Teşup,
Hitit fırtına tanrısı Teşup ile güneş tanrıçası Hepat, farklı kimlik ve isimlerle, halk efsanelerinde güncellenmişlerdir.
Hitit inanışına göre Bin Tanrılı Şehir Hattuşa'nın en. kudretli tanrısı Teşup'un binek hayvanları HURRİ ve. ŞERRİ..
Hitit kültünde baş tanrı olan Fırtına Tanrısı gibi Hellen dünyasının baş tanrısı Zeus da, daha sonra; öncelikle, gök ve göksel olayların tanrısı olup, “ışık saçan”, “yağmur yağdıran”, “gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım gibi atmosfer olaylarını yaratan ve yöneten” büyük tanrıydı5 .
Baal ( /ˈbeɪ.əl, ˈbɑː.əl/ ), veya Baʽal ( İbranice: בַּעַל baʿal ), antik çağda Levant'ta konuşulan Kuzeybatı Sami dillerinde önceleri insanlar arasında kullanılan 'sahip', 'efendi' anlamına gelen bir unvan ve şeref ifadesiydi.
İlgili 21 soru bulundu
Beelzebub özellikle Antik Kenan'da tapınılmış Kuzeybatı Sami tanrısı Baal ile ilişkilendirilmiştir. Çoğunlukla Hristiyan olan bazı dini kaynaklarda Beelzebub ismi şeytan ile eşdeğer şekilde kullanılır.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Hestia, ocağın ve ateşlerinin tanrıçası.
Poseidon (Ποσειδῶν), Yunan mitolojisinde yer alan denizler ve depremler tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ve Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi'nde Neptün (Neptunus) olarak bilinir.
Maia, Yunan mitolojisinde yağmur perisidir. Babası Atlas, annesi bir Okeanid olan Pleione'dir. Asterope, Electra, Taygete, Dryope, Celaeno, Alcyone kardeşleridir.
Aiolos, eski Yunan mitolojisinde rüzgâr tanrısı.
Etrüsk panteonu Yunan ve Roma panteonları gibi bir ana tanrı barındırır. Zeus ve Jüpiter'e denk olan bu tanrı Tinia veya Tin olarak anılır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir.
İris (mitoloji) - Vikipedi.
Thanatos: Yunan mitolojisinde Thanatos (Görsel 5), erkek ölüm tanrısı olarak bilinir. Nyks'in oğlu ve Hypnos'un ikiz kardeşidir (Seyffert, 1956: 174; Erhat, 1972: 308; Hesiodos, 1991: 130; Can, 1994: 5; Gantz, 1993: 5; Dixon-Kennedy, 1998: 294; Nardo, 2002: 116; Berens, 2009: 120).
Niks (Yunanca Νύξ), Yunan mitolojisindeki ilk tanrılardan gece tanrıçası, gecenin şekil almış hâlidir.
Barış tanrıçası olan Athena'nın zıttıdır. Mitolojide Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit ile olan kaçamakları ile ünlüdür.
Rhea ile Kronos'un kızı olan Hestia, Zeus'un en büyük kız kardeşidir.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir.
Bu anlamda şifa tanrısı Asklepios ve hijyenin tanrıçası kızı Hygieia'nın (ὑγίεια) kültü çok önem kazanmıştır. Anadolu'da bu kült, tıp ve sağlık bakımı anlamında birçok antik kentte karşımıza çıkmıştır.
Batı'nın Hipokrat kadar bilinen ve en önemli hekim imgelerinden biri olan Asklepios Yunan mitolojisinde sağlık ve hekimlik tanrısıdır. Yılanlı ile simgelenen Asklepios'un oldukça ilginç ve acıklı bir yaşam öyküsü vardır. Asklepios güneş tanrısı ile kralı`nın kızı Koronis'in oğludur (1-3).
Zeus'un ve Leto'nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti. Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
Allah (Ay tanrısı)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri