Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir. İslam'da sabır en büyük erdemlerden biri olarak görülür. Tasavvufta ise sabır hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun şükretmek anlamında kullanılır.
Cürcânî'ye göre sabir, “bela ve musibetlerden dogan üzüntüyü, Allah'tan baskasina, sikayet etmemektir.”
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan sabır kavramı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde ve Peygamber Efendimizin hadislerinde geçmektedir. Gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen durumlarda insanın direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet anlamlarına gelmektedir.
Kuran'a göre sabır, insanın haklı ve doğru çabalarını inanç ve kararlılıkla sürdürmesi, karşısına çıkan zorluk ve olumsuzlukları cesaret ve metanetle aşabilmesidir. Allah'ın dini doğrultusunda yaşama gayretini sürdürüp O'nun ileride vereceği yürütme hükmünü acele etmeden beklemesidir.
Sabır hazinedir
Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, Peygamberlerin hasletlerindendir. Bunun için atalarımız, (Sabır, acı ise de meyvesi tatlıdır), (Sabır selamettir), (Sabırla koruk helva olur) demişlerdir. Belalara sabretmek, kurtuluşa sebeptir.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
Allah?tan sabır istemeyin, sabır isterseniz musibetleriniz artar, diye bir Hadis varmış. Buna göre sabır istemek günah mıdır? Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
SABIR, acıya katlanma, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukavemet etme, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etme. Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur.
Sabır, dinin teşvik ettiği ahlakî ve rûhânî bir sıfattır. Allah'a îmânın bir tezâhürüdür. Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar ve içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, tahammül göstermek ve paniğe kapılarak uygunsuz bir harekette bulunmamaktır.
'Sabır'; başımıza gelen sıkıntı ve üzüntü verici durumlar karşısında direnç göstermek; olumsuz durumları olumluya çevirmek için 'mücadele etmek' demektir. Bu mücadele ne kadar zor olursa olsun asla vazgeçmemeye, bu uğurda kararlı olmaya; 'Sebat' denir.
Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak, sabrın faziletini anlatmıştır. sözüyle, bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
Ayrıca sabır, hayatın sorunlarıyla başa çıkmak zorunda olan bireyin hem dünyevi hem de dini başa çıkma araçlarından biridir. İnsanlığın ortak tecrübesi göstermiştir ki her durumda sabreden birey genellikle olumlu sonuçlarla karşılaşmakta ve sabrının karşılığını almaktadır.
Sabır, güçlükler karşısında Allah'tan korktuğu ve O'nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.
İşimizi ihtimallere bırakmamalıyız. Kazanmak muhakkak iken kaybetmek çok yanlış olur. (Sabreden zafere ulaşır) hadis-i şerifi, sabrın sonunun her zaman selamet olduğunu bildiriyor. Sabır döneminde acele etmemeli. Acelecilik şeytandandır.
Sabır duası, dar ve sıkıntılı zamanlarımızda, bir yanlışa bulaşmamak için okumamız gereken duadır. Allah'ın inayetiyle okunacak sabır duasıyla, sabır kazanır, yapabileceğimiz hatayı yapmayız. Sabrımızı arttırmak için ilk olarak Kur'an-ı Kerim'in inşirah suresi okunabilir. Elem neşrah leke sadrek.
Çünkü sabır; bizlere kendimizi kontrol etme yetisi kazandırır, ne zaman neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz dünyada, duygularımızla başa çıkabilmek için önemli bir yöntem sağlar, bizi güçlendirir ve hayata daha iyimser gözlerle bakabilmemize yardımcı olur.
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
Sabır dinin yarısıdır. Diğer yarısı da şükretmektir.
Bir musibet anında Allah'ın takdirine rızâ gösterip O'na sığınarak teselli bulmayı ifade eden söz ve davranışlar için kullanılan bir terim.
Es Sabur esması Allahın kullarını cezalandırmak için acele etmediğini ifade etmektedir. Es Sabur çok sabırlı demektir. Es Sabur esması Allahu Tealanın kullarını hemen cezalandırmayan tövbe etmeleri için onlara zaman tanımasını ifade etmektedir.
Gün doğmadan seher vakti 100 defa "Yâ Sabur" esmasını zikreden kimse Allah tarafından korunur ve Allah'ın izni ve inayetiyle başına dert, bela ve musibet gelmez. Her gün 298 defa "Yâ Sabur" ism-i şerifini zikretmeye devam eden kimse sabr-ı cemil sahibi olur ve dünya ve ahirette bahtiyar ve mesut olur.
Yüce Allah, “Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir” (Şura, 30) buyurur. Bu gruptakiler, gelen belalardan ders almazlar, şikayet ve isyanları artar ve nihayetinde hem dünyayı hem de ahireti kaybederler. İkincisi ise Allah'ın sevdiği kullarının derecelerini yükseltmek için verdiği sıkıntılardır.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri