Fıkıh dilinde yağmur duasına "istiskâ" denilir. "İstiskâ", yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir. Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır.
Peygamber minbere çıkıp insanlara yağmur duası için çıkacakları günü bildirdi. Rasulullah (sav) güneşin kaşı görünmeye başlayınca çıktı ve minberin üzerine oturdu, tekbir getirdi ve Allah'a hamd etti.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerinden biri olan yağmur duası, Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra yağmur yağması için dualar yapılmıştır. Yağmur duasının yağmur yağacak olan yerin dışında yapılması doğru olanıdır. 3 gün arda arada yapılması gerekmektedir.
Anadolu'da rastlanan yağmur duası inancı eski Türk inançlarına bağlıdır. Türk hayatında su ve yağmur hayatın ve bereketin kaynağıdır. Bu yüzden su mukaddesler arasında kabul edilir.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmuru sever, onu ashâbına müjdeler ve Allah Teâlâ'nın nimetinin bereketleri değsin diye mübârek vücûdundan bazı yerleri açardı. "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı.
İlgili 33 soru bulundu
Duanın zamanı için yapılan tavsiyelerden biri yağmurun yağdığı zamandır. Ayet ve rivayetler bunun genel nedeninin, yağmurun Allah'ın rahmetinin göstergesi olduğunu söylemekteler. Allah'ın rahmeti şu anda açıldığına göre duanın isticabetine daha fazla ümit bağlanılabilir.
Birisi; “Yağmur yağıyor” ifadesini tevhide zıt manası ile değil de örfi olarak, yani ağız alışkanlığı ile kullanıyorsa, bunda bir zarar olmaz. Yani burada esas olan niyet ve fikirdir. Bu ve buna benzer cümleleri her kullananı günah işlemekle itham etmek son derece yanlıştır.
Mabed döneminde görülen bir kuraklık nedeniyle Hz. Süleyman'ın duasına atfen yağmur duası periyodik bir ibadet olarak Yahudi dini literatürüne girdi.
Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir. Nuh Suresi, 11. ayet: "(Öyle yapın ki,) Üzerinize gökten sağanak (bol miktarda yağmur) yağdırsın."
Yağmur Duası, Nazan Öncel'in 1982'de çıkardığı ilk stüdyo albümüdür.
Dinimizde böyle yağmur duası diye bir şey var mıdır varsa nasıl yapılmaktadır? Cevap: Allâme Ahmed Tahtâvî hazretleri Merâk-ıl-felâh haşiyesinde buyuruyor ki: “İstiska, yağmur duası için sahraya çıkmak demektir. Hamd ederek, istiğfar okuyarak dua edilir.
Yağmur ismi Kuran'ı Kerim'de yer alan sure ve ayetlerde geçen kelimeler arasında bulunmamaktadır. Kuran'ın hiç bir yerinde yağmur kelimesi geçmemektedir. Ancak anlam itibariyle bolluk ve bereket gibi olumlu durumları ifade ettiği için İslam dinince kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.
Resûl-i Ekrem Hazretleri her iki halde de dua yapmıştır.
Yağmur duasında elleri yukarı kaldırmak müstehabdır. Çünkü Enes hadisinde şöyle gelmiştir. Yağmur duasında kişi içinde bulunan niyete göre ellerini kaldırabilir veya ters çevirebilir.
Yağmur namazı ve duası bir ibadettir.
İslâm öncesi Arap toplumunda yağmur duası yapıldığı bilinmekte, Hz. Peygamber'in daha çocukken dedesi Abdülmuttalib ile birlikte yağmur duasına çıktığı kaydedilmektedir (İbn Sa'd, I, 90). Peygamber olduktan sonra Resûlullah'ın yağmur duası yaptığına dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.
Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi', I, 282-284).
Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır. Yağmur duasının peşi peşine üç gün ve yerleşim bölgesi dışında olması müstehaptır.
Yağmur bir doğa olayıdır. Mevsiminde dengeli yağan yağmur, doğayı bereketlendirir ve bu bereket, insanları mutlu kılar.
Her şeyin dizgini elinde, her şeyin hazinesi yanında, ilmi, kudreti ve hikmeti her şeyi kuşatan Allah'ın yağmuru yağdıramamasını düşünmek küfür olduğu gibi, yağmur için dua edilmez demek de dini risk taşımaktadır.
Inna nestağfirüke inneke künte ğaffaren fe erseles-semae aleyna midraran." YAĞMUR YAĞARKEN OKUNACAK DUA NE? Alimler, Kevser Suresinin yağmur yağarken 3 sefer okunmasın halinde, dileklerin kabul olacağını belirtirler. Kadir Suresi; Yağmur yağarken 100 defa Kadir Suresi okuyanın bütün dilekleri kabul olur."
Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır.
Yağmurun yağması => Kudret sıfatıyla ilişkilidir.
Çünkü Allah'ın her şeye gücü yeter.
Ka'b ibni Mâlik'den (Radıyallâhu anhü) rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) aynı konuda şöyle buyurmuştur: “Yağmurun yağmamasıyla karşı karşıya kaldığınızda, insanların zekât vermediklerini, Allâh'ın da hazine-i İlâhiyyesindeki rahmeti göndermediğini anlayınız.
Cevap: Bir yapının tavanı veya damı üzerinde necasetin kendisi bulunursa, necis şeye değip tavandan veya damdaki oluktan dökülen su, yağmur yağdığı müddetçe temizdir.
Bir ayette bu oluşum hakkında şöyle bir bilgi verilir: Allah rüzgarları gönderir böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte yayıp-dağıtır ve onu parça parça kılar; nihayet onun arasından yağmurun akıp çıktığını görürsün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri