Standart maliyetler önceden saptanan Direkt İlk Madde ve Malzeme (DİMM), Direkt İşçilik (DİŞ) ve Genel Üretim Giderleri (GÜG) standartlarına göre hesaplanır (Yükçü, 1998).
Yukarıda vurgulandığı üzere, DİMM fiyat sapması, satınalma ya da kullanım aşamasında olmak üzere iki farklı temele göre hesaplanabilir: DİMM satınalma fiyat sapması; (GF - SF) x Gerçek Alım Miktarı • DİMM kullanım fiyat sapması; (GFSF) x Gerçek Kullanım Miktarı formülleriyle hesaplanır.
Hizmet işletmelerinin giderleri, üretim işletmeleri ile aynı temel öğelere sahiptir: işçilik, malzeme ve genel hizmet giderleri. Hizmet işletmelerinde işgücü ve genel giderler, genellikle önemli maliyet unsurlarıdır.
Direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri toplamı ise şekillendirme maliyeti olarak adlandırılmaktadır.
Fiili maliyet (actual cost), bir envanter kaleminin üretilmesi ve / veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların (satınalma masrafları, hammadde, zaman) çeşitli dağıtım anahtarına göre şarj edilmesi sonucu ortaya çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
FIFO (First In First Out), işletmenin stoka giren ürünlerin giriş sırasıyla çıkmaya başlamasına dayanan bir değerleme yöntemidir. Stokta bulunan ürünlerin size maliyeti, ürünün stoka giriş tarihindeki güncel fiyatıyla belirlenmiş olur.
Direkt hammadde ve malzeme giderleri ile direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretimle ilgili olan tüm giderler genel üretim giderlerini oluşturur.
Lifo ve Fifo'nun Açılımları Nedir? LIFO (Last In, First Out) açılımı "Son Giren, İlk Çıkar" anlamına gelir. Bu yönetim şekli, son giren malzemeler veya ürünlerin önce kullanılacağını veya satılacağını ifade eder. FIFO (First In, First Out) açılımı ise "İlk Giren, İlk Çıkar" anlamına gelir.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
Kalite ile ilgili maliyetler; • Önleme, Değerlendirme ve • Başarısızlık maliyeti olmak üzere üç temel kategoride değerlendirilmektedir.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Standart maliyetler önceden saptanan Direkt İlk Madde ve Malzeme (DİMM), Direkt İşçilik (DİŞ) ve Genel Üretim Giderleri (GÜG) standartlarına göre hesaplanır (Yükçü, 1998).
710.
Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamülün bünyesine giren, mamülün temel öğesini oluşturan ve mamülün bünyesine doğrudan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutarlarla bu hesapta izlenir. Üretimde kullanılmayan ve satılan ilkmadde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez.
710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİD. 710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 711 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ YANSITMA HESABI yoluyla 151 YARI MAMULLER - ÜRETİM hesabına aktarılır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
151 Yarı Mamuller-Üretim hesabının alacağı karşılığı 157 hesaba emsal bedeliyle borç kaydedilir.
7/B SEÇENEĞİNDE MALİYET HESAPLARI
İsterlerse, eş zamanlı kayıt düzenini bu seçenek için de kullanarak yardımcı defterlerde fonksiyonel gider hesaplarını ve gider yerlerini izleyebilirler.
First Expire First Out (FEFO):
Bu teknikte ise, aksiyon kaynağı oluşturacak nokta ürünün son kullanma tarihidir. Ürünler son kullanma tarihi dikkate alınarak depodan sevk edilir. Yani son kullanma tarihi yaklaşmış olan ürünler depodan önce çıkar.
Envanter değerleme yöntemi olan LİFO, çoğunlukla, perakendeciler vb. gibi nispeten büyük stok düzeyine sahip şirketlerin vergi avantajı elde etmesi için kullanılır. Enflasyon sebebiyle üretim veya satın alma maliyetlerinin artmasından dolayı bu yöntem tercih edilir.
Bu yöntemi seçenler en az beşyıl süre ile bu yöntemden vazgeçemezler" şeklinde değiştirilmiştir. Kanun değişikliğinin gerekçesi, "para değerindeki düşüşlerin stok değerinde yarattığı suni artışlar yoluyla mükelleflerin fıktif kazançlar üzerinden vergi ödemelerinin önlenmesi" olarak ifade edilmiştir.
710.
Üretimde kullanılmayan ve satılan ilk madde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez. İşleyişi: Dönem içinde üretimde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150- İlkmadde ve Malzeme Hesabı"nın alacağına kay dedilir.
Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir. GÜM içerisine; dolaylı malzeme, dolaylı işçilik, ısınma, aydınlatma, amortisman, emlâk vergisi, üretimle ilgili ekipmanın tamir-bakımı ve sigortalanması gibi işlerden kaynaklanan maliyetler girmektedir.
731-Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı: Dönem içerisinde genel üretim giderlerinde toplanan tutarlar, dönem sonlarında bu hesaba aktarılarak kapatılırlar. Dönem içerisinde genel giderler bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok ya da maliyet hesabına borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri