Peygamberin teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Enbiyâ, 50; Müslim, Libâs, 80). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubârekfûrî, Tuhfetü'l-Ahfezî, V, 433-441). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Saçı siyaha veya başka bir renge boyamak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
Saçı siyaha boyatmak günah mı sorusu için Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet'e göre erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyığın boyanabileceğini açıkladı. Yüksek kurul, erkeğin saçını siyaha boyamasına 'mekruh', onun dışında kına gibi renklerle boyamasına 'caiz' olarak fetva verdi.
Diyanet açıklamasına göre saç boyatmak günah mı sorusunun cevabı şu şekildedir: Saçlara yapılan bakım, temizlik, güzel kokular sürünmek, taramak ya da boyamak, İslam dini peygamberinin teşvik ettiği konulardandır. Buna göre, insanları kandırmak ya da hile amacı gütmeksizin saç, sakal boyanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Peygamber'in teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Ehâdîsü'l-enbiyâ, 50 [3462]; Libâs, 67 [5899]; Müslim, Libâs, 80 [2103]). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]).
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir.
Hadis-i şerif, ağaran saç ve sakalını siyah boya ile boyayanların, değil cennete girmek, cennetin kokusunu bile alamayacaklarına delâlet etmektedir.
Değerli kardeşimiz, Bu boya abdeste ve gusle mani olmayan türden bir boya ise, boyalı saç üzerine mesh yapılabilir. Insanların saçları genel olarak sarı, kızıl, kahverengi veya siyah renkte olur.
Siyah saç rengi, her ne kadar yalnızca esmer ten rengine sahip olanlara yakıştığı düşünülse de, bizce açık ten renklerine de çok yakışıyor. Özellikle açık ten rengi ve renkli gözler, siyah saç rengiyle birleşince ortaya çok havalı bir görünüm çıkıyor.
Koyu renkler kullanmayın
Düz boya ve açık tonlara sahip boyaların metali az içermesinden dolayı saça fazla zarar vermez. Kızıl ve siyah tonlarındaki saç boyaları ise fazla metal içermesinden dolayı saç ve saç derisinin çabuk dökülmesine neden olur" şeklinde konuştu.
Kaş boyama da saç boyama gibidir. Kadının kaşlarını boyatıp yabancı erkeklere göstermesi caiz değildir. Ayrıca abdest ve gusülde kaşların da yıkanması farzdır. Bu bakımdan alta su geçirmeyen cinsten boyaların sürülmesi abdeste mani olur.
Muteber hadis kitaplarında zikredilen ifadelere göre, Hazreti Peygamberimizin (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) mübarek saç ve sakal-ı şeriflerinde mevcut olan beyazlıklar, göze batmayacak ve karşıdan fark edilemeyecek kadar az idi. Mübarek saç ve sakal-ı şeriflerine bakım yaptıkları zaman, beyazlıklar fark edilmezdi.
Beyaz saçın üzerine bir rengin eşit bir şekilde tutturulabilmesi zor bir meseledir. Beyaz saçların üzerine boyanabilecek ve etkili çözüme ulaştıracak renkler arasında ise sarı saç boyaları ve tonları, ışıltılı gri ve küllü kumral saç boyası renk tonlarıdır.
O Nebiyy-i Mücteba (seçilmiş, kıymetli peygamber), ezherüllevn (rengi nurlu, parlak) idi; yani ne ak, ne de kara esmer, belki ikisi ortası ve gül gibi kırmızıya mail (benzer) beyaz ve nurani ve berrak olup, mübarek yüzünde nur lemean (parlardı) ederdi.
Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına (Buhârî, Libâs, 66; İbn Mâce, Libâs, 34) saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Regl dönemi kadında hormon dengelerinin değiştiği, düzensizleştiği, vücut ısısının ve vücudun kimyasallara karşı verdiği tepkinin değiştiği bir dönemdir. Saç boyatıldığında, boya diğer zamanlardaki kadar iyi tutmayabilmekte ve hatta kuaförde çektirilen fön bile regl döneminde 1-2 saat içinde bozulabilmektedir.
Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır. Hacda ihramdan çıkılırken erkeklerin saçlarını traş etmeleri istenirken, kadınların saçlarını, dörtte birini keserek kısaltlamaları istenmiş, Peygamber Efendimiz; erkeklere traş, kadınlara kısaltma vardır, buyurmuştur.
Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı boyalar, 28 yıkamaya kadar sürer; saçınızı hergün yıkarsanız, bu süre yaklaşık 4 haftadır. Kalıcı Boyalarda ise dipleriniz gözükmeye başladığında, yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra boyanın yenilenmesi gerekir. Bu da “saç ne sıklıkla boyanmalı?” sorusuna yanıt verir.
Değerli kardeşimiz, Kaş, bıyık, sakal, burun ve kulak gibi uzuvlarda sahibini rahatsız eden, psikolojik sıkıntıya sokan bir eğrilik, fazlalık, anormallik vb. varsa, bunların düzeltilmesi caizdir.
İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri