Kaynak temelli faktörler; konuşma bozuklukları, konuşmayı etkileyen fiziksel etkenler, ses tonu, konuşma hızı, konuşanın ne kadar bilgi sahibi olduğu, jest ve mimikleri, konuya ilişkin yaptığı hazırlık ve konuyu sunuş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dinleyicinin içerisinde bulunduğu ortam da algılamasında farklılık yaratıyor. Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
Konuşmacının ve dinleyicinin dil ve yaşam deneyimi, empati düzeyi, jest ve mimiklerin yerinde kullanılması ve bunlara doğru anlamların yüklenmesi de dinleme sürecini etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Bu dinleme sürecinde empati önemli bir yer tutmaktadır. Etkili dinleyebilmede işbirlikçi olmak önem taşımaktadır. Karşı tarafa çeşitli sorular sorulmalı, geri bildirimde bulunulmalı, anlamı kavramak için çaba sarf edilmelidir. Etkin dinlemede esas olan dinleyicinin konuşan kişiyi gerçekten anlamak için dinlemesidir.
İyi dinlemeyi engelleyen faktörler:
1. Konuyu ilginç bulmamak. 2. Konuşanda ille de kusur bulmaya çalışmak. 3. Konuşmadaki bazı noktalara aşırı duyarlılık göstermek.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Kaynak; mesajı gönderen, kişi, grup, örgüt veya kurumdur. Kaynak, göndermek isteğini mesajı önce zihninde oluşturur daha sonra bu oluşan fikri kodlayarak (sözcüklere, rakamlara, sembollere, işaretlere dönüştürerek) kanal aracılığı ile alıcıya gönderir.
“Dinleme sırasında başka bir işle uğraşmamak ve konuşmacı ile göz teması kurmak ge- reklidir. Konuşmacıdan anlatılanlara açıklık getirmesini istemek, konuşmacının sözlerini ve duygularını geri yansıtmak, fikir ve duygularını özetlemek bu uygulamada yapılacaklardandır.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Etkin dinleme nedir? Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Dinleme iletişim kurmanın önemli bir aracıdır. Dinleme sadece iletişim kurma aracı değil, öğrenme, anlama, zihinsel duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek için önemli bir alandır.
Öğrenciler dinlerken farklı anlama stratejileri kullanırlar. Dinlediğini anlama stratejileri şu basamaklardan oluşur: Bilgiyi kazanma, depolama, geri alma, bilgiyi kullanma (O'Malley, Chamot&Kupper 1989; Vandergrift, 1997). Bazı alan uzmanları dinleme stratejilerinin ihtiyaca göre şekillendiği üzerinde durmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri