Papilla filiformis'lerin ortalama uzunluğunun dişilerde; dilin ön kısmında 50,2±2,86 μm, orta kısmında 96,8±9,90 μm, arka kısmında 130,4±3,84 μm, erkeklerde ise dilin ön kısmında 51,8±2,68 μm, orta kısmında 94,0±6,74 μm, arka kısmında 125,8±3,42 μm olduğu saptandı.
Dil papillaları
Dile pürüzlü bir görünüm veren, dilin üst yüzeyinde ve yanlarında yer alan minik çıkıntılara verilen isimdir. İçlerinde tat tomurcukları bulundururlar. Bu tomurcuklar içerisinde ise tat hücreleri vardır.
Canlılarda, dil kuru olduğunda dil papillaları daha kolay görülür. Dilde dört tip papilla bulunur.
Fungiform papilla adı verilen kabarcıklar dilin üzerinde bulunan küçük yapılardır. Bu kabarcıklar, dilin geri kalanıyla aynı renktedir ve normalde dil üzerinde ayırt edilemezler. Bu yapılar dil dokusunun sert olmasını sağlayarak yemek yemeyi kolaylaştırır.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
Atrofik dil nedir? Dil üzerinden filiform papillaların silindiği, dilin pütürlü yüzeyinin düz, parlak hale gelmesiyle karakterize görünümdür. Nedeni genellikle demir, B12 ve folik asit başta olmak üzere vitamin eksiklikleri, beslenme bozuklukları ve Sjögren gibi ağız kuruluğuna neden olan hastalıklardır.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur. Dil üzerindeki hücrelerin dış tabakasının normal dökülmesi engellenirse papillalar daha da büyür ve dil "kıllı" görünebilir.
Vater papillası, pankreas ve safra yolunun oniki parmak bağırsağına (duodenum) ortak bağlantı noktasıdır. Bazen her iki yol bir birinden ayrı olarak hemen yan yana oniki parmak bağırsağı ile birleşebilirler. Papilla bölgesinde iyi huylu ve kötü huylu tümörler oluşabilir.
Tat alma organımız olan dilimizin yüzeyinde papilla adı verilen küçük çıkıntılar bulunur. Papillada tat tomurcukları yer alır. Tat tomurcuklarında kemoreseptör adı verilen özelleşmiş duyu hücreleri bulunur. Bu reseptörler tatların algılanmasını sağlar.
Dilde oluşan kabarcıklar toplumda sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. Bu kabarcıklar farklı nedenlerle oluşmakla birlikte ciddi sağlık problemlerine yol açmaz. Dil bilindiği üzere en güçlü kas yapısına sahip olan organlar arasında yer almaktadır.
Filiform papilla ise mekanik etkili bir papilla'dır ve diğerlerinden fark- lı olarak tat tomurcuğu içermez. Dilin dorsal yüzü- nün ön kısmını tamamen örten ve koni şekilli yapı- lar olan filiform papilla'lar sürtünme yüzeyi oluştu- rarak besin maddelerinin retensiyonuna yardımcı olurlar.
Papillaları yiyeceklerin tadının algılamasını sağlayan bir çeşit vücut sensörü olarak düşünebiliriz. Bu sensörün çalışmasını sağlayan ise üzerindeki tat tomurcuklarıdır. Yiyeceklerin ağızda parçalanması sonucu açığa çıkan kimyasal maddeler tat tomurcukları tarafından algılanır.
Dil üzerinde bu sinir uçlarının yoğunlaştığı tomurcuklara Papilla adı verilir. 4 çeşit papilla vardır: bunlar vallat, foliat, fungiform ve filiform papillalardır.
Bu ufak tefek şişlikler papilla yani tat alma tomurcukları olmaktadır. Dilin uç kısmı tatlı, arka yanlar ise ekşiyi yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Ayrıca dilin ön yanları tuzlu ve arka kısmı da acı tadını kişilere hissettiren bölümlerdir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Ağzınızı kullanmadığınız zamanlarda, yani yemek yemediğiniz, konuşmadığınız, şarkı söylemediğiniz, ağzınızın kapalı olarak durduğu her an ve gece yatarken de dilinizin ucu bu noktada durmalı. Sakın yanlış anlamayın, bu gergin değil son derece konforlu bir duruş olmalı.
Akut farenjitte; boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, boğazda uçuk şeklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, ağız kokusu ve ses kısıklığı ortaya çıkabilir.
Sigara içen, alkol kullanan, bazı ilaçları kullananlarda, ağız bakımını doğru yapamayanlarda, yanak ya da dil ısırma huyu olanlarda, yoğun baharat kullanımı ile, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler tüketenlerde, bağışıklık sistemi daha zayıf olanlarda ve çeşitli vitamin eksikliklerinde daha sık görülmektedir.
Tıbbi literatürde glossit olarak geçmekte olan dil iltihabı, dilde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. Dil üzerindeki dokuda görülmekte olan bu iltihap, yara şeklinde meydana gelir. Bu durum görüldüğünde dilde kızarma, yanma hissi ve ağrıların meydana gelme ihtimali yüksektir.
Lezyon kelimesi tıpta genellikle cilt veya mukoza üzerinde yüzeyden kabarıklık ya da çökme veya renk değişikliği olarak ayrılan gelişmelere verilen addır. Bu gelişme iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir. Bu değişiklik dil yüzeyinde olduğunda, dil lezyonu olarak adlandırılır.
3) Fissür Dil: Dilin üzerinde orta hatta uzunlamasına seyreden yarık bulunur. Bazen buna daha küçük yarıklar da eşlik edebilir. Olası nedenler: Çölyak hastalığı, sedef hastalığı, downsendromu.
DİL MUAYENESİ
İnspeksiyon ve palpasyon yapılarak muayene edilir. Ağız açtırılarak dil dışarı çıkarttırılır. Dil spançla ucundan tutulur ve çekilir, dorsal kısmı incelenir. 13X Page 14 Spançla dil her iki yana doğru hafifçe çekilerek yan yüzeyler kontrol edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri