Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir. Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır.
Dil temizliği için diş fırçası kullanacaksanız eğer diş fırçanızın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sert kıllı diş fırçası dilinizin zarar görmesine neden olabilmektedir. Dilinizi temizlemek için dil spatulası da kullanabilirsiniz. Dil spatulasını dil köküne getirerek dilin ucuna doğru hareket ettirmelisiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki; dil fırçaları kötü kokulara neden olan bakterileri %85 oranında ortadan kaldırabilmektedir. Günlük olarak kullanılan ağız gargaraları içerisinde bulunan kimyasallar ve ferah kokuları sayesinde kötü kokuların ortadan kaldırılması konusunda yardımcı olmaktadır.
Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur.
Bakır dil temizleyici tercih edilirliği yüksek modeller arasında yer alır. Bakır, üzerinde bakteri barındırmayan bir materyaldir. Bu bakımdan dilinizi temizledikten sonra ürün üzerinde herhangi bir bakteri oluşumu gerçekleşmez.
Dil yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen pek çok kişi dil temizliğini yapmaz ya da bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine yol açabilir.
Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.
DİL KENDİSİNİ 10 GÜNDE YENİLİYOR
Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Dil temizleyici; fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara ile birlikte ihmal etmek istemeyeceğiniz ağız bakım rutininizin önemli bir parçasıdır. Bunlar, bu aracın ağzınızı sağlıklı tutmanıza ve taze hissetmenize yardımcı olabilecek birkaç yoludur.
Dil temizleyici, dil kazıyıcı veya dil fırçası, bir ağız hijyeni aparatı olup, gıda artıkları, mantar ve dil yüzeyindeki ölü hücreleri ve oluşmuş bakterileri temizlemek için tasarlanmıştır. Dil üzerindeki bakteri plağını sıyırmak için dilin yapısına özel geliştirilen aparatlardır.
Hem dil temizleme aparatı hem de diş fırçası dildeki bakterileri yok edebilir, ancak çoğu çalışma dil temizleyicileri kullanmanın diş fırçası kullanmaktan daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Karbonatla Dil Temizliği
Çok kolay bir şekilde karbonat ve limonu ılık suda macun kıvamına getiriniz. Diş fırçanızın üzerine bu karışımı sürerek dilin yüzeyini fırçalamaya başlayınız. 45 saniye civarında bir süre sonrasında ağzınızı suyla yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Diş İpi ve Ağız Bakım Suyu
Ayrıca diş ipi kullanmak artıkların oluşturduğu ağız kokusunu da önlemektedir. Ağız bakım suyu da yine diş ipi gibi fırçanın ulaşamadığı bölgelerdeki bakterileri ve mikropları öldürmek için kullanılır. Düzenli olarak ağızda çalkalamak uzun süreli bir etki bırakacaktır.
İdeali 2 kere fırçalamaktır. Bazen çok fırçalamanın daha iyi olduğunu düşünen hastalarımız oluyor (günde 4-5 kere). Diş kayıpları günde 2 kere fırçalayan hastalara göre çok daha fazla oluyor. Çürük sebebi ile değil ama diş eti çekilmesiyle dişler desteğini kaybediyor ve çekime gidiyor.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere diş fırçalamayı atlamamak gerekiyor.
Gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamazsak ne olur? Yiyecek artıkları bakteriler için besin olur. Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri