Bu itibarla, gerekli fıtri donanımı haiz, liyakatli bayanların devlet başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey yönetimde görev almalarında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Yine; İslam'a göre en temel idari bir esas olan; idare edenlerle edilenler arasındaki karşılıklı İstişare de gerçekleşmiş olur. Devlet başkanının genel bir şfıra ile seçimine örnek olarak, umurnen Hz. Ali'nin seçimi verilir.5 Zamanımızcia bu tür bir seçim; tek kademelİ, doğrudan ve genel bir seçim olarak düşünülebilir.
Bu doğrultuda İslam kadına erkek üzerinden değer vermek yerine insan olması bakımından taşıdığı değeri hatırlatmıştır. Dolayısıyla kadın ve erkek Allah'ın “yeryüzündeki şerefli halifesi” olma vazifesini birlikte yüklenmektedirler.
hatta haram bile kabul ederler- azınlıkta kalan bazı fakihler ise kadının bütün hukuk alanlarında hâkim olabileceği yönünde görüş belirtirmişlerdir. Bu iki uç nokta arasında bir görüş benimseyen fakihler, kadının hâkimlik yapabileceği alanı sınırlandırmışlardır.
evet, böyle bir hadis-i şerif vardır: "işlerini bir kadına bırakan topluluk asla felah bulamaz." (buhârî, meğâzî, 82, fiten, 18; tirmizî, fiten, 75; nesaî, kudât, 8; ahmed b. hanbel, v/43, 51, 38, 47). hanefilere göre, kadının mâlî konularda hâkimlik yapması caizdir.
İlgili 28 soru bulundu
Hanefiler ve İbn Hazm, kadınların şahitlik yapabildiği dava türlerinde hákimlik de yapabileceği görüşündedirler. Taberi ve Hasan-ı Basri gibi İslam bilginleri ise kadınların hákim olmasına hiçbir dini engelin bulunmadığını kabul etmişlerdir.
Hakim Savcı,avukat,müdür,mübaşir,yazı işleri memuru… bu ünvanları cinsiyetlerinden bağımsız olarak alırlar.Yaptıkları işin de cinsiyetleri ile ilişkisi yoktur.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Peygamber döneminde kadınların çobanlık, dericilik, tarım, örmecilik, eğiricilik, dokumacılık, terzilik, ticaret, sağlık hizmetleri, sütannelik ve kuaförlük gibi başlıca meslekleri yaptığı ve Hz. Peygamber'in de kadınları bu yönde teşvik ettiği bilgisi rivayetlerde mevcuttur.
Erkek ve kadın adayların savcı olma şartlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, bir hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavı'nda başarılı olan ve eğitim ile stajını başarıyla tamamlayan her erkek ile kadın aday savcı olabilmektedir.
İlk müslümanlardan, Hulefâ-yi Râşidîn'in birincisi (632-634). Kadın sahâbî. Hz. Ebû Bekir'in oğlu ve Hz. Âişe'nin ana baba bir kardeşi.
Kadınların zorunlu asker yapılması caiz değildir. Kadınlara has konular göz önünde bulundurularak, onların tabiatlarını uygun bir şekilde gönüllü olarak askerlik yapmaları caizdir. İslam devletinde, gayr-i müslim tebaanın zorunlu askerlik yapmaları caiz değildir.
Bunun için ilim erkeğe olduğu kadar kadına da farzdır. Bizim tarihimizde yani Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin üzerine Kur'an ayetleri indiğinden bu yana olan tarihimizde kadını ilimden men eden, ilmi erkeğe mahsus bir unvan olarak gösteren bir uygulama yoktur.
Halife de (çoğulu “hulefa, halâif”); bir kimsenin yerine geçen, onu temsil eden kimse de- mektir ve devlet başkanı için kullanılır7. Hilâfet, terim olarak İslâm devletlerinde Hz. Peygamber'den sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder. Bu kelime, devlet başkanını ifa- de etmesi için kullanılmaya Hz.
Meşru Devlet Başkanına Biat Etmek Şarttır. “Yaşadığı zamandaki imama biat etmeden ölen kimse sanki cahiliye ölümü ile ölmüş olur...” Buyuruyor. Bütün Meşru Konularda Devlet Başkanına İtaat Şarttır.
Ahd, masdar olarak, “bir şeyin yerine getirilmesini emretmek, tâlimat vermek; söz vermek” mânalarına geldiği gibi, isim olarak, “emir, tâlimat, taahhüt, antlaşma, yükümlülük, itimat veren söz” anlamlarına da gelir. Ahidde hem yemin, hem de kesin söz verme anlamı vardır.
Manu Kanunnâmesi'ne göre kadının vazifeleri çocuk doğurmak, yetiştirmek ve ev işlerine bakmaktır. Kadın kendi başına buyruk olmamalı, babasının, evlendikten sonra da kocasının sözünden çıkmamalı, dul kalınca ise oğluna itaat etmelidir (Sharma, s. 100-101).
Peygamberimiz Hz. Muhammed, temizlikten çocuk bakımına ve hatta yemek hazırlamaya kadar bütün ev işlerinde hanımlarına yardım ederdi. İslam merhamettir, eşlerimize iyilik yapmayı emreder. Çünkü onlar çocuklarımızın anneleridir” dedi.
Müslüman alimlerinin Fıkıh geleneği ile sumen altı yaptığı önemli sorunlardan biri "kadın peygamber" konusudur. Esas itibarıyla kadından peygamber olmadığı yönünde genel bir kanaat yoktur.
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar. Kızımızın iyi biriyle evlenmesi için gayret etmezsek, kötüyle evlenmesine göz yumarsak günah olur. Sonra (Kaderi böyleymiş) demek yanlış olur.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Türban yasağına, “politik simge” diye onay veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da ters olan bu karar kesinleşirse, artık kadın avukatlar duruşmalara türbanlı katılabilecekler. Savcılık, icra ve kalemde türbanlı olarak avukatlık görevini yerine getirebilecekler.
Avukatlık, husumetlerde başkasının yerine vekaleten temsil etmek, yargı önünde bir hakkı elde etmek veya bir zulmü bertaraf etmek için temsil ve savunma eylemidir. Bu tür vekalet asıl olarak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri