Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow): Gökçeada Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu
Doğal sit alanı olan arazi yoğun tarım yapılan büyük ovanın hemen yanında bulunuyor. Yeni Bademli'deki köylülerin tarlaları ve ürünleri toza bulanırken adanın turizm merkezi olan Kaleköy de olumsuz etkilenecek. Üstelik Gökçeada 'Cittaslow' yani 'sakin ada' unvanına sahip.
1- Seferihisar, İzmir
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı. Özellikle Sığacık çok popüler bir tatil beldesi haline geldi.
Bunlar ise; Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz, Bitlis Ahlat ve Ankara Güdül.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
İlgili 23 soru bulundu
Hayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan 'Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya'nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22'ye yükseldi.
Sakinliğin ve huzurun bir arada olduğu Sakin Şehir Ünvanına sahip Akyaka Beldesi aynı zamanda Mavi Bayrak sahibi bir sahile sahiptir.
Uluslararası Sakin Kentler Birliğince 'sakin şehir' (cittaslow) seçilme başarısı gösteren Finike aynı zamanda Türkiye'nin son sakin şehri oldu.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
Bu yaşamsal hızın ivmesini azaltanlar, İtalya'dan. 1999'da temelleri atılan, bugün 134 üyesi olan bir hareketin adı “Yavaş / Sakin Kent”: Cittaslow. Türkiye'nin birliğe üye olan tek Yavaş Kenti Seferihisar. Akyaka ise Yavaş Kent olma yolunda. Hızlı Olanın Yavaşa Zorunlu Dönüşümü: Yavaş Yaşa, İyi Yaşa!
Gökçeada: Cennetten farksız manzarası ile dikkat çeken Gökçeada; yazlık ev konusunda ilk tercihiniz olmalı! Kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ve huzur arıyorsanız Gökçeada'dan daha iyi bir yer bulamazsınız. Ayrıca, yazlık fiyatları da son derece uygun!
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur.
Gökçeada denildiğinde akla ilk olarak eşsiz doğası, bakir ormanları gelir. El değmemiş kırların içerisinde doğayla baş başa yapılan kahvaltılar, deniz manzarası eşliğinde akşam yemekleri, temiz havada yapılan uzun yürüyüşler ve daha pek çoğu Gökçeada'yı vazgeçilmez kılan etmenler.
Yenilenebilir enerji kaynakları olan, yöresel değerlere önem veren, alt yapı sorunu olmayan, insanların birbirlerine karşı hoşgörülü olduğu, zehirsiz tarımın yapıldığı, temiz hava ve suyun olduğu, tüketimden çok üretimin desteklendiği gibi gibi kriterleri göz önünde bulunduruyorlar.
Sakin Şehir olabilmek için kentlerin aşağıda belirtilen alanlarda belirlenen kriterleri sağlaması gerekmektedir: Çevre Politikaları Altyapı Politikaları Kentsel Yaşam Kalitesi Politikaları
Foça, 2019 yılında başlattığı İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği sürecinin sonucu duyuruldu. Foça İzmir'in ikinci sakin şehri oldu.
Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor. Dünyada otuz farklı ülkeden 208 farklı şehir “Yavaş Şehir” unvanıyla öne çıkıyor.
Sakin şehirlerin ortak özellikleri
Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar. Gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi için çalışıyorlar. Taşıt trafiği az ve yayalaştırmaya özen gösteriliyor.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
Seferihisar, Sakin Şehir hareketine ülkemizden ilk katılan şehir olma özelliği nedeni ile Türkiye'nin Sakin Şehir başkenti olarak anılıyor.
Türkiye'de toplamda 17 ilin 21 ilçesi Cittaslow ağına dahilken, Antalya'nın ilçelerinden sadece Finike belirlenen kriterleri yerine getirerek 'sakin şehir' unvanıaldı.
Amasya şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Merzifon, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Pontus Krallığı döneminde bir başkent olan Amasya'nın bu tarihi ilçesi, 50.658 kişilik nüfusu ile yıl boyunca tarihi ve turistik bir gezi için sakin ve kültürel bir ortam sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri