Ağızdaki asidik ortamla birlikte dişlerde biriken plak, çürük dişlerin oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle günde en az iki kez ve iki dakika diş fırçalamak, ağız sağlığı açısından önem taşır. Sabahları kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Diş sağlığı uzmanları genelde sabah ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez diş firçalamanın ideal olduğunu belirtir.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Herkesin bildiği en temel diş bakım işlemi de olsa, özellikle geceleri diş fırçalamak bazen atlanıyor. Oysa özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Önemli olan, akşam yemeğini yedikten bir süre sonra ve yatmadan önce fırçaladığınızdan emin olmanızdır. Dişlerinizi fırçalamadan uyursanız, plakların birikmesine, diş minesine saldırmasına, diş etlerini tahriş etmesine ve dişlerinizin arasında ve diş eti çizgisinde sertleşmesine izin vermiş olursunuz.
Diş fırçaladıktan sonra ağızdaki bakteri sayısı azalmaz. Artar. Çünkü diş fırçasının yerinden kaldırdığı bakteriler salyaya geçer. Bu sebeple ağız su ile bol yıkanmalıdır.
Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Süre artıkça diş etlerindeki baskı ve dişler üzerindeki aşınma direnci düşer. Bu nedenle uzun fırçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir.
Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda bal ve birkaç damla limon ekleyip içildiğinde vücudun kan şekerini dengeler ve vücudun ihtiyacı olan C vitamini ile uyanmasını sağlayarak zindelik kazandırır.
Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamazsak ne olur? Yiyecek artıkları bakteriler için besin olur. Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
➡️ Dişlerinizi fırçalamaya başlamadan önce diş fırçanızı ıslatmamıza gerek yoktur çünkü diş macununun ıslatılması, macunun etken maddesinin etkinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diş macununun, ağızda doğal bir şekilde ıslanması tavsiye edilmektedir.
Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür gıdalardan sonra yaklaşık bir saat diş minesi asit saldırısı altında olup minenin yumuşadığı ve hemen yapılan fırçalamanın diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırdığı bilinmektedir.
Dolayısıyla diş macunsuz bir diş fırçalama, etkin bir fırçalama olmayacaktır. Günde en az iki kez diş macunuyla fırçalama yapmak gerekir. Florür Flor insan vücudu için önemli elementlerden biridir.
Dişlerin günde kaç kere fırçalandığından daha da önemlisi dişlerin etkin fırçalanmasıdır. Günde 5 kere de fırçalasanız yanlış fırçaladığınız takdir de düzgün bir fırçalama yapmış olmazsınız. İdeali 2 kere fırçalamaktır. Bazen çok fırçalamanın daha iyi olduğunu düşünen hastalarımız oluyor (günde 4-5 kere).
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önerir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir. Diş taşına daha yatkın olan kişiler şunlardır: Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız kuruluğu olanlar.
Öncelikle ideal diş fırçanızın ağzınızın genişliğine uygun bir başlığa sahip olması gerekir. Başlığının dil temizleyicisine sahip olması tercih edilmelidir. Diş fırçası kıllarının orta yumuşaklıkta olması yeterlidir.
Fırçaladıktan sonra yalnızca diş macunu tükürülmesi gerekir. Suyla durulamak florürün dişleri güçlendirmesi için çok daha fazla zaman sağlar.
Karbonat ve tuz ile dişler beyazlamaz ❌ Aksine bu tip. maddeler diş yapılarına zarar vererek dişin ana renginin. kaybolmasına ve dişin aşınmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri