Osmanlıcılık: Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi dönemin jön türkleri yani genç osmanlıları bu görüşün temsilcileridir. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın (herkesin eşit durumda sayıldığı) bir Osmanlı toplumu oluşturma fikriydi. Türkçülük akımının zıttıdır.
Osmanlıcılık veya Osmanlı milliyetçiliği, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu içindeki bütün ulusları ve unsurları Osmanlılık ruhu içinde birleştirmeyi amaçlamış bir ideolojiydi.
Batıda Fransız İhtilali'nin çıkmasıyla milliyetçilik akımları özellikle çok uluslu bir devlet olan Osmanlı'da etkisini gösterdi. Osmanlı devlet adamları ve aydınları bu durumdan Osmanlının kur- tuluşu için batılı tarzda bir fikrî harekette bulundular. Bu fikir Osmanlıcılık olarak ifade ediliyordu.
4 Batıcılık:
Servet-i Fünun akımının öncüsü sayılan Tevfik Fikret ve Beşir Fuat tarafından öne atılan Batıcılık akımı daha dönemin edebiyatçıları tarafından desteklenmiştir. Bu akıma göre Osmanlı İmparatorluğu başta sanayi ve eğitim olmak üzere her alanda Avrupa devletlerini örnek almalıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda görülen düşünce akımları 5 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Batıcılık ve Adem-i Merkeziyetçilik olarak bilinmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Batılılaşma, İslamcılık, milliyetçilik ve Osmanlıcılık bu ideolojilerden başlıcaları olarak kabul edilebilir. Bu araştırmada Osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan düşünce akımlarından olan Batılılaşma, İslamcılık ve milliyetçilik ele alınacak, bu düşünce akımlarının doğuşu ve gelişmesi anlatılacaktır.
Batılılaşma, Batı dışı toplumlarda, Batı'nın gelişmişlik düzeyine ulaşabil- mek için gerçekleştirilen siyasi, sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılırken; Batıcılık kavramının zaman zaman garplılaşma, çağdaşlaşma, modernleşme, yenileşme, asrileşme vb. kavramlarla da ifade edildiğini görmek mümkündür.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğunu vurgulayarak, devletin devamlılığı için her tür alanda Batı medeniyetinin örnek alınmasını ve Avrupa devletleri ile yakın ve iyi ilişkiler kurulmasını zorunlu kılar.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Cevap: OSMANLI SINIRLARI İÇİNDE YAŞAYAN İNSANLARIN DİN DİL IRK AYRIMI YAPMADAN YAŞANMASI. Açıklama: OSMANLI SINIRLARI İÇİNDE YAŞAYAN İNSANLARIN DİN DİL IRK AYRIMI YAPMADAN YAŞANMASI.
Osmanlıcılık (Panottomanizm):
Bu anlayışa göre devletin bütünlüğünü korumak için dil, ırk ve din farkı gözetilmemeli, herkes aynı hak ve yetkilere sahip olmalıdır.
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
Osmanlıcılık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Osmanlılık düşüncesini benimseyen ve yayan düşünce akımı
Osmanlıcılığın cisim- leştiği bu siyasal yapı ise 1877-78 Rus harbinin başlaması gerekçe gös- terilerek II. Abdülhamid'in meclisi fesih etmesiyle sona ermiştir.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
İslâmcılık, Batı medeniyeti karşısında Osmanlı Devleti'ndeki yenileşme, güçlenme ve İslâm'a yapılan itiraz ve hücumlara cevap verme söyleminin genel adı olarak kabul edilmiş bir harekettir. Bugünkü anlamıyla İslâmcılık, II. Meşrutiyetten (1908) sonra vücut bulmuştur.
Tanzimat ricalinden özellikle de Ali ve Fuat Paşaların sahiplendikleri Osmanlıcılık düşüncesi, ilk defa II. Mahmud zamanında bir Osmanlı milleti oluşturma düşüncesi şeklinde ortaya çıkmıştır.
Adem-i Merkeziyetçilik (veya Federalcilik): Prens Sabahattin tarafından öne sürülmüştür. İmparatorluğun eyaletlerine (yönetim alanında) daha geniş yetkiler verilmesi esasını konu alır.
B-Batıcılığın Fikri Temelleri
II. Meşrutiyet dönemindeki batıcıların büyük çoğunluğu II. Abdülhamid devri muhalefetinin içinde bulunmuşlardır. Bu dönemde yurt dışında çıkan ve II.Meşrutiyet devri batıcı fikirlerin ilk sa vunulduğu mecmualar olarak “Osmanlı” ve “İctihad”ı görmekteyiz.
Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp; Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adında iki büyük eser vermiştir.
Doğrulanmış Cevap. Tek cümle ile Batıcılık, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke bütünlüğünü tek bir çatı altına almak ve bu bütünlük sayesinde tekrardan eski Osmanlı gücüne Avrupa'da yaşanan veya yaşanmış olacak gelişmeleri direkt olarak alıp Osmanlı'da uygulamaktır.
İslamcılık politikası II. Abdülhamit döneminin en belirgin politikasıdır. İslamcılar dünya Müslümanlarını tek çatı altında ve Hilafet merkezi etrafında toplamak istiyorlardı. Bu sebeple değişik İslam toplumları ile bu dönemde irtibat kurulmuş ve Müslümanların önderi olarak halife (padişah) tanıtılmaya çalışılmıştır.
Bununla birlikte Ortaylı'ya göre, II. Abdülhamit idaresinin resmi Hamidiye İslamcılığı, uygulamada Fransız Devriminin etkilerine karşı mücadele etmeyi hedefleyen bir ideolojidir.
"Yeni Mecmua" dergisini yeniden yayımlayarak burada da yazmaya devam eden edebiyatçı, 1923'te Diyarbakır mebusu olarak meclise girdi. Eserlerinde "millilik" vurgusu yapan Gökalp, 1924'te "Türkçülüğün Esasları" kitabıyla birlikte "Türkçülüğün fikir babası" olarak anılmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri