Kutsallık, Tanrı, kurtuluş, ibâdet, peygamber, kurban, dua, vahiy, ayin ve sembol gibi dinler tarihinin temel konularını analiz eden din felsefesi; dinin, dini tecrübenin ve onun ifadesinin doğasını belirler.
Din felsefesi, dini ve Tanrı'yı konu almaktadır. Din felsefesinde bir takım temel kavramlar bulunmaktadır. Din felsefesinin temel soruları; Tanrının varlığı sorusu, evrenin yaratılıp yaratılmadığı sorusu, ruhun ölümsüzlüğü ve tanrının ne şekilde vahiy gönderebileceği soruları sorgulanmaktadır.
Din felsefesi en basit anlamda; din üzerine düşünmek, dini bütün elemanlarıyla beraber (inanç türleri, öğretileri, iddiaları ve tanrı gibi temel kavramlar vb.) eleştirel, tutarlı, sistemli ve akılsal olarak inceleme konusu yapmaktır. Din felsefesi, genel olarak dini konu edinir.
Din felsefesinin temel kavramları; Tanrı, inanç, kutsal, peygamber, vahiy, dini tecrübe, fıtrat, tevhit, ibadet, iman, yüce, ruh, cennet, cehennem.
Giriş Din felsefesi, dini geleneklerde yer alan merkezi tema ve kavramların felsefi olarak sorgulanmasıdır. Din felsefesi metafizik, epistemoloji, mantık, etik ve değerler teorisi, dil felsefesi, bilim felsefesi, hukuk, sosyoloji, siyaset, tarih gibi felsefenin tüm temel alanlarını içerir.
İlgili 45 soru bulundu
Varlıkla ilgili farklı görüş ve kabullerin toplandığı varlık felsefesinde öne çıkan sorular arasında varlığın gerçekliği, varlığın nasıl ve nelerden oluştuğu, bir amaç taşıyıp taşımadığı, insanın varoluşunun anlamı (insanın özü, varoluşu ve özgürlüğü) gibi konular sayılabilir.
İslam İnancına göre dinin kaynağı Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri ana kaynakları olarak belirlenmekte bu kaynaklara uygun olarak ortaya çıkan fıkhi mezheplerin ve ictihatlarında bazı meseleleri açıklamak için kaynak olarak kullanıldığı bilinmektedir.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
Îmân akla ve bilgiye (ilme) dayanmalı, ibâdetler îmân/inanç ve sahih kanaatleri dikkate almalı, ahlâk ise, gönül ve ondan neş'et eden duygu derinliği dikkate alınarak temâyüz etmelidir.
Din felsefesinin önemi, başlıca Tanrı hakkındaki alternatif inançlar, Brahman, kutsallık, dini tecrübenin çeşitliliği, bilim ve din arasındaki etkileşim, dinsel olmayan felsefelerin meydan okuması, iyi ve kötünün kapsamı ve doğası, dinsel davranışların kaynağı, tarih ve ölüm ve diğer önemli ilgi alanları nedeniyledir.
Dinin temel gayesi neslin, aklın, malın ve dinin korunmasını sağlamak ve bunu insanlara anlatmaktır. Dinin temel gayesi arasında insanların beraber ve mutluluk içinde yaşaması da vardır. Dinin Temel Gayesi Nedir? Dinin temel gayesi Allah'ın tek olduğunu ve tek yaratıcı olduğunu göstermektir.
Bilindiği gibi din felsefesi, din felsefesi olarak bu sahanın hem isim hem de disiplin babası olan Hegel'le başlatılır. Ancak çoğu zaman bu ibare nominal bir zarf olup, içi genellikle dinî felsefeyle ya da rasyonel teolojiyle doldurulmuştur.
Hem felsefe hem de din, gerçekliği bir bütün olarak ele almayı ve kuşatıcı bir dünya görüşü ortaya koymayı hedefler. Felsefenin sadece teori ile ilgilendiği, dinin ise pratiğe ağırlık verdiği yönünde yanlış bir kanaat vardır.
Ahlâk felsefesinin de “iyi”, “kötü”, “özgürlük”, “erdem”, “sorumluluk”, “vicdan”, “ahlâk yasası”, “ahlâki karar”, “ahlâki eylem” olarak belirlenen kavramları vardır.
Muhammed: 'İslam; Allah'tan başka tanrı olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir' der.
Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
Kuran-ı Kerim
Kuran-ı Kerim, İslam dininin temel kaynağı ve en kutsal kitabıdır. Müslümanlar için Allah'ın kelamı olan Kuran, İslam'ın öğretilerini, ahlaki ilkelerini, ibadetlerini ve toplumsal düzenini içeren kapsamlı bir rehberdir.
Bunlar: 1) Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak (Dinin korunması) 2)Hırsızlık yapmamak (Malın korunması) 3) Zina yapmamak (Namusun-Neslin korunması) 4) Çocukları öldürmemek (Hayatın korunması) 5) İftira etmemek (Irzın-İffetin korunması).
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir. Hz. Peygamber (asm)'in hadisinde belirtilen beş temel ibadet.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Din felsefesi; din üzerinde düşünmektir. Tanrı, din, inanç, iman, vahiy, ruhun ölümsüzlüğü, evrenin yaratılışı gibi kavramları ve önermeleri ele alır. İnsanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış olan din ve çeşitli inanç biçimlerini eleştirel bir şekilde inceleyen felsefe dalıdır.
Felsefe merakla ve sorgulama etkinliği ile başlar. İnsanın kendisini, varlığı, evreni, olayları, olguları sorgulamak, bunlara “neden” ve “niçin” sorularını sormak, felsefi düşüncenin gelişmesinin temel koşuludur. Felsefenin konusu genel olarak varlık; evren ve insanın eylemlerini, yaşamını etkileyen her şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri