Din kültürü öğretmenliği için mezunların kullanacağı puan türü KPSS p121 puan türüdür. Tercihler KPSS p121 puan türüne göre yapılır ve atamalarda bu puan türü ile gerçekleştirilir.
2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
KPSS DHBT, KPSS'nin bir parçası olarak uygulanan bir sınavdır. Sınav, İmam-Hatip Lisesi, İlahiyat Fakültesi ve İlahiyat ön lisans mezunu adaylara yöneliktir. DHBT sınavı, adayların Kur'an-ı Kerim, hadis, temel dini bilgiler, İslam tarihi ve kültürü gibi konulardaki bilgilerini ölçer.
İlgili 43 soru bulundu
Mezunların DİB'in bünyesindeki bu kamu görevlerine gelebilmeleri için KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavlarına girerek yeterli puanları almaları gerekmektedir.
Genel yetenek ve genel kültür ağırlıklı olan, bütün lisans mezunlarının tercih ettiği puan türüdür. Bunun dışında şu anda P3 puan türüyle mühendis, memur, teknikler, hemşire, teknisyen ve psikolog gibi mesleklere giriş yapabiliyorsunuz.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2022 KPSS sınav takvimiyle birlikte ÖABT sınavı tarihi belli oldu. Buna göre; KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 2 Ekim'de saat 10.15'te, ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Alanı Sınavı ise 14.45'te yapılacak.
Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra KPSS sınavına girilmeli ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Daha sonra öğretmenlik alımları başlamaktadır. Puan yeterli ise ve mülakattan başarılı geçilir ise atama gerçekleştirilir.
ÖABT'ye en fazla 56 bin 338 kişi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi mezunları girdi.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni iş ilanlarına kimler başvurabilir? Üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinden mezun olan herkes, bu pozisyon için başvuru hakkı kazanır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne İş Yapar? Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlikle ilgili tezsiz yüksek lisans yaptıkları takdirde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabilir.
ATANAN ÖĞRETMENLERİN MAAŞI BELLİ OLDU
Yeni atanacak öğretmenlerin ana maaşları 12 bin 400 – 12 bin 600 lira arasında olacak. Farklı branşlarda çalışacak olan öğretmenlerin maaşları birbirinden birkaç bin lira kadar farklılık gösterebilir. Ayrıca evli, çocuklu gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
En çok sınıf öğretmeni görev yapıyor
Bunları 53 bin 853 ile matematik, 53 bin 18 ile ilköğretim matematik, 49 bin 513 ile beden eğitimi, 48 bin 170 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri takip ediyor.
2023 Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükselmişti. Temmuz zammı ile birlikte imam maaşları 12.358 TL'ye yükseldi.
Ortaöğretim okullarında DKAB dersi ve İmam Hatip Liselerinde meslek dersi öğretmeni olabilmek için ise İlahiyat Lisans Programı mezuniyetinden sonra bir buçuk yıllık “Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”ndan mezun olma şartı getirilmiştir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği: 2 bin 604
"45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı."
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği bölümü ise dört yıllık bir programdır.
DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir. DHBT'ye katılacak adayların kendi öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması da zorunludur.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri