dinde önem verilmiş bir kavramdır. Akıl mantıklıdır, vicdanda hissiyat vardır. Ama üstünlük her zaman vicdandadır.İnsanın vicdanen hissettiğinde tereddüt yoktur.
Ceza muhakemesinin maddi gerçeğe ulaşma amacı, kanuni delil sisteminden farklı olarak hem her şeyin delil olarak kabul edilmesi serbestliğini, hem de delil- lerin serbestçe değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu iki ilke bugün modern ceza muhakemesinde “vicdani delil sistemi”ni oluşturmaktadır.
Normalde vicdan kavramı kişinin kendi iç dünyasında yaptığı hareketlerin kendi değerlerine, dünya görüşüne ya da evrensel ahlak yasalarına uygun olup olmadığını test eden ve kişiyi doğru yönde karar alma konusunda yönlendiren bir pusuladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri