"Güzel ahlak, Allah'tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah'tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir." "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
İslam, güzel ahlak dinidir. Çünkü ahlak, insanlığın temelidir. Ahlaki ilkeler de tevhid dini olan İslam'ın en belirgin özelliklerindendir. Çünkü İslam'ın ana gayesi, imanlı ve imanı gereği ahlaklı insanlardan oluşan, sağlıklı bir toplum ve huzurlu bir dünya inşa etmektir.
Kur'an, doğru ve yanlışları ortaya koymak suretiyle güzel ahlaka kaynaklık etmektedir. Mesela dürüst olmak, yalan konuşmamak, insanları aldatmamak, anne babaya karşı gelmemek, insanların arkasından konuşmamak, büyüklenmemek, insanları küçük görmemek gibi pek çok ahlaki güzelliğe doğrudan işaret etmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır. Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme!
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar. Dinimiz güzel ahlaka son derece önem vermiş olup, iyi huylar edinmemizi ve kötü huylardan kaçınmamızı buyurmuştur. İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
🔴 Ahlak sözcüğü, Arapça'da "seciye, tabiat, huy" gibi anlamlara gelen hulk veya huluk kelimesinin çoğuludur. Başta hadisler olmak üzere İslami kaynaklarda hulk ve ahlak kavramları genelde iyi ve kötü huyları, faziletleri ifade etmek üzere kullanılır.
Güzel ahlâkın temeli ise her hususta “edeb”e riâyettir. Edep, insanlığımızın tescilidir. Gönülleri ferahlatan bir gül râyihası gibidir. O râyihanın, mü'minin gönül dokusuna güzelce nüfûz etmesi ve hayâtının her safhasında hissedilmesi îcâb eder.
Değerli kardeşimiz, İlâhî ahlâk, en kısa ifadesiyle, Kur'an ahlâkıdır, Allah'ın razı olduğu ahlâk modelidir. Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur.
İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir. Son peygamber ve insanların en güzel huylusu Hz. Muhammed için Kur'an-ı Kerîm'de “Elbette sen yüce bir ahlaka sahipsin” (68/Kalem, 4) buyurulmaktadır. İslam ahlakının temelinde Allah'ın emir ve yasakları vardır.
İslam, ahlakı güzel ve çirkin olarak ikiye ayırır. Güzel ahlak edep, tevazu, cömertlik başlıklarında ve çirkin ahlak kibir, cimrilik, sefahat gibi başlıklarda ele alınır. Aynı zamanda ilm-i ahlak adıyla bir bilim dalıdır. Batı biliminde ahlak, felsefe içinde ve Yunan temelindeki etik bilimi içinde ele alınmaktadır.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
* Güzel ahlâk, insanı kötülüklerden uzak tutar, iyiliklere yöneltir. Kişi çevresiyle uyumlu ve barışık bir insan haline gelir. * Güzel ahlâklı fert doğru, dürüst, güvenilir kişiliği ile yakınları, arkadaşları, tanıdıkları tarafından sevilir, takdir, iyilik ve ilgi görür, bu da ona huzur verir.
Güzel ahlak mütebessim bir yüz ile herkese iyiliği dokunmaktır. Şikâyet etmemek ve edilmemektir. Kimseye eziyet vermemek ve eziyetlere tahammül etmektir. Bunlar Gazalî'nin söylediklerinden.
1. İyi ve sâlih insanlara muhalefet etmemek ve itirazda bulunmamak. 2. Adalet sahibi olmak. 3. Nefsini daima aşağı görüp, kendini beğenmemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri