Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır. Günümüzde bazı firmalar hem dil hem dişler için kullanılabilen özel fırçalar geliştirmişlerdir. Ayrıca sadece dil fırçalamak için kullanılabilen özel aparatlar da vardır.
Ağız temizliğini tam anlamıyla sağlanabilmesi için dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve aynı zamanda dil temizliği yapılması şarttır. Bu sayede zararlı olan bakteriler etkili bir şekilde ağızdan uzaklaştırılabilmektedir.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Dil yapısındaki koşullar bakterilerin büyümesi için oldukça elverişlidir. Dili ihmal ederek, sadece dişlerimizi fırçalarsak 1-2 saat içerisinde dil yüzeyinde yer alan bakteriler tekrar dişlere yapışacak ağız ve diş hijyeni korunamayacaktır. Dilin temizlenmesi bu noktada çok önemlidir.
Dilin yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen birçok kişi dil temizliğini yapmaz yada bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse birçok sıkıntıyı beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Düzenli bir şekilde ve günde iki kez dişleri fırçalayıp diş ipi kullanmak, halitozis ya da ağız kokusu yaşama riskini düşürür.
Özellikle dil kökünde Sulcus Terminalis dediğimiz ters V şeklinde anatomik bölge vardır. Ve bunun arkasında başlayan ve en büyük tat tomurcukları olan Sirkumvallat Papillaları içeren alanın yoğun dil pasıyla dolu olması Ağız Kokusunun en sık nedenidir.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
DİL 10 GÜN
Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor ve bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki; dil fırçaları kötü kokulara neden olan bakterileri %85 oranında ortadan kaldırabilmektedir. Günlük olarak kullanılan ağız gargaraları içerisinde bulunan kimyasallar ve ferah kokuları sayesinde kötü kokuların ortadan kaldırılması konusunda yardımcı olmaktadır.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Bunlar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlarda, dişlerimizi bir yıl boyunca fırçalamadığımızda kendimizi çürükler, ileri diş çürükleri ve periodontal hastalık için önemli bir risk altına soktuğumuzu gösteriyor.
Süper plak, tartar ve diş eti iltihabı Dişlerimizi bir ay kadar fırçalamazsak oluşan plak birikimi, diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırır. Bu aşırı plak birikimine, süper plak adı verilir. Süper plak, dişimizle diş etimizin birleşme çizgisine yerleşmiş bakteri kolonileri demektir.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Su ile çalkalanan dil sıyırıcısı, dili dışarı çıkardıktan sonra dilin arkasına yerleştirilir ve hafifçe bastırılarak öne doğru çekilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak daha detaylı ve sağlıklı bir temizlik sağlanır. Bu temizliğin diş fırçalama gibi her gün yapılması ağız sağlığı için önemlidir.
Herkeste görülebilen ancak erkeklerde kızlardan daha yaygın izlenen dil bağı, herhangi bir probleme yol açmıyorsa sadece düzenli takip yeterli olabiliyor.
Ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyük çoğunluğu tıpkı halılarda olduğu gibi dil yüzeyini derinlerinde (çıkıntıların arasında) birikirler. Bu bakteriler dil yüzeyinden ancak mekanik temizlik yolu ile arındırılabilir. Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir.
Pamukçuk; tat kaybı, beslenmede zorluk, dilde yanma ve beyazlık gibi belirtilere neden olabilir. Antibiyotik kullanan, kemoterapi gören, kontrolsüz diyabet hastası olan kişilerde olduğu gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pamukçuk görülme ihtimali yüksektir.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri