Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir. "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" atasözü, dilemmayı anlatan en doğru atasözlerinden biridir.
Herhangi bir durum ya da olay karşısında oluşan ikilem ya da karmaşa ve karışıklık şeklinde ifade edilebilir. Özellikle, 'ikilemde kalmak' yani diğer bir deyişle kararsız kalmak gibi anlamı doğrultusunda değerlendirilir.
3. Dilemler- İkilem (Dilemma): “Öncülleri bitişik ve ayrık şartlı önermelerden kurulan bir kıyas olup, öncüllerdeki şıkların yani seçeneklerin ayrı ayrı değerlendirilmesiyle sonuca varılan kıyastır.
Latince ve İngilizce dilemma "ikilem" sözcüğünden alıntıdır. Latince sözcük Eski Yunanca dílēmma δίληµµα "çifte önerme, ikilem" sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ikilem kelimesi, bireyi istenmeyen ve genelde iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan durum şeklinde ifade edilebilir. Özellikle ikilemde kalmak kelime grubu üzerinden daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür.
İlgili 39 soru bulundu
Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
dilemma - Nişanyan Sözlük. İngilizce ve Latince dilemma “ikilem” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca dílēmma(t) δίληµµα “çifte önerme, aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır.
Dilemma yani ikilem 'iki' kökünden gelmektedir.
Dilruba isminde geçen dil kelimesi Farsçada gönül ve yürek anlamına gelir. İsimdeki ruba eki ise, sonuna geldiği kelimelere çeken, kapan ve alan anlamı katar. Dilruba ismi, hem halk hem de divan edebiyatında, kendisine aşık eden, güzeller güzeli sevgili manasında kullanılmıştır.
KIYAS: Ölçmek, kıyaslamak, karşılaştırmak ve iki şey arasındaki benzerlikleri tesbit etmek, hakkında nass (âyet hadis) bulunan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak illetten dolayı, hakkında nass bulunmayan meselenin hükmüne bağlamak anlamında bir fıkıh usulü terimi.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
(1) Matvî Kıyas: Genellikle iki önerme ile yapılan bir kıyastır. Bu önermelerden biri öncül diğeri sonuçtur. Bu durumda öncüllerden biri atılmıştır. Matvî kıyas bazen tek bir önermeden ibaret olabilir.
Günlük hayatın önemli deyimleri içerisinde gelir. Genel olarak ise gözden uzak, ıssız ve sessiz yerler şeklinde tanımlanır.
Demode kelimesi; modası geçen, göze eski görünen ve yoğun rağbet görmeyen anlamlarını içerir. İlk akla gelen anlamı ise genellikle moda olan bir tarzın, artık talep görmemesi ve eski bir stil izlenimi vermesidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
TDK'ya göre moral kelimesinin doğru yazılışı "moral"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelimenin doğru yazım şekli Değdi mi şeklinde olmalıdır. Bunun dışındaki yazım biçimleri yanlış yazım olarak kabul edilir.
EŞ DOST KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşdost şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş dost şeklinde olmalıdır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Dilemma EP Türk rap şarkıcısı Kolera tarafından 14 Ağustos 2020'de yayımlanan EP'dir.
İkileme Nedir? İkileme cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı kelimelerin, eş anlamlı veya karşıt anlamlı kelimelerin yan yana kullanılması ile oluşturulmuş sözcük gruplarına denir.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Peki, "etik kod" nedir? En genel tanımıyla iş hayatındaki evrensel doğruları ifade eden etik kod kurum tarafından, kurumun yöneticilerinin ve çalışanlarının mevcut ve gelecekteki davranışlarına rehberlik etmesi için hazırlanan yazılı kurallar bütünüdür.
Etik ihlali: Mesleki eylemi düzenleyen standart kuralların çiğnenmesi olarak ifade edilir. Davranışın belli bir ilkeye, kurala veya tereddüde yer bırakmayacak biçimde aykırı olmasını ifade eder. Genellikle, ilkeler arasında ikilemler yaşanır. İhlal ise, daha çok kurallar için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri