Lastik kontrolleri, tel değişimi, lastik değişimi gibi rutin kontrol işlemeleri orucunuzu etkilemez. O zaman sizler doğru doktorunuza, oruç mazeret değil.
Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.
DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZAR MI? Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi? Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar.
Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz.
İlgili 42 soru bulundu
Dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
hayır bozulmaz, vajinadan dışarı akarsa yalnızca namaz abdesti bozulur. kadın veya erkekten gelen zevk suyu gusul gerektirmez, orucu bozmaz. sarsılarak boşalma, orgazm gusul gerektirir. oruçken kasıtlı yapılırsa orucu bozar.
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Cevap: Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Diş mumu kullanırken her zamanki gibi yemeye ve içmeye devam edebilirsiniz. Herhangi bir zararlı kimyasal madde içermediği için diş mumu düşer ve yutulursa endişelenmenize hiç gerek yok.
Eğer diş teli mumunuz bittiyse ve ağzınızda bulunan yaralar acı vermeye devam ediyorsa diş teli mumu yerine çok hafif bir şekilde nemlendirdiğiniz küçük pamuk parçaları kullanabilirsiniz.
Diş tellerine yerleştirilen diş teli mumu, tellere takıldıktan birkaç saat sonra yenilen veya içilen gıdalar ile birlikte varlığını yitirmektedir. Diş teli mumunu kesinlikle özel paketi içerisinde muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Diş fırçalamak, ağızda kalan yemek artıklarını temizleyerek ağız hijyeninin sağlanmasına yardımcı olur. Ancak, bazı diş macunlarındaki tat, ağızda hissedilen tazelik hissi veya diş fırçasının sertliği nedeniyle ağızda tükürük oluşumu artabilir. Bu tükürükle birlikte ağızda biriken su, yutulmadığı sürece orucu bozmaz.
Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur. Hz.
Niyet ettikten sonra orucunuz başlamış kabul ediliyor. Diyanet açıklamasına göre diş macunu kullanmadan ya da boğaza kaçırmadan yapılan fırçalama, orucu bozmuyor. Haliyle niyet ettikten sonra dişlerinizi fırçalamak isterseniz su yutmamaya ve macunu yutmamaya dikkat ederseniz niyetten sonra orucunuz bozulmaz.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Bunlar: Yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de, orucu bozan diğer şeyleri sünnetinde açıklamıştır.
Peki duş almak orucu bozar mı? Duş almak orucu bozar mı? Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez.
Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.
Oruçluyken ağlamak, kişilerin orucunun bozulmasına neden olmamaktadır. Bir şey yemek içmek ya da biri ile cinsel münasebette bulunmak orucun bozulmasına neden olabilir. Ancak onun dışında ağlama gibi bir durumda orucun bozulması gibi bir durum söz konusu değildir. Kişiler oruçlarını tutmaya devam edebilirler.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Jinekolojik muayene sebebiyle oruç bozulmadığı gibi smear işlemi, rahim ultrasonu ve ağızdan ilaç almayı gerektirmeyen biyopsi yaptırmak da oruca zarar vermez.
Bu bir şehvet ile boşalma durumudur. Bunu yapanın orucu bozulur. Mastürbasyon (istimna) sebebiyle orucu bozulan kişi o günü kaza etmelidir. İlave bir cezası (kefaret orucu gibi) yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri