Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim.
Vesile kelimesi Kur'ân'da iki yerde geçmektedir (el-Mâide, 5/35; el-İsrâ, 17/57). Mâide sûresindeki âyette mü'minlerin Allah'a yaklaşmak için “vesîle” aramaları istenmektedir. Âyette geçen vesileden maksat da Allah'a boyun eğip O'nun hoşnutluğunu kazandıracak güzel ameller işleyerek O'na yaklaşmaktır.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
yapilan isin sebep olacagi islerin de hayirli seyler olmasi durumu.
“Ashab-ı Bedir isimlerini okuyarak dua etmek, duanın kabul olmasına vesiledir." deniliyor. Böyle bir şey var mı? Salih Olanlar ile Tevessül Caizdir Demek ki peygamberimizi vesile kılarak dua etmek caizdir.
İlgili 35 soru bulundu
Tefsir (Kur'an Yolu) Vesile kelimesi sözlükte “pâye, rütbe, derece, muhabbet ve yakınlık” anlamlarına gelir. Bu son anlamından hareketle kişiyi Allah'a yaklaştıran amele vesile denilmiştir.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Vesîle üstün konumdaki birine yaklaşmaya aracı olacağı umulan şey veya kimsedir. “Yardım istemek” anlamındaki istiâne, istigāse ve istimdâd da aynı mânada kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de tevessül kelimesi geçmez.
"Vesîle" kelimesinden türetilmiştir ve "araç, vasıta, sebep" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla vesile, bir işin veya olayın gerçekleşmesini sağlayan aracı veya nedeni ifade eder. Kelimenin Anlamı: Vesile, bir şeyin meydana gelmesini kolaylaştıran veya mümkün kılan bir aracı veya nedeni ifade eder.
Kim bir kötülüğe aracılık ederse, kendisi için ondan bir pay var. ALLAH herşeyi kontrol eder. Kim güzel bir işte aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir şeyde aracılık yaparsa, ona da o kötülükten bir pay vardır.
İstiğase yardım istemek anlamını ifade eder. Vesile ise gayeye vasıta olan şeydir.
Dua ederken aracı koymak, şirktir! Kişinin Allah'ın gayrından bir şey istemesi veya Allah'tan başka birine dua etmesi asla caiz değildir! Çünkü bu Allah'a eş koşmaktır! “Mescidler Allah'ındır.
Fakat salih bir kul olursa, huzurunda veya kabri başında olursa, şefaat dilemek maksadıyla ondan istiğase etmek caizdir, dinen bir sakınca yoktur.
وسیلة ] (اِ.) سبب ، دستآویز. ج . وسایل .
Günaha rıza günah, şirke rıza şirktir. Eğer tevessül şirkse, tevessülü kabul etmek de şirktir. Dolayısıyla bu durumda Hazreti Musa (a.s.)'ın, kavminin tevessülünü kabul ettiği için şirke düşmüş olması gerekir.
Evet, İslam'da Allah ile kul arasında aracı yoktur. Bir Müslüman Allah'a ibadet etmek için aracıya ihtiyaç duymayacağı gibi Allah'a dua ederken de aracıya ihtiyaç duymaz. Bu, İslam'ı Hristiyanlık ve Musevilik'ten ayıran en önemli farklardan birisidir.
“Kim bir hayra vesile olursa, o hayrı işleyenin sevabı kadar sevap alır. (Müslim, İmâre, 133) | Instagram.
Allah hayırlara vesile eylesin. Allah hayırlı işler nasip etsin.
İslam ve İhsan on X: ""Bir kişinin hidayetine vesile olmak, güneşin doğup battığı her şeyden daha hayırlıdır." #Hadis https://t.co/akoUpLLpTA" / X.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim. İnsanın kendi iradesiyle Allah'a iman edip buyruklarına uymasını kolaylaştıran ilâhî fiil anlamında kelâm terimi.
hayır - İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardım. hayır - İslam'da iyilik, içinde kötülük barındırmayan şey, şerrin karşıtı.
İslâmî literatürde gönüllü olarak yapılan iyiliklere “hayır” denilir. Gönülden gelerek yapılan iyiliğe de “hayırseverlik”, hayrı yapana da “hayırsever” denilir.
La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin duası ile ilgili hadis de mevcuttur.
Bilin ki Allah, ciddiyetten uzak ve umursamaz bir kalp ile yapılan duaları kabul etmez.” (Tirmîzî, Deavât, 66 [3479]). d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır.
Bu hadis-i şerif bize Allah'ın duâları kabul edip etmeyeceğini sorgulama hakkı vermiyor. Bize duâ adabı öğretiyor. Allah'tan her şeyi isteyebileceğimizi; ama istediğimiz şeyi vereceğine inanarak istememizi tavsiye ediyor. Allah hakkında su-i zandan kaçınmamızı, hüsn-ü zan etmemizi emrediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri