Temizlenmediğinde birçok olumsuz dönüşler alabilirsiniz. Bunlar ağızda fark edilebilir olan ağız kokusu gibi kendini gösterebilir. Bunun yanında dişlerde çürümeye de yol açabilir. Çünkü ağız içi dar bir alan ve dişler dil ile bağlantılı.
Dilin yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen birçok kişi dil temizliğini yapmaz yada bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse birçok sıkıntıyı beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine neden olabilir.
Dil temizliği diş fırçalama kadar önemli bir işlemdir. Ancak çoğu kişi tarafından ihmal edilmekte ve gerekliliği bilinmemektedir. Dil düzenli bir şekilde temizlenmediği takdirde bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Dil temizliği yapmak, bakteriler nedeniyle dilinizin üzerinde oluşan biyofilm tabakasından da kurtulmanıza yardımcı olur. Biyofilm tabakası, hücrelerin bulundukları yüzeye yapıştıkları bir mikroorganizma kümesidir. Dilinizin, yemeklerin tadına tam olarak varmasını ve tadını çıkarmasını da engeller.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar diş fırçası ve dil spatulası arasında dil temizliği performansı açısından büyük bir fark olmadığını göstermiştir.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
Asimilasyon (ölüm) süreci içine giren bir dil, önlem alınmadığı takdirde yok olur. Anadilini yitiren ana (büyük) kitle, kendinden ayrı ya da ana kitleden kopuk olarak başka yerlerde ve izole biçimde henüz anadilini konuşmakta olan küçük kalıntı grupları da temas kurması halinde olumsuz anlamda etkileyebilir.
Dilde pas olmasına neden olan diğer hastalıklar, hormon bozuklukları, vitamin yetersizliği, menopoz sonrası eklemlerde zayıflama, kalbin sağ toplar damarında zafiyet, varis ve basur gibi damar hastalıklarıdır.
DİL KENDİSİNİ 10 GÜNDE YENİLİYOR
Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
DİL 10 GÜN
Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor ve bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Dil hızlı iyileşir
Zira dil sahip olduğu dokular ve salyanızın da etkisiyle hızı bir şekilde iyileşiyor. Şu durumda dil, insan anatomisinin önemli ve sıra dışı özellikleriyle bir hayli ilgi çekici uzuvlarından biri desek abartmış olmayız herhalde.
Özellikle dil kökünde Sulcus Terminalis dediğimiz ters V şeklinde anatomik bölge vardır. Ve bunun arkasında başlayan ve en büyük tat tomurcukları olan Sirkumvallat Papillaları içeren alanın yoğun dil pasıyla dolu olması Ağız Kokusunun en sık nedenidir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Dil temizleme aparatları olacaktır. Bu aparatlarla bu bölgelere fazla bastırmadan arkadan öne doğru çekebilirsiniz. Daha sonra ağzınızdan çekin. Bu temizleme olayını bakteri bitene kadar devam ettirin.
Derhal acil yardım çağrılmalıdır. Kişinin çenesine bastırılarak dil çıkarılmaya çalışılırken enseden tutularak başın dik durması sağlanmalıdır. Diş kilitlenmişse bir kaşık ya da benzer araç araya sıkıştırılmalı ve dile ulaşılmalıdır.
Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci, “B12, D ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, bağışıklık sistemini bozan ek hastalıkların varlığı ve ağız hijyeni bozukluğu pamukçuk enfeksiyonu görülme sıklığını artırıyor. Pamukçuk dilde beyazlığa neden oluyor” dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri