Direksiyon boşluğu en basit tabirler, direksiyon sistemindeki aşırı boşluk şu şekilde tanımlanabilir: direksiyon simidi, tekerlekler dönmeden 2,5 ila 4 cm'den fazla döndürülebiliyorsa direksiyon boşluğundan söz edilmektedir.
Sağa veya sola doğru direksiyonu sonuna kadar çevirdiklerinizde ise tık ses geliyorsa direksiyon boşluğu vardır. İşte o reelinde direksiyon paketi içerisindeki milin sonuna geldiğinizin ifadesidir. Milin sonuna gelmek ise mil üzerinde dönen dişlinin birden diş sonuna çarpmasıdır.
Direksiyon boşluğu, araca ciddi düzeyde zarar verebileceği gibi aynı zamanda sürüş güvenliğini de riske eder. Aracın kontrolünün zorlaşmasına neden olur. Ayrıca yol tutuş sorunu gibi yine sürüş güvenliğini tehdit edebilecek başkaca problemlerle de sebebiyet verebilir.
Direksiyon boşlukta olduğunda sürücünün araç seyir halindeyken aracı düz yolda kontrol etmesi zorlaşmaktadır. Bir diğer belirti ise kasisli yolda direksiyonun titremesi bu arızanın belirtilerinden biridir. Arızanın tespiti ve tamiri için mekanik aksamın incelenmesi gerekmektedir.
Aracın ön takımında oluşan boşluklar direksiyon simidinde hissedilir. Özellikle kötü yollarda direksiyon simidinden boşluk sesi gelebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Olası direksiyon boşluğu sorunları ve çözümleri aşağıdaki gibidir: Düzensiz lastik aşınması: Arızalı direksiyon parçalarını değiştirin. Tekerlek hizalaması gerçekleştirin. Gevşek direksiyon dişlisi (raf veya kutu) montajı: Direksiyon dişlisi montaj cıvatalarını sıkın/montaj burçlarını değiştirin.
Direksiyon ve ön düzen muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: direksiyonda son dayama noktası yoksa veya yanlış yerdeyse. direksiyon boşluğu mevcut olup, sabitlemeyle ilgili bir kusur varsa. direksiyon simidinin emniyetli olmaması
Direksiyon simidinde oluşan boşluk sebebiyle oluşan arızalar
Aracımız duruyorken, hareket etmiyorken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilmektedir. Fakat hareket halinde oluşabilecek boşluklar ve devamlılık teşkil eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun göstergesidir.
Direksiyon Arızasına Kim Bakar ? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Arızalanan veya aşınan direksiyon kutusu, direksiyon sertleşmesi, titreşim, gevşeklik veya zorlanma gibi sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda, direksiyon kutusunun tamir veya değişim işlemi gerekebilir.
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Direksiyonun solda durması rot ayarının bozulduğunu gösterir. Ve direksiyonun hafifliği ise muhtemelen kamber kaster açıların değiştiği içindir.
Oldukça sinir bozucu olan bu durumun sebebi; aracın ön takımında bozulan bir parça değiştirilmiştir. Ancak araç rot ayarına sokulmamıştır. Bu sebeple direksiyon yamuk kalmıştır veya direksiyon simidi sökülmüş ve dikkatsiz takıldığı için yamuk kalmış olabilir.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Tahrik kayışı kopması halinde hidrolik sistemi çalışmaz. Bu durumda direksiyon kontrolü zorlaşır ve aracın sürüş güvenliği ortadan kalkar.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Hidrolik Direksiyon Pompasının Arızalanması
Pompa aşındıkça pompa sesi ve direksiyon eforu artar. Ömrünü doldurmuş direksiyon pompaları, sonunda arızalanarak sıvı basıncının tamamen kaybolmasına ve hidrolik direksiyon sisteminin arızalanmasına neden olur.
Direksiyon kutusu arızaları genellikle bakımları düzenli yapılmadığı için arıza vermektedirler. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde yağlama işlemleri eksik olur. Bu da direksiyon kutusunun yıpranıp ses yapmasına zemin hazırlar. Yağlama eksikliği aşırı ısıya ve metalin metale sürtmesine de neden olur.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Direksiyon bağlantı kollarında çatlama veya hasar varsa, Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri