Direksiyon sisteminin parçaları ise: Direksiyon simidi, direksiyon mili, direksiyon kolonu, direksiyon dişli kutusu, rot kolları (uzun rot-kısa rot), rot başı ve küresel mafsallar, direksiyon amorsitisörü (darbe emici), pitman(komato kolu),direksiyon milinde kullanılan bilye ve burçlardır.
Bu direksiyonlar, hidrolik pompası, direksiyon hidrolik haznesi, basınç ve dönüş hortumları, yön kontrol valfi gibi temel parçalardan ve yardımcı elemanlardan oluşur.
Yapısı bakımından direksiyon sistemleri mekanik, hidrolik, elektro hidrolik ve elektromekanik şeklinde dört kategoride sıralanabilir.
Direksiyon kutusu genellikle hidrolik ve elektrikli olarak çalışır. Hidrolik direksiyon kutusu, hidrolik sıvıdan yararlanarak direksiyon hareketlerini tekerleklere iletir. Bu sistemde; pompa, valf ve hidrolik silindir gibi bileşenler yer alır.
İlgili 22 soru bulundu
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı
Ortalama 1.000 tl – 1.500 tl arasında fiyatlara direksiyon kutusu revizyonu yaptırabilirsiniz.
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Direksiyon simidi pinyon dişlisini döndürdüğünde, pinyon kremayeri hareket ettirerek dairesel pinyon dişli hareketi doğrusal harekete dönüştürür. Bu hareket, direksiyon torkunu tekerlek aksının döner pimli bilyeli mafsallarına bağlantı çubukları ve direksiyon koluyla (kısa kaldıraç koluyla) uygular.
Direksiyon sistemi aracınızı istediğiniz yöne doğru hareket ettirmek amaçlı kurulan sistemdir. parçanın aktif çalışmasıyla yönlendirme lastiklere aktarılabilir.
Direksiyon kutusu içerisinde dişli ve yataklarında aşınma olmasına karşın kontrol edilmelidir. Direksiyon pompasındaki iç mekanizma gözden geçirilebilir. Gevşeyen somun ve vidaları sıkabilirsiniz. Rot başları ile aşınma sonucu eskiyen ara bağlantılar kontrol edilmeli ve yenileriyle değiştirilmelidir.
Hidrolik Direksiyon Silindiri; direksiyon kutusundan gönderilen basınçlı yağ, silindir içerindeki piston duvarında itme veya çekme kuvveti oluşturur. Bu kuvvet kullanıcıya düşük kuvvet ile konforlu bir direksiyon hakimiyeti sağlar.
Direksiyon pompası, aracın direksiyon sistemine basınçlı hidrolik sıvı sağlayarak direksiyonun daha kolay ve hassas bir şekilde dönmesini sağlayan bir parçadır.
Hidrolik direksiyon çok yaygın olarak kullanılan direksiyon yardımcı sistemlerinden biridir. Direksiyonun daha kolay döndürülmesi için hidrolik yağ basıncının kullanılması esasına dayanır.
Direksiyon Nedir? basit bir şekilde açıklamak gerekirse yönelteç olarak belirtebiliriz. Direksiyon aracın istenilen tarafa yönlendirmeye yardımcı olan bir yönetim aracıdır.
Direksiyon çubuğu, otomobilin çalışma dengesini, çalışma emniyetini ve lastiklerin servis ömrünü doğrudan etkileyen, otomobil direksiyon mekanizmasının önemli bir parçasıdır.
Alt takım parçaları, ön takım parçalarına ek olarak dingiller, egzoz sistemi, fren balataları, şanzıman (vites kutusu), diferansiyel ve şaft gibi çeşitli parçalardan oluşuyor.
Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik modül veya hidrolik pompa ve hidrolik pompa kayışı sorunları direksiyonun dönmesine sıklıkla engel olur. Ayrıca hidrolik yağı da bitmiş veya azalmış olabilir. Amortisör arızası ve kaster açısının fazla olması da benzer bir duruma neden olabilir.
Tahrik kayışının olası aşınması durumlarında veya kopması halinde hidrolik direksiyon pompası sıvı basıncını düşürür ve buna bağlı olarak direksiyon sertleşmesi görülür. Hidrolik direksiyon pompasının iç mekanizması ve parçaları da zamanla yıpranabilir. Bu durum sıvı basıncının düşmesine veya artmasına neden olabilir.
Bu sensör sayesinde sürücü tarafından direksiyona uygulanan kuvvet ölçülerek direksiyonun ne yöne çevrildiği algılanıyor. Direksiyon kumanda ünitesine gönderilen bu bilgi ile direksiyonun burulma mili üzerinden bir hesaplama yapılıyor ve gerekli kuvvet sağlanıyor.
EPS (Elektrik Kontrollü Direksiyon) direksiyon mekanizmasına takviye gücü vermek için elektrikli bir motor kullanır, bu şekilde sürücünün direksiyonu çevirmek için harcaması gereken gücü azaltır. Yol direncini ölçmek için bir Tork sensörü kullanılır, bu parça aynı zamanda direksiyonun dönüş yönünü de algılar.
Her Opel Corsa C kasa sahibinin başına gelmiş veya gelecek olan EPS arızası, elektrikli direksiyon sisteminde oluşan bir arızadır. Elektrikli direksiyon bulunan her araçta oluşabilir. Genelde arıza sonucunda sertleşme olmakla birlikte; direksiyonu çevirirken gelen ses de cidden sinir bozucu olmaktadır.
Direksiyon tork/açı sensörü, binek ve ticari araçların direksiyonların açısını ve torkunu ölçmek için özel olarak tasarlanmış sensörlerdir.
Direksiyon pompası normalde dayanıklı ve uzun ömürlü parçadır. Arızanın oluşma sebebi bakım eksikliği veya yağsız kalma durumundan dolayı gerçekleşmektedir. Direksiyon Pompası Arıza Belirtileri ; Yağ kaçağı
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Direksiyon pompanız yağ kaçırıyorsa akan yağ kayışın kopmasına ve bu noktada aracınızın şarj kesmesine sebep olabilir. Bundan dolayı kısa süre içerisinde aracınızın direksiyon sistemiyle ilgili işlemleri yaptırmanız, yolda kalmanızı engelleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri