Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Diş küretaj, diş etlerinin iç kısmındaki diş taşları, iltihaplı yapılar ve hasar görmüş dokuları temizleyerek diş ve diş eti sağlığını iyileştirmek için yapılan tedavidir.
Küretaj tedavisinin herhangi bir zararı yoktur aksine diş sağlığı için çok sayıda faydası vardır. Tedavi sırasında sağlıklı diş kök dokusu açığa çıkarılır. Tüm zararlı dokular temizlendiği için diş etleriniz sağlıklı bir görüntüye kavuşur.
Küretaj Tedavisi Kimlere Uygulanır? Diş küretajı, diş eti hastalığı olan kişilerde diş eti altındaki iltihabı kazımak için uygulanan tedavi şeklidir. Diş etlerinin altını kazıma işlemi olarak bilinir. Diş eti rahatsızlıklarında kullanılmakta olan güvenli ve sık uygulanan bir tedavidir.
İlgili 24 soru bulundu
İyileşme safhasında diş eti ve kemik arasında yeniden bağlantı olması beklenir. İyileşme süreci 4-6 haftadır. İlerlemiş periodontitis vakalarında küretajın ardından cerrahi operasyon da (flap) gerekebilir.
Tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Yüksek hassasiyetli aletlerle tedavi gerçekleştirilir. Diş etinde oluşan cepçikler dikkatlice temizlenir ve antiseptik bir madde ile iyice dezenfekte edilir. Bir süre dişlerde hassasiyet oluşabilir fakat kısa sürede kaybolacaktır.
Diş küretajı işlemi genellikle bir saat kadar sürer ve işlem sonrasında diş etlerinin hassas olması normaldir. Tedavi sonrası düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş bakımına devam etmek diş eti sağlığı için önemlidir.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Diş küretajı diş etlerinin altını kazıma işlemidir. Diş eti hastalıklarında kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir. Diş taşları diş etlerinin içinden temizlenir. Küretaj işlemi yapılacağı zaman hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır.
Tedavi sonrası ağız bakımı (oral hijyen) çok önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımına devam edilmelidir. Temizlik sonrası bakım zor olsa da mutlaka fırçalama yapılmalı diş ipi düzenli kullanılmalıdır.
Küretaj işlemi, diş hekimleri tarafından diş eti hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir prosedürdür. Bu işlem sırasında, diş etleri ve dişlerin etrafındaki bölgeler özel bir alet olan küret yardımıyla temizlenir. Küret aleti, diş eti çizgisinin altındaki tartar ve plakları çıkarmak için kullanılır.
Yeteriz yapışık diş eti yüksekliği, diş eti çekilmesi ve yüksek kas bağlantıları varlığında uygulanır. Tüm bu tedaviler anestezi altında gerçekleştirildiği için tedavi sırasında acı hissedilmez. Tedavi sonrasında ise ağrı kesici takviyeler almak faydalı olabilir.
Günde 2 – 3 kez, en az 2 dakika dişlerinizi fırçalamalısınız. Aşırı derecede şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Dişlerinizi fırçalarken sadece diş yüzeylerini değil dişlerin arka taraflarını da özenle temizlemelisiniz. Ağızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi fırçalamayı unutmamalısınız.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Kürtaj Ve Ağrı
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez. Operasyon sonrası kasıklarda adet sancısı şeklinde ağrı olabilir. Ağrı kesici kullanılmasında sakınca yoktur.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır. Buna "yasal tahliye veya küretaj" denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir.
Dişeti üzerindeki kalan diş taşları temizlendikten sonra ikinci aşama olarak dişetlerinin alt kısmında bulunan kötü doku, diş iltihabı ve diş taşları temizlenir. Bu işleme küretaj işlemi denir. Bu işlemler sıklıkla Uzman Diş hekimleri olan Dişeti Hastalıkları Uzmanınca yapılmaktadır.
Genel anestezi ile uygulanan işlemlerde işlem sonrası hafif baş dönmesi olabilir. Hafif şiddette mide bulantıları, adet sancısına benzeyen hafif ağrılar operasyon sonrası beklenen etkilerdir. Kanama çok beklenmez ancak lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Ancak bu etkilerin tamamı kısa sürede kaybolmaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Devlet hastanelerinde, diş hekimleri tarafından diş eti tedavisinin gerçekleştirilebilir. Devlet hastanelerinde diş eti tedavisinin, çeşitli sebeplerden dolayı gerekli olabilir. Örneğin, diş etlerinde ciddi bir problem olması durumunda ameliyat gerekli olabilir.
İşleminin ardından hasta 2 saat boyunca hiçbir şey içmemeli ve yememelidir. İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır. Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkündür.
Diş eti hastalıkları her yaş grubunda farklı sebeplerle yaşanmaktadır. Periodontoloji, dişleri çevreleyen diş eti ve çene kemiğindeki sorunların tedavisi ve önleyici uygulamalarını kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri