İlk 3 günün ardından, enerjide artış ve iştahta azalma yaşayarak tutarlı ve başarılı bir zayıflama yolculuğuna başlayabilirsiniz. Vücut ketozise girdiğinde, enerji için kullanmadığı fazla ketonlar idrar ve nefes ile atılır.
Damar yolu ile sıvı takviyesi yaparak, insülin uygulayarak ya da elektrolit takviyesi yapılarak keton seviyesinin düşürülebildiği bilinmektedir. Bu anlamda insülin, kan şekeri seviyesini normal düzeye getirirken damar yolu ile sıvı takviyesi ekstra şekeri kırar ve vücuttaki susuzluğu alır.
Bol su içmek, egzersizlere ara vermek keton seviyesini düşürmek için uygulanabilir. Çok yüksek keton miktarlarında ise tıbbi müdahale gerekebilir.
İdrarda keton çıkıyorsa egzersiz yapmamalı, kan şekeri ölçümleriniz de yüksek ise doktorunuza haber vermelisiniz.
İdrarda keton bulunması durumunda susuzluk, sık idrara çıkma, bulantı ve kusma görülebilir. Ayrıca kişide nefes alıp vermede güçlük, nefeste meyve kokusu ve ya aseton kokusu olur. İlerleyen boyutlarda ise baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar ortaya çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Keton testi ölçümü idrarda glikoz ölçüm yöntemine benzer. Keton testi için gerekli strip idrar örneğine daldırılır, kullanma talimatında belirtilmiş süre kadar bekletilir. İdrarda keton varsa strip ucunda renk değişikliği oluşacaktır. Bu renk strip kutusu üzerindeki renk skalası ile karşılaştırılır.
İdrarda yüksek keton seviyeleri diyabetik ketoasidozu (DKA), bir koma veya hatta ölüme yol açabilen bir diyabet komplikasyonuna işaret edebilir.
ketonemi, idrarda görülmesine ketonüri ve bu tabloya ketozis adı verilir. cisimlerinin kandaki seviyelerinin normalin 30 katına, idrardaki seviyelerinin normalin 40 katına kadar çıkması mümkündür. Keton cisimlerinin kanda çok yüksek seviyelere çıkması koma ve ölüm nedeni olabilir.
GENEL BİLGİ: İdrar oda sıcaklığında bekletilirse son madde yavaş olarak asetona dönüşür. DKA'da, açlıkta ve karbonhidratsız olan ancak yeterli yağın alındığı beslenmelerde artış olur. Renal tübüler bozukluk olduğu durumlarda, kanda ketonlar yükseldiği halde idrarda çıkmayabilir.
İdrar tahlilinde keton cisimcikleri varlığı annenin metabolik dengesinin bozulduğunun göstergesidir. Bazı araştırmacılara göre de kana salınan bu keton cisimcikleri bebeğe geçerek, zarar verebilirler. Bu nedenlerle acil sıvı ve elektrolit desteği gerektirir.
Keton cisimleri telafi edici bir şekilde oluşturulur. Kanın müteakip asitlenmesi, bayılmadan komaya kadar değişen bilinç bozukluğuna yol açabilir. İştahsızlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı: kanın asitlenmesi gastrointestinal sistemi etkiler.
Şeker Hastalığında Keton Nedir? Beden şeker seviyesinde olduğu zaman ya da kişinin diyabeti varsa ve hücreleri glikozu emmesine katkı sağlayacak yeterli insüline sahip değilse, vücut enerji için yağları bölmeye başlar. Ketonlar, yağ asitlerinin bölünmesinden sonra meydana gelen yan ürünler olarak bilinir.
Ketojenik diyetlerde karbonhidrat ve protein içeriği çok düşük bir düzeyde tutulduğu için vücut ihtiyaç duyduğu enerji miktarının tamamına yakınını yağlardan karşılar. Vücutta karbonhidrat dışı kaynaklardan enerji edildiği durumlarda keton cisimcikleri açığa çıkar. Ketojenik diyetler de adını buradan alır.
Yağların yanmasıyla ortaya keton denilen atıklar çıkar. Keton cisimleri kanda artar ve idrara geçer, idrarda aseton çıkar. Kan şekerinin artışı, kanda ve idrarda keton cisimlerinin artışıyla hastanın şuuru giderek bulanır ve tedavi edilmezse koma tablosu gelişir.
Sade yoğurt, kullanılan miktar kontrol edildiği sürece ketojenik diyette çok faydalıdır. 100 gr yoğurtta 4 gr karbonhidrat bulunuyor. Zeytinyağı ve fındık, badem gibi yağlı tohumlar ketojenik diyette kullanılabilecek sağlıklı atıştırmalıklardır. Ayrıca zeytin de ketojenik diyet kahvaltılarının önemli bir bileşenidir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz, kan glukozu aşırı yükselerek eşik değer olan 180 mg/dl' yi aştığında glukoz idrarla atılmaya başlar. Bu durum glikozüri olarak bilinir, kandaki glukozun idrar yoluyla uzaklaştırılması hastada su kaybına da neden olarak tabloyu kötüleştirir.
Diyabetik ketoasidoz, diyabetin ölümcül olabilecek bir komplikasyonudur. Belirtiler arasında kusma, karın ağrısı, derin ve çırpınarak nefes alıp verme, idrara çıkma sıkılığında artış, halsizlik, zihin bulanıklığı ve bazen bilinç kaybı görülebilir. Hastanın nefesi belirli bir "meyve" kokusuna sahip olabilir.
İdrarda geçici olarak yüksek protein seviyeleri, özellikle egzersiz sonrası veya bir hastalık sırasında daha genç insanlarda olağandışı bir durum değildir. İdrardaki yüksek protein Proteinüri olarak adlandırılır. İdrarda sürekli yüksek protein seviyeleri de böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.
İlk iki aydaki yüksek glukoz düzeyi diyabetik annenin bebeğinde çeşitli doğumsal sakatlıklara yol açabilir. Yalnız glukoz değil keton cisimleri de bebeğe geçebilir ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Keton cisimleri, özellikle açlıkta, santral sinir sistemi (beyin) ve kas (iskelet kası, kalp kası) başta olmak üzere, hücreler için yakıt olarak kullanılır.
Aseton, normalde çok az miktarda oluşur ve uçucu olduğu için ekspirasyon havasının içinde vücuttan atılır, toksiktir ve enerji ihtiyacı için kullanılamaz.
Öğle veya Akşam yemeğinden önce test edin
En anlayışlı keton okumaları için, öğle veya akşam yemeğinden hemen önce, başka bir yiyecek veya içecek (su dışında) yedikten en az 2-3 saat sonra test edin.
Ketonlar, idrara oranla kanda daha hızlı ve kolay bir şekilde saptanır. Yani kısaca keton hem kandan hem de idrardan evde bile bakılabilir. Kan şekeri yüksekken bakmak fayda sağlar. Keton oluşumu varsa vücuttan idrar yoluyla mutlaka atmak gerekir.
Ketozis, vücut yağ depolarının azalmasına yol açtığı metabolik bir reaksiyondur. Vücut, birincil olarak karbonhidrat (glikoz) kullanımından, enerji kaynağı olarak yağ yakımı sonucu ortaya çıkan keton cisimlerini kullanır. Ketonlar, karbonhidrat yetersiz alındığında, yağdan sağlanan alternatif bir yakıt kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri