Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Ağız Gargarası Kullanımı: Ağız gargarası veya dil temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunlar, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Dil Kazıyıcı Kullanımı: Özel olarak tasarlanmış dil temizleyiciler dilinizi daha etkili bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil Temizleme Yöntemleri
Kaşığı, alt kısmı damağa denk gelecek şekilde ters tutarak dil üstüne yerleştirebilirsiniz. Kaşığı veya temizleyici spatulayı dilin üstünü sıyırarak kendinize çekebilirsiniz. Bu sırada dilin zedelenmemesine özen göstermelisiniz. Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz.
Dil üzerindeki sarımsı tabakayı geçirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz, Ağız Hijyeni: Dilinize düzenli olarak fırçalayarak ve gargara yaparak ağız hijyeninizi koruyabilirsiniz. Böylece dilinizde biriken bakterileri ve diğer kalıntıları temizleyebilirsiniz. Bu işlemi günde en az iki kez yapmanız önerilir.
İlgili 16 soru bulundu
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Dil sararması genellikle ilave bir tedavi gerektirmeden zaman içinde kendi kendine geçebilir. Ancak bazı durumlarda dildeki sarılığın tedavisi için birtakım özel adımlar atmak gerekebilir. Dil sararması için geliştirilmiş, diş sararması tedavisi gibi herhangi bir özel beyazlatma uygulaması mevcut değildir.
Karbonatla Dil Temizliği
Çok kolay bir şekilde karbonat ve limonu ılık suda macun kıvamına getiriniz. Diş fırçanızın üzerine bu karışımı sürerek dilin yüzeyini fırçalamaya başlayınız. 45 saniye civarında bir süre sonrasında ağzınızı suyla yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.
Zerdeçal ve Limon Suyu
½ çay kaşığı kadar zerdeçal ile bir limonun suyunu karıştırın. Macun kıvamına gelen bu karışım ile dilinizi diş fırçası yardımıyla fırçalayın. Bu yöntemi günde bir kez tekrarlayarak dilinizin temizliğini sağlayabilirsiniz.
Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir. Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır.
Dil temizleyicisi kullandığınızda, ağız kokusuyla savaşmaktan daha fazlasını yapmış olursunuz. Dildeki dokuyu doğru şekilde temizleyerek dildeki pürüzleri azaltmış olursunuz. Bu şekilde diş çürümesine neden olabilecek bakterileri de ortadan kaldırırsınız.
Ağzınızdaki bakterileri nasıl yok edeceğinizi merak ediyorsanız, ağız bakımı rutininize bir de gargara eklemek işinize yarayabilir. Hangi ağız gargarasının size daha uygun olduğunu öğrenmek için diş hekiminize veya dental hijyenistinize danışmayı unutmayın.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur.
Bakır dil temizleyici tercih edilirliği yüksek modeller arasında yer alır. Bakır, üzerinde bakteri barındırmayan bir materyaldir. Bu bakımdan dilinizi temizledikten sonra ürün üzerinde herhangi bir bakteri oluşumu gerçekleşmez.
Dil sararması genellikle kötü ağız hijyeninden veya ağız kuruluğundan kaynaklanır. Yiyecek ve bakteriler dilinizin papilla (dilinizin yüzeyini oluşturan küçük tomurcuklar) bölgesi üzerinde toplanabilir. Papillalarınız çoğalırsa, ağzınızdaki bakteriler papillalarınızın renginin değişmesine neden olabilir.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Sağlıklı şekilde olan insan dili genellikle pembe renklidir. Orta kalınlıklarda olan dilde herhangi bir çatlak veya hastalık bulunmaz. Sağlıklı bir insan dilinin üst kısmı hafif beyaz ve nemli bir yapıdadır. Dil kırmızı renkli ise besin eksikliği vitamin eksikliği anlamı çıkarılabilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri