Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir. Taze kaşar, dil peyniri gibi yumuşak yapılı peynirler, paket açıldıktan sonra 3 hafta kadar dayanabilir.
Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Ancak buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze sarılırsa daha uzun süre taze kalır. Beze sarıldıktan sonra hava alacak bir saklama kabına konan dil peyniri, birkaç gün arayla kontrol edilip 10 güne kadar saklanabilir.
SAKLAMA KOŞULLARI
Peynirler, oda sıcaklığında ya da derin dondurucuda değil +2°C- +4°C ısıya sahip buzdolaplarında muhafaza edilmelidir.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Dil peynirini buzdolabınızın hava alan bir bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Ancak dil peynirini buzdolabında saklamadan önce pamuklu bir beze sarılırsa daha uzun süre taze kalır. Bez ile sarılan dil peynirini saklama kabına koyabilirsiniz ancak saklama kabının hava almasına dikkat etmelisiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Tost yaparken ekmeğin arasında eridiğini fark edeceksiniz. Pizza yaparken de fırında iyi derecede eridiğini görebilirsiniz. Ayrıca dil peynirini kuymak yaparken de değerlendirebilirsiniz. Tatlı yiyeceklerde de tercih edilen dil peyniri künefe ya da kadayıf gibi sevilen tatlıların eriyen bir peyniri olarak dikkat çeker.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
-Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre, her çeşit peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalıdır. Kalıp halinde satılan beyaz peynirler ise dilimlenmeden hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
Gıda uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Peynirleri yiyeceğimiz kadar dilimlemeliyiz. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Dil Peynirinin Faydaları
Diğer süt ürünleri gibi yüksek oranda kalsiyum barındıran dil peyniri, düzenli tüketildiğinde kemik sağlığına fayda sağlamaktadır. İlerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirmektedir.
Öncellikle kahvaltılarda bolca tüketilmektedir. Aynı zamanda farklı peynirler ile karıştırılarak ya da tek başına tost yapılarak da tüketilebilir. Kolay erimektedir. Bundan dolayı da ev yapımı pizzalarda kullanılır ve pastırmanın yanında bolca tüketilebilmektedir.
Dil peyniri, sıcaklığa maruz kaldığında akışkan bir kıvam alana kadar erime özelliğine sahiptir. Tost yaparken ekmeğin arasında eridiğini fark edeceksiniz. Pizza yaparken de fırında iyi derecede eridiğini görebilirsiniz. Ayrıca dil peynirini kuymak yaparken de değerlendirebilirsiniz.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Peynirin kendi renginden farklı bir renge dönüşmesi, bozulma sürecinin başladığını gösterir. Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar.
Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır. Ambalajı açıldıktan sonra ise uygun bir saklama kabında, hava ile teması kesilerek korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, kurumaya başlar ve lezzeti azalır.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Taze peynir dolapta kaç gün saklanır? Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
Az tuzlu olan dil peyniri çok uzun ömürlü bir peynir türü değildir. Genellikle küçük paketler içinde satılır ve alındıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze veya tülbentle sarılırsa daha uzun süre taze kalır.
Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır.
Dil peyniri suda bekletilir mi? Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri