Dilekçenin sonuç bölümünde ise bazı kalıp ifadeler kullanılır. Buna göre dilekçede bir konu hakkında üst makama bilgi veriliyorsa metin “Bilgilerinize arz ederim” veya “Bilgilerinize sunarım”; üst makamdan bir istekte bulunuluyorsa “Gereğini arz ederim” ifadeleriyle bitirilir (Öztürk, 2008).
Dilekçelerde istek ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, sözü uzatmamalıdır. Eğer dilekçeye bir belge eklenecekse, adresten sonra satır başı açılarak "Ek" başlığı altında belgenin ne olduğu belirtilmelidir. Ayrıca, istek bölümü, "bilgilerinize arz ederim." sözleriyle bitirilmelidir.
durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim", üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini saygılarımla arz ederim", yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
Dilekçenin gönderildiği kurum veya kişilerin, gerektiğinde daha ayrıntılı bilgi alabilmeleri için başvuracakları görevlinin adı, soyadı ve unvanı adres bölümünün sağında yer alır. Dilekçede ek bulunması durumda adres bölümünden sonra yazı alanının soluna yazılan «EK/EKLER» ifadesi konularak altına yazılır.
İlgili 26 soru bulundu
Talep sonucu ya da netice-i talep, davacının, davalının neye mahkûm edilmesini, mahkemeden neye karar verilmesini istediğini be- lirtmesidir11. Davacı, talep sonucu olarak sadece belirli bir aslî talep ileri sürebileceği gibi, davaların yığılması şeklinde (m. 110) birden fazla aslî talebe de yer verebilir.
Dilekçe, eski adıyla "arzuhâl" aşağıdaki altı bölümden oluşur. Konu: Bu bölüm kâğıdın sol üst tarafına gelecek şekilde hizalanarak yazılmalıdır. Tarih: Bu bölüm kâğıdın sağ üst tarafına gelecek şekilde hizalanarak yazılmalıdır.
İstem sonucunun sonu, "arz ve talep ederim", "sunar ve isterim" gibi bir ifade ile bağlanır. Dava, vekil aracılığıyla açılıyorsa, "vekil olarak (bilvekale) arz ve talep ederim" gibi bir ifade kullanılır. İstem sonucu kısmında, hukuk davalarında, yargılama giderleri (avukatlık ücreti) istenilmesine gerek yoktur.
NOT: Bir üst makama yazarken tıpkı dilekçe yazar gibi yazınızı “arz ederim” diyerek bitiriniz. Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
Dilekçe Yazımında Temel İlkeler
Dilekçe dilinde ciddi, resmî, saygılı bir dil ve üslûp kullanılmalı, nesnel olunmalıdır. Sorun, durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir. İstenenler yasal çerçeve içerisinde olmalıdır.
Üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini arz ederim" şeklinde cümle bitirilmelidir. Yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi arz ederim" vb. saygı ifadeleriyle dilekçe sonlandırılmalıdır.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
(12) Metnin son bölümü: a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir.
➢ Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır. Kişilere hitaben dilekçe yazılmaz.
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.
12. Bir dilekçede sadece bir imza bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Ortak bir konuda birden fazla kişi aynı dilekte bulunacaksa bunlar da dileklerini ayrı ayrı dilekçelerle belirtmelidirler.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır.
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Dava dilekçesinin sonuç kısmında, davacının mahkemeden olan istemi yazılır. Bu nedenle, bu kısma "istem sonucu", "neticei talep", "sonuç" veya "sonuç/istem" gibi başlıklar konulur.
Uygulamada sıkça görülen “Saygılarımla arz ederim” şeklindeki kullanım ise iki defa hatalıdır. Arz etmek zaten “saygıyla sunmak” anlamına geldiğinden bunun önünde tekrar bir saygı ifadesi kullanmak tekrara düşmek olacaktır.
Denge Fiyatı Azalır. Fiyatının Değişmemesi De Mümkündür. Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Dilekçe, bir şey istemek, şikâyet etmek veya bilgi vermek üzere kişilerden kurum ve kuruluşlara yazılan bir tür mektuptur. Çizgisiz beyaz 80 gram A4 kâğıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır.
Dilekçede bulunması zorunlu şartlar MADDE 4 — Türk vatandaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yet kili makamlara verdikleri veya gönderdikleri dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı- soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri