Çoğu kişide meydana gelen problemlerden biri olan dil şişmesi, hem hafif hem de ağır nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Ancak dilinizdeki şişliğin nedenini bilmiyorsanız bu durumda oluşan şişliği önleyebilmeniz zordur. Ancak endişe edecek bir durum yoktur. Çünkü dildeki şişlikler kısa sürede kendiliğinden iyileşirler. Dildeki şişlikler kendiliğinden iyileşmezse uzman diş hekimlerine başvurarak kolay bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz.
Dil şişmesi için kullanılan tıbbi terim glossittir. Bu, dilin kızardığı, iltihaplandığı ve dilin yüzeyinin pürüzsüz göründüğü bir rahatsızlıktır.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
DİL BÜYÜMESİ (MAKROGLOSSIA) NEDİR? Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
Özellikle sağlıksız beslenme ve dil hijyenine yeterince özen göstermeme sonucunda dil büyümesi meydana gelebilmektedir. Kişilerin, dil büyümesine karşı önlem alabilmesi mümkündür.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama, dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatı tehdit eden bir klinik durumdur. Anterior ve posterior apse olarak ikiye ayrılırlar. Anterior dil apseleri daha sık görülürler.
Dile yanma bazı vitamin eksikliklerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca mide hastalıklarında ve reflü de de ortaya çıkabilir. Eksikliğinde dilde yanma, kırmızılık ve ağrı ve ağız çevresinde rahatsızlıklar, farenks (boğazda) yanma, normositik anemi, görme bozuklukları ve ciltte seboreik dermatit denen pullanmalar olabilir.
Dil ülseri dilde herhangi bir alanda yerleşebilen yaralardır, temas ile (örn diş fırçası), yemek yerken, sıcak-soğuk teması ile yanma hissi oluşturabilen lezyonlardır.
Glossit hastalığı pek çok nedenden kaynaklanmaktadır. Kullanılan ilaçlar, geçirilen hastalıklar, düşük vitamin seviyeleri ve ağızda oluşan bir travma bu hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bu hastalığın tedavisinde ilaçlar ve ev ortamında yapılan faydalı uygulamalar yer almaktadır.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dildeki Rahatsızlıklara İlişkin Belirtiler
Dildeki problemin ya da hastalığın ortak belirtilerinden bir tanesi bölgedeki ağrıdır. Ayrıca, dil ile ilgili bir sorun olduğunda kişinin yiyecekleri tatma yeteneği de etkilenebilir. Bunun haricinde dilde şişlik, renk değişikliği veya dokusunda değişiklikler olabilir.
Pamukçuk; tat kaybı, beslenmede zorluk, dilde yanma ve beyazlık gibi belirtilere neden olabilir. Antibiyotik kullanan, kemoterapi gören, kontrolsüz diyabet hastası olan kişilerde olduğu gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pamukçuk görülme ihtimali yüksektir.
Tıbbi literatürde glossit olarak geçmekte olan dil iltihabı, dilde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. Dil üzerindeki dokuda görülmekte olan bu iltihap, yara şeklinde meydana gelir. Bu durum görüldüğünde dilde kızarma, yanma hissi ve ağrıların meydana gelme ihtimali yüksektir.
Ağız yaraları bazen stres ve psikolojik kaynaklı etkenlere bağlı olarak kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Medipol Sağlık Grubu - Dil felci olarak da bilinen hastalık, dil kaslarının kontrol dışı kasılarak işlevini kaybetmesidir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri