KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
Tevkifatlı Fatura, faturanın içerisinde yer alan verginin, satıcı ve alıcı arasında paylaşıldığını belgeleyen fatura türüdür. Düzenlenen faturalara konu olan faaliyetler çeşitli sebeplerle iade edilmek istendiğinde tevkifatlı iade faturası kesilerek yapılabilir.
Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır. Bu vergi ile iki taraf arasında bir bölüştürme olmuş olur.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
Yapılan düzenleme ile kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kaynaklanan KDV iade talep süresi tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen yıl başından itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Tevkifatın TDK'ya göre anlamı, para konusunda kesintilerdir. Fatura keserken ise, kesinti yapma ve bölüşme anlamında kullanılır. Tevkifatlı bir fatura kestiğinizde, devlet sizden alması gereken katma değer vergisini (KDV) aynı zamanda alıcıdan da alır. Böylece alıcı ve satıcı arasında bir bölüştürme söz konusu olur.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır.
Türk vergi sistemi terminolojisinde stopaj kelimesi yerine de kullanılabilirken, sosyal güvenlik sisteminde tevkifat, tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelmektedir.
KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
Fatura bilgileri kısmını doldurduktan sonra Fatura Türünden "Tevkifatlı Fatura"yı seçiniz. Sağ tarafta bulunan "Tevkifat Uygula" butonuna basınız. Ardından çıkan menüde gerekli kodu seçiniz. Ardından diğer tüm bilgileri doldurduktan sonra kaydederek Faturanızı oluşturabilirsiniz.
Tebliğin (KDV genel uygulama tebliği) (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
Evet, Danıştay, Maliye'nin KDV tevkifat iadelerine 2021 yılında getirdiği “ödeme şartı”na ilişkin düzenlemesini, bu defa da esastan iptal etti! Daha önce verdiği kararlarla, söz konusu düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.
Netice itibariyle bu düzenlemeden sonra, - tam veya kısmi tevkifat ile ilgili 2 no.lu KDV beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi durumunda bu beyanla yüklenilen KDV fiilen ödenmemiş bile olsa, aynı aya ait 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabiliyor.
Gelir vergisi tevkifatı: Bu tevkifat türünde yapılacak olan kesinti oranı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Katma Değer Vergisi (KDV) tevkifatı: Satış işleminde faturada belirlenen KDV tutarının bir kısmının düşülmesi, satıcıya ödenmemesi ve direkt olarak vergi dairesine ödenmesi ile gerçekleşir.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanan bir türdür. Toplam KDV X (Tevkifat oranı)formülü bize toplam tevkifatı vermeye yarar. Dolayısıyla Toplam KDV (180 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (180 X 7)/(10) ve ya (180 X 70)/(100) = 126 TL tevkifat bedel iortaya çıkar.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
- Taşıma işlemi servis taşımacılığı kapsamında ise 5/10, kargo haricindeki yurtiçi yük taşımacılığı kapsamında ise 2/10 oranında KDV tevkifatına tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri