İş yeri açma belgesi olmadan herhangi bir iş yeri açmak, yasal olarak mümkün olmuyor. Yani iş yeri açabilmek için resmi bir devlet kurumundan alınmış iş yeri açma belgesine ihtiyaç duyuluyor. İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor.
Türkiye genelinde herhangi bir ilde ya da ilçede iş yeri açabilmek için iş yeri ruhsatı mevcut bölgenin belediyelerinden gerçekleştirilir. İş yeri açmak istediğiniz bölgenin ilgili belediye kurumuna giderek iş yeri ruhsatı başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz.
Kendi iş fikri üzerinden işyeri açmak isteyen erkek veya kadın girişimcilerin mutlaka yasal mevzuatları yerine getirmeleri gerekmektedir. Belediye, Vergi dairesi, Ticaret odaları, Esnaf odaları bu kurumların başında yer almaktadır. Kendi iş yerini açmak isteyenler için iyi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır.
Vergi Dairesi'nden alınan vergi levhası ve diğer belgelerle birlikte belediyeye başvurulur. Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu alır ve belgeleri inceler. Gerekli tüm belgeler sunulmuşsa ve herhangi bir sorun bulunmazsa, belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatını verir.
İlgili 42 soru bulundu
İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesine karar verildiği takdirde aynı gün içinde ruhsat düzenlenir. İŞYERİ AÇMA İZİN HARCI: m2 fiyatı 1 TL + 64,80 TL DAMGA VERGİSİ :Mesleki Faaliyete Göre Ücret Tarifesi.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş "Ustalık Belgesi" sahibi olması ya da bu belgeye sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Ruhsat olmadan işyeri açılması durumunda işyerinin kapatılmasına karar verilir. Bir işyerine ruhsat verildiği günden itibaren 1 ay içerisinde yapılacak denetimlerde mevzuata aykırılıklara rastlanırsa bu aykırılıkların giderilmesi için işyeri sahibine 15 günlük süre verilir.
Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Vermezse Ne Yapılmalıdır? Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte geçen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uygun olmasına karşın ruhsat vermezse bu işleme karşı süresinde idare mahkemesinde dava açılır.
↪Cevabımız "Gedik"tir.
Belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma için ruhsat biriminin belirttiği ilgili başvuru evrakları hazırlanır. Ön incelemenin yapıldığı kontrol birimine teslim edilir. Teslim edilen evrakların kontrolü yapıldıktan sonra eksiksiz olduğu anlaşılınca başvuran kişiye teslim alındığına ilişkin belge verilir.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Araç Ruhsatı Çıkarma ve Yenileme Ücreti 2023
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 kapsamında motorlu araç tescil belgesi ücreti 557 TL, noterde araç alım-satım işlemleri için toplam ödemeniz gereken tutar ise 930,09 TL'dir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz. Ancak bazı kişiler parayla bu belgelerin satışını yürütür. Bu kesinlikle yasal bir yol olmadığı için tercih edilmemelidir.
İş yeri sahibinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıklarından, ustalık belgesi, diploma veya kurs bitirme belgelerinden birisine sahip olanların, mesleki eğitimleri tamamlanmış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri