Sonbaharda toplanan ayva yapraklarını kurutmak için çok hassas davranmalısınız. Güneşten olabildiğince uzak kalmaya dikkat etmelisiniz. Ağaçtan alınan yaprakların gölge ve serin yerde kurutulması önerilir. Bir örtü ya da tepsi üzerine dizilen ayva yaprakları, birkaç gün içinde kurumaya başlar.
Bu tür yerlerden toplanan ayva yaprakları sağlığınız açısından iyi olmayabilir. Ayva yaprağını bu tür yerlerden çok temiz bahçe ve tepelerdeki ağaçlardan toplamanız önerilmektedir. Ayva yaprağını toplamak için ise kuru bir Eylül, Ekim ayı tercih edilmelidir. TAZE AYVA YAPRAĞI NASIL KURUTULUR?
Sonbaharda Eylül ve Ekim ayları gibi toplanması önerilen ayva yaprağını yağmurun olmadığı günlerde toplamanız, sağlığınız açısından daha faydalı olabilir.
Öncelikle bir demlik sıcak su kaynatın. Kaynar suyun içerisine 20-25 adet kurutulmuş ayva yaprağı ekleyin. 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Ardından suyunu süzerek 5-10 dakika dinlendirin. Hazırladığınız ayva yaprağı çayını bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Gölge ve serin bir yerde kendi halinde kurutulmaya bırakılan ayva yaprakları, temiz bir tepsi veya örtü üzerine konularak 3-4 gün kadar kuruması için bekletilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ayva Yaprağı Çayını Kimler Kullanamazlar? Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler, alerjik bünyeler ve düzenli ilaç kullanan kişiler ayva yaprağı çayı ve diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Ayva kurusu yapmak için, deneyebileceğiniz diğer yöntem fırında kurutmadır. Yıkayıp temizlediğiniz ayvaları ince ince dilimleyin. Dilimleri üst üste çıkmayacak şekilde tepsiye yerleştirin.50 derece sıcaklıkta kurumaya bırakın.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır.
Boğaz yolu enfeksiyonları ve kronik öksürük şikayetine karşı iyi geldiği bilinen ayva yaprağı çayını, gün içerisinde 2 veya 3 bardağı aşmamak ve şeker ilave etmemek kaydıyla tüketilebilir.
Toplama için meyvelerin üzerinin nemli olmadığı bir zaman seçilir ve genellikle derim bir ağaçta bir defada yapılır. Ayvalar derimden sonra soğuk hava depolarında 2 – 3 ay saklanabilir. En uygun saklama sıcaklığı 1,5 OC, en iyi hava nispi nemi de % 75 – 80 dir.
Ayva yaprağı kürleri, regl döneminde yaşanan ağrıların hafiflemesini sağlar. Aç karnına içilen ayva yaprağı çayı vajinadaki akıntıyı dindirir. Ayva yaprağı ile yapılan lapa; boğaza sarıldığında boğaz ağrılarını geçirir.
Bir avuç ıhlamur 6 – 7 ayva yaprağını süzgeçte yıkayın. Daha sonra 1 litre su ile büyük çaydanlıkta kaynatın. Ihlamur kaynadıkça rengini verir. Bir taşım kaynayınca limonata gibi olur rengi altını kapatın hem için hem dinlensin.
Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir. Ağacın çatısını oluştururken ana dalların sağlam oluşmasına dikkat edilmelidir.
Ayva yaprağı çayı oluşan iltihapları gidermekte yarar sağlar. Kan yapıcı etkiye sahiptir. Kan şekerini dengelemede faydalıdır. Sindirim sisteminde meydana gelen mikropları etkisiz hale getirerek azaltır.
Ayva kabuklarını ve dilimlediğiniz meyveyi cam bir demliğe alın, karanfil ve tarçını ekleyerek içine 1 litre su dökün. Demliği ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynamasına izin verin. Ardından ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin.
Güneşten olabildiğince uzak kalmaya dikkat etmelisiniz. Ağaçtan alınan yaprakların gölge ve serin yerde kurutulması önerilir. Bir örtü ya da tepsi üzerine dizilen ayva yaprakları, birkaç gün içinde kurumaya başlar. Ayrıca toplanan yaprakların yıkanması da önerilmez.
Kabı doldurunca yaprakların üstüne çıkacak ölçüde su ilave edin. Kabın üst kısmına yaprakları bastırmak için tabak koyun. 6-7 saat kadar yaprakların yumuşaması ve tuzunu çekmesi için tabağı kabın üstünde tutun. Yaprakların suyunu süzdükten sonra poşetleyip buzluğa koyun.
Demir noksanlığının belirtisi yapraklarda sararma şeklinde görülür. Genç yapraklarda hafif sarılık şeklinde başlar. Yaprak damarları genellikle yeşildir, sarılık artınca damarlarda sararır.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri