Peygamber (s.a.s.). "Ben, lânet edici olarak gönderilmedim; ancak rahmet olarak gönderildim" buyurmuştur" (Müslim, Birr, 87) Gerçekte Resulullah, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir (Enbiyâ, 21/107). Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir.
Güzel söz söylemek, Yüce dinimiz İslam'da övülmüş ve çok önemli bir konu kabul edilmiştir. Allah Teala, Kur'an-ı Kerim'de güzel söz söylememizi şöyle emreder: “İnsanlara güzel söz söyleyin.” (Bakara, 2/83); “Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden gönül kırma gelen bir sadakadan daha hayırlıdır.
Güzel söz söylemenin dinimizde önemli yeri vardır ve Hz. Peygamberimiz: “Tatlı dil, güzel söz sadakadır” demiştir. yahut sussun” demiştir. Hayırlı ve güzel söz, sahibine Allah'ın rızasını kazandırır, nimetleri ile nasiplenir.
Bu sebeple Kur'ân-ı Kerîm, güzel söz söylemeyi, kötü sözlerden kaçınmayı emretmiştir. Mü'minler, bütün konuşmalarında ve tartışmalarında en güzel sözü söylemeleri gerekir.
İltifat, hoş sözlerle birinin gönlünü hoşnut etmek, onun meziyetlerini övmek anlamına gelir. Birisine güzel sözler söylemekten ve iltifat etmekten hoşlanan kişilere ise ''mültefit'' denir.
İlgili 29 soru bulundu
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Ağır söz deyimi yaşanan bir olayın ardından öfke dolu sözlerin söylemesidir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Peygamber efendimiz, (Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır) buyurmaktadır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: ''Sizden kim ki bir münker ve kötülük görürse onu eliyle değiştirsin. Buna gücü yetmezse ona diliyle müdahale etsin. Buna da gücü yetmezse, ona kalben buğz etsin (kalben onu reddetsin).
Az konuşma da az yeme ve az uyuma kadar hayatımızın en önemli hasletlerinden biridir. Peygamber Efendimiz, her şeyde olduğu gibi az konuşmayla ilgili de ümmetini, dolayısıyla da tüm insanlık âlemini uyarmıştır.
Tebliğde sert ve haşin hitapların, menfî bir tesir hâsıl edeceğini telkîn ediyor. Bu yüzden tatlı dille, güler yüzle, nefret ettirmeden, bilâkis müjdeleyen ve muhabbeti artıran bir üslûb ile konuşmayı öğütlüyor.
Az sözle çok şey ifade etme anlamında meânî terimi. Sözlükte “sözü kısaltmak” anlamına gelen îcâz, terim olarak meânî ilminde “bir maksat ve fikrin en az sözle açıklanması” demektir. Îcâzlı söze vecîz ve mûcez, sözün maksadı ifadede yeterli olmayacak derecede kısaltılmasına da ihlâl denir.
1- Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Müslüman güler yüzlü, münafık asık suratlı olur. Tebessüm, bedavadır, alanı mutlu eder, vereni üzmez. Huzurun anahtarı tebessümdür.
Böyle bir insan herkes tarafından sevilir, güvenilir, hürmet görür. Mürşidlerin sultanı, en büyük rehberimiz, sevgili Peygamberimiz (sav) daima güler yüzlü, tatlı dilli, herkesi ikna edici sözler söylerdi. Tatlı dille güler yüzün sadaka sevabı getireceğini haber vermiştir.
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
3- İbadetlerde susmanın vacip olduğu durumlar arasında, sabah, akşam ve yatsı gibi sesli (cehrî) kılınan namazlarda imamın arkasında, cum'a namazında imam hutbeye başladığı andan itibaren ve Kur'an okunurken sükût etmek vaciptir.
Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever. Allah zorluklara sabredenleri sever.
Günah Allah'ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.
İlâhî sözleri kullara ulaştıran harf ve seslere kelâm-ı lafzî denir. Bunlar Allah'ın zâtında bulunmayıp herhangi bir nesnede yaratıldıklarından hâdistir ve mecazi olarak kelâm-ı ilâhî diye adlandırılır.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar.
Söz dinlemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Verilen bir öğüdü, bir sözü tutmak, davranışlarını buna uydurmak. “Sözümü dinleseydin başına bunlar gelmezdi!”
Ağızdan çıkan söz insanın karakter yapısını gösteren en önemli ölçüdür. Söz vermek yeminle aynı eş değerdedir. Verilen sözü yerine getirmek ve sözünde durmak insanların vicdani meselesidir. Bir laf vardır '' söz senettir '' kelimesi söz vermenin ne kadar önemli olduğunun en iyi göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri