Gün içerisinde en az 2 öğün halinde verilecek yem sunulmalıdır. Yonca kuru otu, çayır kuru otları gibi kaliteli kaba yemlerin kullanılması durumunda verilecek Keçi Süt Yemi miktarı pratik olarak her bir litre süt için 450 gram şeklinde hesaplanmalıdır.
Keçiler yemle birlikte tuz, kalsiyum, fosfor, kükürt alırsa iştahlı olur. Zayıflamaz, süt verimi artar. Tuz çok önemli bir mineraldir. Tuz yemeyen hayvanların gözleri donuk olur.
Tekelerin Beslenmesi:
İyi kaliteli kuru ot, yulaf, arpa kırması, veya kesif yem verilmelidir. Normal zamanlarda 0,5-1 kg , aşım zamanında 1-1,5 kg kesif yem verilmelidir. Aşım dönemlerinde yemlerin içine yumurta sarısı karıştırılabilir. Ayrıca karmalara vitamin, kireç ve tuz konmalıdır.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
İlgili 21 soru bulundu
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek.
İlk defa kullanıldığında yaklaşık 7 günlük kademeli bir geçiş dönemi uygulanmalıdır. Daha sonraki günlerde her 1 kg. keçi süt yemi 2.0 kg. sütü karşılayacak şekilde hayvanlara verilmelidir. Yemleme, günde en az 2 öğünde ve eşit miktarlarda yapılmalıdır.
Temel kural olarak, et üretimi için seçilen keçilerin beslenmesi sadece mera, saman ve meyveler içerirken, süt keçilerinin beslenmesinde genellikle, çoğu tahıl karışımı içeren ticari keçi besleyiciler kullanılır.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir. Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
Ortalama bir keçi 10-13 yıl kadar yaşar, fakat 1-1,5 ila 7-9 yaş arası üreyebilir ve süt üretebilir. Elbette, bu yaş sınırlamaları için değişik istisnalar var. Her çiftçilikte olduğu gibi, değişik tecrübe seviyeleri için farklı cinsler ve uygulanan farklı stratejiler vardır.
Şartlara uygun olmayan, rutubetli, havasız, sıkışık ağıllar koyun ve keçilerin hastalanmasına ve verim düşüklüğüne neden olurlar. Koyun/keçi ağılları planlanırken soğuktan çok, sıcak- tan korunma esası üzerinde durulmalı ve rutubeti yüksek olmayan bir ağıl içi ortam oluşturmaya ça- lışılmalıdır.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Saanen ırkı keçilerde doğumdan sonra 5-6 litre süt sağıyoruz." "Sütün en verimli döneminde en fazla 12 litre süt sağıyoruz. Bizim keçimiz 17 litre süt verdi. Şu ânki sağımlarında günde 15-16 litre süt vermekte.
Keçilerde gebelik süresi 144-157 gün arasındadır. Ortalama 150 gün olarak bilinir. Erken gelişen ve döl verimi yüksek ırklar geç gelişen ırklara göre daha kısa gebelik süresine sahiptirler.
Nitter (1975), Alman Asil Alaca ırkı keçilerin optimum çevre koşulları altındaki günlük canlı ağırlık artışlarının ortalama 220 g. olduğunu belirlemiştir. Keçi eti koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahiptir ancak yağ içeriği %50- 65 daha düşüktür.
Bu çal ışmada 32 Türk Saanen keçisinde baz ı doğum parametreleri incelenmiştir. Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.
Ortalama 144-157 gündür. Aşımdan sonra keçilerin gebe kalıp kalmadığı 18-22 gün sonra aralarına konan tekeyi kabul ya da red etmesiyle anlaşılır. Gebe keçi sakinleşir, tekeden kaçar ve yem yeme isteği artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri